• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: «Βλέπει» απότομη οικονομική ανάκαμψη αλλά και κινδύνους


    Με την πιθανή άφιξη μίας ακόμη δημοσιονομικής ένεσης ρευστότητας 1-2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, και το νέο εμβόλιο -μίας δόσης- από την Johnson & Johnson, οι αναλυτές της Citi προβλέπουν ότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει πιο γρήγορα.

    Αυτό θα οδηγήσει σε μια απότομη οικονομική ανάκαμψη κατά το 2ο τρίμηνο του 2021.

    Ωστόσο, μετά από δύο μήνες εξαιρετικά θετικών ειδήσεων σχετικά με τις ιατρικές ανακαλύψεις και τα πακέτα ρευστότητας, οι αγορές έχουν αρχίσει πιθανώς να αφομοιώνουν τα κέρδη νωρίτερα από όσο αναμενόταν.

    Εχει σημειωθεί αξιοσημείωτη ανάκαμψη σε μετοχές που επηρεάστηκαν από την πανδημία και πολύ λιγότερη μεταβολή σε άλλες. Για παράδειγμα, οι μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 28% από το τέλος του 2019 ενώ αντίστοιχες μετοχές της Λατινικής Αμερικής υποχώρησαν 14%.

    Τα πιο ευαίσθητα στα επιτόκια περιουσιακά στοιχεία έχουν διατηρήσει την αξία τους κατά το τελευταίο τρίμηνο παρά την αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στις ΗΠΑ. Οι κινεζικές μετοχές έχουν ξεπεράσει σε αποδόσεις τη Νοτιοανατολική Ασία κατά 40% από τις αρχές του 2020.

    Οι αναλυτές της Citi αναμένουν άνοδο του δολαρίου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Οι μετοχές αναδυόμενων αγορών αλλά και οι μετοχές εταιρειών μετά το Brexit πρέπει να θεωρούνται ευκαιρίες αγοράς. Ωστόσο, η Cit προειδοποιεί για έντονη μεταβλητότητα την τρέχουσα περίοδο αν και υπάρχουν τρόποι για να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος αυτός.

    Εμβόλια

    Η ταχύτητα της διάθεσης του εμβολίου ποικίλλει σε παγκόσμιο επίπεδο. Τους επόμενους μήνες, η προσφορά και η ικανότητα χορήγησης δόσεων θα αποτελέσουν κρίσιμους παράγοντες. Το Ισραήλ κατάφερε να εμβολιάσει περίπου το 20% του πληθυσμού σε τρεις εβδομάδες και καταδεικνύει πώς μια ισχυρή συντονισμένη αντίδραση, σε συνδυασμό με τις συμφωνίες πρόωρης προμήθειας, μπορεί να μεταμορφώσει το σχήμα της ανάκαμψης.

    Οι αγορές θα ταλαντευτούν αλλά δεν θα πέσουν (το 2021)

    Τους τελευταίους τρεις μήνες σημειώθηκαν σημαντικά οφέλη για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν περίπου 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες αποκλίσεις μεταξύ της έκτασης της ανάκαμψης των μετοχών που μπορούν να επωφεληθούν από έναν «κόσμο μετά το COVID».  Παράλληλα, αναμένεται μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη αστάθεια και κίνδυνος στις αγορές. Αυτό ωστόσο δεν αλλάζει την εκτίμηση της Citi για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη το επόμενο έτος.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ