Κοινωνία

Δυστύχημα στη Λιβύη: Δύο στοιχεία στο επίκεντρο των ερευνών

  • NewsRoom


Συγκλονισμένη είναι η ελληνική κοινωνία μετά τον άδικο χαμό των 5 μελών της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, με τα αίτια ωστόσο που προκάλεσαν την τραγωδία να είναι ασαφή.

Στα αναπάντητα ερωτήματα κυριαρχεί το πώς το τρίτο όχημα κατάφερε να παρακάμψει στρατιωτική φάλαγγα ενώ προσέκρουσε πλαγιομετωπικά το λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο επίκεντρο των ερευνών και η μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το λεωφορείο, κάτι όχι εντελώς σύνηθες σε παρόμοια τροχαία δυστυχήματα.

Στις έρευνες για τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού στη Λιβύη, όπου έχασαν την ζωή τους τρία στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δύο διερμηνείς και 13 ακόμα άτομα τραυματίστηκαν, συμμετέχει πλέον και η ΕΥΠ, όπως της ζητήθηκε από τους επικεφαλής των ερευνών, που είναι το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.

Η ΕΥΠ, επί του παρόντος τουλάχιστον, συνδράμει σε πληροφοριακό επίπεδο στις έρευνες.

Η εικόνα που λαμβάνουν είναι συμβατή με τροχαίο δυστύχημα και τυχαίο γεγονός και η έκρηξη και η μεγάλη φωτιά δικαιολογούνται από το τροποποιημένο ντεπόζιτο του οχήματος που έπεσε πάνω στο λεωφορείο, που είχε πολλαπλάσια ποσότητα καυσίμου.

Στην ΕΥΠ τονίζουν ωστόσο πως η έρευνα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και ακόμη καμία πιθανότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί. Βεβαίως γεννάται το ερώτημα ως προς το γιατί ένα ντεπόζιτο καυσίμων να δεχτεί μια τροποποίηση τέτοια που το ντεπόζιτο να φτάνει να μοιάζει με βυτίο.

Ενδέχεται αυτό να έχει να κάνει με τις δυσκολίες ανεύρεσης καυσίμων στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά ίσως πρόκειται για κάτι πιο σύνθετο.

Συνολικά 13 οι τραυματίες, δέκα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, δύο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και ένα στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

Για το δυστύχημα στη Λιβύη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες πως ήταν ένα τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα, ενώ η κυβέρνηση συνέλεξε πληροφορίες. Δεν μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη, το διαψεύδουμε αυτό, είπε και εξέφρασε ξανά τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Αίτημα ΠΑΣΟΚ για σύγκλιση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντόρα Μπακογιάννη ζητούν να συζητηθεί το θέμα:

Όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, κοντά στην πόλη Ντέρνα της Ανατολικής Λιβύης, αποστολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που φέρεται ότι είχε αποσταλεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που έχουν πληγεί από την πρόσφατη φυσική καταστροφή, φέρεται ότι ενεπλάκη σε περιστατικό που προκάλεσε τον θάνατο πέντε Ελλήνων υπηκόων και τον τραυματισμό πολλών άλλων μελών της αποστολής.

Διαβάστε επίσης:

Λομπαρντέλι (ΟΟΣΑ): Η Ευρώπη πιο εκτεθειμένη στο ράλι του αργού από τις ΗΠΑ

Qatargate: Εύα Καϊλή και εμπλεκόμενοι υπέβαλαν ενστάσεις για την ποινική προδιαδικασία

Γεραπετρίτης: Διάλογος με την Τουρκία αυστηρά στη βάση του Διεθνούς ΔικαίουΣΧΟΛΙΑ