• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Αδυναμία στις οικονομίες το 2024 – Τι προτείνει να κάνουν οι επενδυτές

    Τζέιν Φρέιζερ, CEO της Citi


    H Citi εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει με ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

    Η Fed για να μειώσει τα επιτόκια, θα πρέπει να υπάρχουν αδύναμα στοιχεία στην οικονομία των ΗΠΑ. Η αμερικανική τράπεζα είναι επιφυλακτική για το μέλλον της ανάπτυξης και του πληθωρισμού την επόμενη χρονιά και εκτιμά ότι η νομισματική πολιτική τελικά θα ‘δαγκώσει’ την ανάπτυξη το 2024, παρότι φέτος η παγκόσμια οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική.

    Για τον πληθωρισμό, οι βασικές εκτιμήσεις της Citi παραμένουν χωρίς αλλαγές, από την άποψη ότι ο πληθωρισμός αγαθών έχει υποχωρήσει απότομα, αλλά ο πληθωρισμός υπηρεσιών έχει παραμείνει επίμονος. «Θεωρούμε ότι αυτές οι πληθωριστικές σχέσεις αντανακλούν τη συνεχή στροφή των καταναλωτικών δαπανών από τα αγαθά προς τις υπηρεσίες.

    Στον απόηχο της πανδημίας, οι καταναλωτές είχαν σημαντική ανεκπλήρωτη ζήτηση για υπηρεσίες όπως ταξίδια, αναψυχή και ψυχαγωγία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας PMI υποδεικνύουν μια πρόσφατη εξασθένηση στον παγκόσμιο τομέα των υπηρεσιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτός ο κύκλος μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του. Ακόμη και έτσι, ο επίμονος πληθωρισμός άνω του στόχου απαιτεί από τις κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν σε εγρήγορση», υπολογίζει ο οίκος.

    «Κρίνουμε ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σήμερα σε ύφεση και θα παραμείνει έτσι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Η αίσθησή μας είναι ότι η αδυναμία του βιομηχανικού τομέα της Γερμανίας, σε συνδυασμό με την αυστηρότερη πολιτική της ΕΚΤ και τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, έχουν οδηγήσει την οικονομία σε μια διαρκή ύφεση.

    Συνολικά, βλέπουμε την ανάπτυξη να τρέχει με 0,4% φέτος και -0,1% το επόμενο έτος. Η πρόβλεψη μας είναι ομολογουμένως στην πτωτική πλευρά του consensus των οικονομολόγων και αναμένουμε πρόσθετα στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε την υπόθεσή μας», εκτιμά η Citi.

    Τι προτείνει στους επενδυτές

    Η Citi επικεντρώνει τις θέσεις της στα ομόλογα σε περιοχές με πολύ ασθενέστερη ανάπτυξη (ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο) ή με κεντρικές τράπεζες που μειώνουν τα επιτόκια (αναδυόμενες αγορές – EM). «Ενώ οι αμερικανικές μετοχές συνήθως σημειώνουν ράλι μέχρι το τέλος του έτους, η αναβάθμιση είναι πρόωρη δεδομένων των αντιξοοτήτων από τα κέρδη και τα επιτόκια. Παραμένουμε long στη Λατινική Αμερική έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Στον πιστωτικό τομέα παραμένουμε υποεπενδεδυμένοι (underweight) στις ΗΠΑ, καθώς τα τραπεζικά spreads είναι απίθανο να ανακάμψουν πολύ στο τρέχον περιβάλλον επιτοκίων. Μειώνουμε τις θέσεις υπερεπενδεδυμένοι (overweight) στα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης στις αναδυόμενες αγορές (EM HY), δεδομένης της πιθανότητας ενίσχυσης του δολαρίου. Παραμένουμε υποεπενδεδυμένοι στην ενέργεια και υπερεπενδεδυμένοι στα πολύτιμα μέταλλα. Στα νομίσματα είμαστε long στο δολάριο», προτείνει η τράπεζα.

    «Ενώ οι αμερικανικές μετοχές παραμένουν υποψήφιες για αναβάθμιση, παραμένουμε ουδέτεροι προς το παρόν. Παραμένουμε long στη Λατινική Αμερική, αντισταθμιζόμενοι από μια υποεπενδεδυμένη θέση στην λιγότερο κυκλική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Αντισταθμίζουμε τα νομίσματα τη θέση στη Λατινική Αμερική με αποτελεσματικό τρόπο, αλλά δεν αντισταθμίζουμε την υποεπενδεδυμένη θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να έχουμε short στη βρετανική λίρα. Στην επιλογή των τομέων στις ΗΠΑ, προσθέτουμε μια υπερεπενδεδυμένη θέση στις υπηρεσίες επικοινωνιών και μια υποεπενδεδυμένη θέση στα καταναλωτικά αγαθά», συνεχίζει η τράπεζα.

    «Στα ομόλογα, συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη διάρκεια στις αναδυόμενες χώρες, της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στον τομέα των εταιρικών ομολόγων, παραμένουμε υποεπενδεδυμένοι στις αμερικανικές πιστώσεις επενδυτικής βαθμίδας (IG) και υψηλής απόδοσης (HY), με τη συνιστώσα των αμερικανικών επιτοκίων αντισταθμισμένη και καταργούμε την υπερεπενδεδυμένη θέση μας στο EM HY.

    Στα εμπορεύματα, διατηρούμε την υποεπενδεδυμένη θέση μας στην ενέργεια και διατηρούμε την υποεπενδυμένη θέση μας στα πολύτιμα μέταλλα, αλλά παραμένουμε κατά τα άλλα ουδέτεροι», καταλήγει η Citi.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Οι εισφορές των εργαζόμενων συνταξιούχων θα προστίθενται στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής τους

    Χατζηδάκης: Μπόνους για όσους αποκαλύπτουν μαϊμού αποδείξεις – Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ

    Alpha Bank: Πλήρης επιβεβαίωση Mononews για την τιμή που προσφέρει η UniCredit, στο 1,33 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ