• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Πώς ανάπτυξη και επιστροφή στις αγορές «μποϊκοτάρουν» το θέμα του χρέους

    • NewsRoom
    Citigroup

    Citigroup


    Σε αντίθεση με το ομαλό κλίμα μέσα στο οποίο ολοκληρώνεται η τρίτη αξιολόγηση, το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, που αναμένεται να ανοίξει και πάλι το καλοκαίρι, εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, καθώς υπάρχουν χώρες που θα προσπαθήσουν να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε σημαντική συμφωνία, αναφέρει σε νέο ενημερωτικό σημείωμά της η Citi.

    Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη επιστρέψει στις αγορές για τη χρηματοδότησή της είναι πιθανό να αποδυναμώσει την προοπτική μελλοντικών μηχανισμών ελάφρυνσης του χρέους, τονίζει η Citi.

    Σχολιάζοντας την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Κομισιόν, η Citi υπογραμμίζει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει σε μη βιώσιμη τροχιά, σύμφωνα με τα περισσότερα μακροοικονομικά σενάρια, και έτσι απαιτείται ελάφρυνση του χρέους για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα.

    Citigroup

    Ωστόσο, καθώς η ανάπτυξη πιθανώς να ανακάμψει μετά το τέλος του προγράμματος και την άρση των capital controls, και με το πλεόνασμα να διαμορφώνεται κοντά στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, η πιθανότητα άμεσης ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να αποδυναμωθεί και οι πιστωτές να επιλέξουν να καθυστερήσουν μία πολιτικά δύσκολη απόφαση, δηλαδή το να δεσμευθούν στην ελάφρυνση του χρέους πριν το τέλος του προγράμματος.

    Αυτό πάντως δεν θα θέσει σε κίνδυνο την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης, καταλήγει η Citigroup.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Fitch: Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: JP Morgan: Τι συζήτησε με τους Έλληνες τραπεζίτες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελληνικά ομόλογα: Τι σηματοδοτεί το ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις 2ετών και 5ετών! O κρίσιμος ρόλος της Alpha και του Τιτάνα



    ΣΧΟΛΙΑ