• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρυσές λίρες: Γιατί έπαψαν να συγκινούν τους Έλληνες και τι δείχνει το αρνητικό ρεκόρ 20ετίας στις αγοραπωλησίες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρυσές λίρες


    Οι χρυσές λίρες δεν συγκινούν πιά τους Έλληνες… Αυτή είναι η διαπίστωση που αναδύεται μέσα από τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

    Στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες  και καταγράφουν τη μεγάλη συρρίκνωση στις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών, που γίνονται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές βρίσκονται οριακά ψηλότερα από το ξεκίνημα του 2021.

    Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου οι λίρες που αγόρασαν οι Έλληνες από την Τ.τ.Ε ήταν 1.359 όλες κι όλες. Λιγότερες σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, όταν και είχαν αγοράσει 1.595. Έτσι, οι συνολικές τοποθετήσεις στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς ,έφτασαν να  απαριθμούν τις 2.954 λίρες. Γεγονός που συνιστά αρνητικό ρεκόρ για την τελευταία 20ετία. Αρχής γενομένης από το πρώτο εξάμηνο του 2002, όταν το ευρώ έγινε το επίσημο νόμισμα της χώρας…

    Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά το «μέτωπο» των πωλήσεων, οι Έλληνες εκποίησαν 11.808 χρυσές λίρες στη διάρκεια του δεύτερου εφετινού τριμήνου. Οι πωλήσεις υπερκέρασαν αυτές του πρώτου τριμήνου (7.135 κομμάτια) φτάνοντας αθροιστικά στο εξάμηνο  να έχουν εκποιηθεί 18.803 λίρες. Και στην περίπτωση αυτή πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς ο όγκος των πωλήσεων είναι ο χαμηλότερος σε ορίζοντα 20ετίας.

    Καθίσταται προφανές ότι η συγκεκριμένη αγορά και με άξονα την τράπεζα Ελλάδος, η οποία δίνει τον τόνο στις αγοραπωλησίες, εμφανίζει τάσεις σοβαρής περιθωριοποίησης. Το αν και κατά πόσο οι τάσεις αυτές είναι συγκυριακές ή όχι, μένει να φανεί από τη ροή των εξελίξεων. Ανοικτό βεβαίως είναι και το ερώτημα, για το εάν η εμφανιζόμενη συρρίκνωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος για χρυσές λίρες, έχει να κάνει και με τον…ανταγωνισμό. Να έχει χάσει δηλαδή μερίδιο στην «πίτα» η τράπεζα Ελλάδος, σε μια αγορά όπου ισχυρή παρουσία έχει και η τράπεζα Πειραιώς. Ενώ παράλληλα, διάσπαρτα ανά την επικράτεια είναι τα ενεχυροδανειστήρια και τα γραφεία των λογής λογής εμπόρων χρυσού. Αξιολόγηση σε συνολικό επίπεδο δεν μπορεί να γίνει, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ποιος από όλους τους «παίκτες» μπορεί να κερδίζει ή να χάνει έδαφος.

    Η κρατούσα αντίληψη πάντως, είναι ότι τα όσα δημοσιοποιούνται από την Τ.τ.Ε καταγράφουν και την κεντρική κατεύθυνση, που εν τοις πράγμασι  ακολουθεί η αγορά. Μια φθίνουσα αγορά αν αναλογιστεί κανείς ότι εκείνοι που προμηθεύτηκαν χρυσές λίρες από την τράπεζα Ελλάδος στο εφετινό εξάμηνο, δαπάνησαν περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Ενώ εκείνοι που ρευστοποίησαν έλαβαν περί τα 6,4 εκατ. ευρώ.

    Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι οι πωλήσεις λιρών που έκαναν οι Έλληνες στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς ήταν…62% λιγότερες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Και 19,5% πιο κάτω σε σχέση με το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του πρώτου εξαμήνου του 2017, όταν και είχαν πουληθεί 23.360 λίρες.

    Στην απέναντι όχθη, οι αγορές λιρών ήταν εφέτος 8,7% λιγότερες από ότι στο περσινό εξάμηνο, που κατείχε το αρνητικό ρεκόρ ζήτησης ( με 3.235 κομμάτια).

    Οι λόγοι της συρρίκνωσης της ζήτησης και της προσφοράς

    Ανιχνεύοντας τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες έχουν γυρίσει την πλάτη στις αγορές λιρών, ο πρώτος και σπουδαιότερος είναι η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα.

    Οι φόβοι της εξόδου της χώρας από το ευρώ και του «κουρέματος» των καταθέσεων, ανήκουν στο παρελθόν. Με συνέπεια να έχει ατροφήσει το ενδιαφέρον για χρυσές λίρες, ως αντιστάθμισμα τέτοιου είδους κινδύνων. Από εκεί και πέρα σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας είναι και το γεγονός ότι για να αρχίσει κάποιος να καταγράφει κέρδη από τις αγορές λιρών, θα πρέπει πρώτα οι τιμές τους να πάνε πάνω από 20,5% από τα τρέχοντα επίπεδά τους. Και τούτο γιατί η Τ.τ.Ε πουλάει πολύ ψηλότερα από όπου ή ίδια αγοράζει από το κοινό. Ως ένα βαθμό και η πανδημία λειτουργεί ως τροχοπέδη, με την έννοια ότι απαιτείται κάποιος να κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού για να κάνει πράξεις στα κεντρικά της τράπεζας της Ελλάδος.

    Τις δικές της ερμηνείες όμως έχει και η κάμψη των πωλήσεων. Οι οποίες πήραν μεγάλη έκταση στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης και της σκληρής μνημονιακής πραγματικότητας. Καθώς εκείνοι που εκποιούσαν λίρες, επιζητούσαν να καλύψουν εισοδηματικές απώλειες και κάθε είδους «τρύπες» στους οικογενειακούς προγραμματισμούς.

    Σταδιακά οι εντάσεις αυτές αποκλιμακώθηκαν. Ενώ στην παρούσα φάση της πανδημίας, που έχει επιφέρει δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης, οι πωλήσεις λιρών φαίνεται να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Αν βέβαια σε αυτά συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι από την έλευση του ευρώ έως τώρα έχουν γίνει «καθαρές» πωλήσεις περίπου 1,6 εκατ. χρυσών λιρών, φαίνεται και το «στoκ» από τους κατέχοντες έχει μειωθεί…

    Η πορεία των τιμών του χρυσού και της λίρας

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών και αναφορικά με τον χρυσό, η τιμή του στις διεθνείς αγορές έχει χάσει την ανοδική ορμή που κυριάρχησε στην αρχή της πανδημίας. Αργά χθες το βράδυ το πολύτιμο μέταλλο έκανε πράξεις στα  1.829 δολάρια ανά ουγκιά , τα οποία αντιστοιχούν σε 1.548,16 ευρώ. Η δολαριακή τιμή του «βασιλιά» των μετάλλων απέχει 11,85% από τα ιστορικά υψηλά του περσινού Αυγούστου ( 2.075,1 δολάρια). Ενώ με όρους κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ο χρυσός απέχει τώρα 11,53% από την ιστορική του κορυφή, που ήταν τα 1.750,1 ευρώ ανά ουγκιά.

    Από την αρχή της εφετινής χρονιάς η δολαριακή τιμή του χρυσού υποχωρεί κατά 3,6%. Στο διάστημα αυτό οι μεγάλοι σταρ των αποδόσεων στις προθεσμιακές αγορές των μετάλλων είναι το Μολυβδαίνιο με άνοδο της τιμής του κατά…114,9 και το Λίθιο που ενισχύεται κατά 91,4%.

    Με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ ο χρυσός είναι 0,53% από το ξεκίνημα του 2021.

    Σε ότι αφορά τη χρυσή λίρα, η τράπεζα της Ελλάδος την αγόραζε χθες στα 350,99 ευρώ και την πουλούσε στα 423,08 ευρώ. Τιμές οι οποίες 0,38% από την αρχή του έτους.

    Στις 7 Αυγούστου της περσινής χρονιάς, η λίρα είχε φτάσει στα υψηλά όλων των εποχών, με την τιμή αγοράς να ήταν στα 396,05 ευρώ και την τιμή πώλησης στα 477,37 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσές λίρες βάρους… 691,6 κιλών πούλησαν πέρσι οι Έλληνες- Πάνω από 3 εκατ. κομμάτια οι πωλήσεις στα 19 χρόνια του ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ