• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Ανάκαμψη τύπου «V» παρά τις μεταλλάξεις του ιού – Κλειδί οι εμβολιασμοί

    Citi

    David Bailin, Chief Investment Officer, Citi


    Γιατί η ανάκαμψη σε σχήμα “V” , σύμφωνα με την Citi, εξακολουθεί να είναι πιθανή

    Οι ειδήσεις για τις νέες μεταλλάξεις της Covid-19, η ανεπαρκής προμήθεια εμβολίων και οι αυξήσεις σε κρούσματα και θανάτους δεν συμβαδίζουν με τα χρηματιστήρια που φτάνει σε νέα υψηλά στις ΗΠΑ και την Κίνα.

    Όπως αναφέρει η Citi, δεδομένης της εμπειρίας των επενδυτών μετά την ανάκαμψη της αγοράς από την κρίση του 2008, πολλοί δικαίως αναρωτιούνται εάν οι ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομία μπορούν πραγματικά να ανακάμψουν γρήγορα από την ύφεση λόγω του κορονοϊού.

    Ας δούμε τα δεδομένα. Οι εμβολιασμοί μόλις ξεκίνησαν. Μέχρι σήμερα, το 5% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Αν και ο Ιανουάριος φαίνεται ως ο πιο θανατηφόρος μήνας της πανδημίας με σχεδόν 100.000 θανάτους, η εποχικότητα της νόσου δείχνει ότι υπάρχουν βελτιωμένες τάσεις ακόμη και πριν διατεθεί ευρέως το εμβόλιο. Ενδεχομένως, ένα «τρίτο κύμα» της Covid μπορεί να μετριαστεί και η ανοσία της αγέλης να επιτευχθεί νωρίτερα.

    Αναταραχές

    Η πανδημία προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην οικονομία. Οι τομείς των Μεταφορών, της Ψυχαγωγίας, των Υπηρεσιών Τροφίμων και των Καταλυμάτων επηρεάστηκαν περισσότερο και η κατανάλωση μετατοπίστηκε σε αγαθά, με ρεκόρ αγορών συσκευών, εξοπλισμού γυμναστικής και ηλεκτρονικών ειδών.

    Η απειλή για την υγεία περιορίζει και πάλι την οικονομική δραστηριότητα ακόμα πιο αισθητά. Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ σημείωσαν την πρώτη μηνιαία πτώση της απασχόλησης σε εννέα μήνες. Και υπάρχει η πιθανότητα οι νέες μεταλλάξεις να επεκτείνουν τη «σεζόν» του ιού έως την άνοιξη.

    Μέχρι στιγμής, αναφέρει η Citi, οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατάφεραν να περάσουν από αυτές τις σκοτεινές μέρες. Η εκλογή του Μπάιντεν που πρότεινε τεράστια νέο πακέτο ώθησης της οικονομίας, καθώς και το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού, αντιμετώπισε τις καταστροφικές ειδήσεις για την υγεία και την επιδείνωση της αγοράς εργασίας.

    Γιατί η ανάκαμψη σε σχήμα “V” εξακολουθεί να είναι πιθανή

    Το 2021, η οικονομία αντιμετωπίζει ένα πολύ διαφορετικό σύνολο προκλήσεων από ό, τι το 2008. Οι αναλυτές της Citi δεν αναμένουν για τώρα ανάκαμψη σε σχήμα “Hockey Stick”( ξαφνική και γρήγορη ). Θεωρούν ότι είναι πιθανή μια ακόμα πιο επιθετική ανάκαμψη «σχήματος V» .

    Και το στηρίζουν καθώς: Πρώτον, η οικονομία δεν είχε μεγάλες ευπάθειες όταν ξεκίνησε η πανδημία. Δεύτερον, οι κυβερνήσεις παρείχαν ταχεία και άφθονη δημοσιονομική ώθηση, ενώ οι κεντρικές τράπεζες εξασφάλισαν ρευστότητα στις αγορές. Τρίτον, η τεχνολογία επέτρεψε τη λειτουργία μεγάλων τμημάτων της οικονομίας παρά την κοινωνική απόσταση. Τέταρτον, καθώς οι δαπάνες υπηρεσιών μειώθηκαν, άλλες αγορές αυξήθηκαν.

    Η κρατική υποστήριξη μείωσε το χτύπημα της πανδημίας. Παρά τις ιστορικά ραγδαίες απώλειες θέσεων εργασίας που καταστέλλουν τους μισθούς, το συνολικό εισόδημα των καταναλωτών των ΗΠΑ κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2020 ήταν σχεδόν 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Τώρα, καθώς εξετάζεται το τέλος της πανδημίας, υπάρχουν παράγοντες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέρει η Citi.

    Tο άνοιγμα των τομέων των υπηρεσιών που επηρεάστηκαν περισσότερο, η σωστή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού για τα εμπορεύματα και η αναμενόμενη έκρηξη «οικονομικής ανακούφισης» ανοίγουν τον δρόμο για μια απότομη ανάκαμψη.

    Όλα εξαρτώνται βεβαίως και από την ταχύτητα και την επιτυχία της τρέχουσας προσπάθειας εμβολιασμού. Σχεδόν όλες οι τρέχουσες οικονομικές αδυναμίες επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στις «Κοινωνικά στενές δραστηριότητες» που έχουν κλείσει για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Αυτοί είναι οι τομείς που θα επωφεληθούν περισσότερο μετά την πανδημία.

     

    Ιδια εικόνα στην Ευρώπη

    Παρόλο που η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι πολύ πιθανό να είναι άνιση, τα σημάδια της ανεπτυγμένης οικονομικής ζήτησης μπορούν επίσης να φανούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ η Ευρώπη αγωνίζεται να περιορίσει τον ιό, με μεταλλάξεις που επιτρέπουν την ταχύτερη εξάπλωση, οι εμβολιασμοί είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση του ποσοστού αποταμίευσης των νοικοκυριών καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να απολαμβάνουν για άλλη μια φορά την κοινωνική αλληλεπίδραση.

    Η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να παραμείνει «θολή» κατά τα επόμενα 1-2 τρίμηνα. Ωστόσο, οι προσδοκίες των αγορών σε μεγάλο βαθμό δείχνουν να το ξεπερνούν αυτό. Ενώ η διαφορά μεταξύ των τρεχουσών συνθηκών και των προσδοκιών ενέχει κινδύνους, η τάση είναι ελπιδοφόρα και αισιόδοξη, καταλήγει η Citi.



    ΣΧΟΛΙΑ