• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Οι αγορές «παίρνουν θέση» για το τέλος της πανδημίας – Πού βρίσκονται οι ευκαιρίες

    Citi

    David Bailin, Chief Investment Officer, Citi


    Οι αγορές εισέρχονται σε μια νέα «μετά την πανδημία» φάση.

    Mια περίοδος που σηματοδοτεί ασυνήθιστα ταχεία οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει η Citi, σε σημερινή έκθεσή της με τίτλο: “A Turning Point and a Reckoning: The Markets Adjust to the End of the Pandemic” (“Ένα σημείο καμπής και μία εκτίμηση: Οι αγορές προσαρμόζονται στο τέλος της πανδημίας”),  με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι ενδεχομένως να υπάρχει μεγαλύτερη αστάθεια από εδώ και στο εξής, παρουσιάζοντας ευκαιρίες αγοράς σε ορισμένους τομείς.

    Η αντίδραση της αγοράς ομολόγων θα συνεχίσει να «χαλάει» τις χρηματιστηριακές αγορές. Οι αναλυτές της Citi αναμένουν περαιτέρω μεταβλητότητα, ακόμη και μια «φυσιολογική» διόρθωση στο εγγύς μέλλον. Αυτή η εμφανής ευθραυστότητα αντικατοπτρίζει ομαλοποίηση των αποτιμήσεων σε σχέση με την αύξηση των αποδόσεων. Οι αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων πρέπει να «διαπραγματευτούν» ένα σημείο ανάπαυσης «ή μια ισορροπία» μετά από μια περίοδο «καμπής».

    Πληθωρισμός

    Οι προσδοκίες ανάπτυξης έχουν αυξηθεί σημαντικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι φόβοι για τον πληθωρισμό έχουν προκληθεί από το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν φαίνεται να ανησυχεί αρκετά. Με σχεδόν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ να χάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το εισόδημα και η παραγωγή μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ υψηλότερα κατά τη διάρκεια αρκετών ετών ανάκαμψης προτού η οικονομία αντιδράσει.

    Η άποψη της Citi είναι ότι η άνοδος των αποδόσεων δεν αντιπροσωπεύει το τέλος της bull αγοράς στις μετοχές. Αναμένει ότι η αύξηση των EPS το 2021 και το 2022 θα αντισταθμίσει τα υψηλότερα (και πιο κανονικά) επίπεδα επιτοκίων.

    Γιατί οι μετοχές είναι ευάλωτες

    Η διόρθωση σε μετοχές εταιρειών υψηλής ανάπτυξης παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία. Οι επενδύσεις που εξαρτώνται από παράγοντες όπως η αύξηση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, το 5G, η υπερ-συνδεσιμότητα και η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αντιπροσωπεύουν βασικές θέσεις στα χαρτοφυλάκια.

    Όταν η αναλογία τιμής προς κέρδη μιας μετοχής αυξάνεται, αυτό σημαίνει ότι ένα μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της τιμής αποτελεί στοίχημα για τα μελλοντικά κέρδη. Σε έναν κόσμο όπου τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά, το στοίχημα για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μπορεί να είναι ευκολότερο να δικαιολογηθεί. Αλλά όταν τα μακροπρόθεσμα κέρδη προεξοφλούνται σε ολοένα και υψηλότερα επιτόκια, οι αγορές γίνονται προκατειλημμένες, εξηγεί η Citi.

    Έτσι, εκτιμά ότι αγορές που περιέχουν δυσανάλογο ποσό τεχνολογίας και μετοχών ανάπτυξης είναι ευάλωτες αυτήν τη στιγμή.

     

    Κατά την άποψη των αναλυτών, οι επενδυτές πρέπει να εξισορροπήσουν την αποτίμηση με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Οι μετοχές της Ασίας και των ΗΠΑ, και ιδίως οι τεχνολογικές μετοχές των ΗΠΑ και της Κίνας, έχουν πολύ μεγάλη τιμή για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ενώ περιφέρειες όπως η Ευρώπη παρουσιάζουν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες, αλλά με πιο περιορισμένες μακροπρόθεσμες προοπτικές.

    Πού βρίσκονται οι ευκαιρίες αγοράς

    Η απότομη αύξηση των αποδόσεων ομολόγων ενθαρρύνει τους επενδυτές μετοχών να επανεξετάσουν τις αποτιμήσεις μεταξύ των πιο ακριβών εταιρειών του κόσμου. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό κυριάρχησαν στις πρόσφατες συζητήσεις, καθώς η Fed φαίνεται έτοιμη να επιτρέψει στην οικονομία να «τρέξει » για να επιτρέψει ταχύτερη βελτίωση της ανεργίας σε σχέση με την τελευταία ύφεση.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις προβλέψεις της Citi για ανάπτυξη, οι αναλυτές «βλέπουν» την αύξηση των επιτοκίων ως αντανάκλαση των αναβαθμισμένων οικονομικών προσδοκιών. Τούτου λεχθέντος, μια αυξημένη εστίαση στο «άνοιγμα» – την αληθινή αρχή του Νέου Οικονομικού Κύκλου – πιθανότατα θα σημαίνει μετατόπιση της παγκόσμιας κατανάλωσης προς υπηρεσίες και προσωρινά μακριά από προϊόντα οικιακής τεχνολογίας και υπηρεσίες, όπως οι τηλεδιασκέψεις. Αυτό είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις στην αγορά.

    Καθώς προχωρούμε προς το άνοιγμα και τελικά την ανοσία, αναμένουμε η άνοδος του παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομικής δραστηριότητας να ωφελήσει τομείς όπως χρηματοοικονομικούς, βιομηχανία και ακίνητα και περιοχές όπως η Ευρώπη.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ