• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τι σημαίνει η «επιστράτευση» Moody’s – Fitch μετά το -3,3% στις τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Μετά την βουτιά 3,3% στις τραπεζικές μετοχές την Τρίτη και την επικίνδυνη αύξηση του όγκου συναλλαγών, αργά το βράδυ σημειώθηκε μπαράζ αναβαθμίσεων από δύο ξένους οίκους αξιολόγησης, την Moody’s και τον Fitch.

    Η Moody’s προχώρησε αργά το βράδυ της Τρίτης στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των έξι ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank, Attica Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Παγκρήτια Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) κατά μία ή δύο βαθμίδες, καθώς και την αυτόνομη Βασική Πιστωτική Αξιολόγηση (BCA) των τραπεζών αυτών.

    Οι προοπτικές (outlook) για την αξιολόγηση και των έξι τραπεζών είναι θετικές μετά την αναβάθμισή τους.

    Η αναβάθμιση, σύμφωνα με τη Moody’s, οφείλεται στις δομικές βελτιώσεις που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία, καθώς και σε σημαντικές βελτιώσεις στα θεμελιώδη χρηματοοικονομικά μεγέθη των τραπεζών.

    Αποτυπώνει επίσης την άποψη του οίκου ότι οι προοπτικές διατήρησης των σχετικά ισχυρών οικονομικών αποδόσεων των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα δύο χρόνια είναι καλές, γεγονός που θα ενισχύσει επίσης την κεφαλαιακή βάση τους και την ικανότητα απορρόφησης ζημιών.

    Ο ίδιος οίκος την περασμένη Παρασκευή βελτίωσε κατά δύο θέσεις την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, την οποία χωρίζει μόλις ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

    Για πολλούς εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά, η αναβάθμιση των τραπεζών από την Fitch, ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία σε τούτη τη συγκυρία, αφού στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται ο δικός της χρησμός για το ελληνικό αξιόχρεο το οποίο χωρίζει μία μόλις βαθμίδα πριν από την επενδυτική.

    Η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «bb» από «bb-». Επίσης, προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Πειραιώς σε «BB-» από «B» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «bb-» από «b».

    Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την επιτάχυνση της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς για τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της, η οποία οδήγησε σε σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε επίπεδα πιο κοντά σε εκείνα που παρουσιάζουν ομοειδείς τράπεζες με υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση.

    Επίσης προχώρησε στην αναβάθμιση της Eurobank και της Alpha σε «BB» από «BB-». Σε όλες τις τράπεζες δίνει σταθερές προοπτικές.

    Η διαφορά είναι ότι οι εξελίξεις αυτές δεν αποτυπώνονται προς ώρας στο χρηματιστηριακό ταμπλό με την αγορά και τον τραπεζικό κλάδο να κλυδωνίζονται.

    Η αποχώρηση των funds από μία αγορά που τελεί υπό αναβάθμιση (όπως και η χώρα) είναι η πιθανότερη εξήγηση σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και όπως φαίνεται δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για τις τοποθετήσεις των index funds και ειδικά εκείνων που το καταστατικό τους επιτρέπει επενδύσεις σε χρηματιστήρια χωρών που έχουν την ταμπέλα του investment grade.

    Χρηματιστηριακές πηγές και γνώστες της αγοράς, συνομιλητές ξένων επενδυτών, εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς την τάση, στρέφοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον, αλλά και την προσοχή και στις ξένες αγορές.

    Σερί ανόδου επιτοκίων, κούρσα στην τιμή του πετρελαίου, επίμονος πληθωρισμός, καθοριστικές αποφάσεις της Fed (σήμερα), ανησυχίες για ύφεση, ταρακουνούν τα χρηματιστήρια, πόσο μάλλον το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) που εξακολουθεί να απολαμβάνει αποδόσεις από την αρχή της χρονιάς μεγαλύτερες του 32%.

    Διαβάστε επίσης:

    Διπλή αναβάθμιση για τις ελληνικές τράπεζες από Fitch και Moody’s

    Fitch: Αναβάθμισε Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Eurobank

    Δυστύχημα στη Λιβύη: Δύο στοιχεία στο επίκεντρο των ερευνών



    ΣΧΟΛΙΑ