• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τι να προσέξουν οι επενδυτές μετά τον Δεκαπενταύγουστο – Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο: Τα αποτελέσματα των εισηγμένων αγγίζουν την εποχή πριν από την Lehman Bothers


    Περιορισμένη η ανάληψη ρίσκου σε τούτη τη συγκυρία, προφανώς λόγω θερινής ραστώνης, αλλά η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη πλέον στο επόμενο τετράμηνο που ακολουθεί μέχρι τέλος του χρόνου.

    Ήδη από τις 15 Ιουλίου και μετά η αγορά έχει αρχίσει να δείχνει άλλο πρόσωπο, τροφοδοτούμενη κυρίως από τα τραπεζικά αποτελέσματα, αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο κινείται η χώρα, εν αναμονή και τυπικά στις 20 Αυγούστου από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και κυρίως η πολιτική σταθερότητα, άποψη που εκφράζει ο πρωθυπουργός.

    Στο πλαίσιο αυτό, η ολοκλήρωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των τραπεζών επιβεβαίωσε ότι η εξυγιανση τους έχει σε μεγάλο βαθμό συντελεστεί και η κεφαλαιακή επάρκεια είναι υψηλή.

    «Θα απαιτηθεί ωστόσο να επιβεβαιωθούν οι θετικές αυτές επιδόσεις και στα μεγέθη του 2ου εξαμήνου», σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημ. Τζάνας, «ώστε η ψήφος εμπιστοσύνης που ήδη εκδηλώθηκε με τις αυξημένες τοποθετήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων να κλιμακωθεί.

    Το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο  ωστόσο που καταγράφεται», σύμφωνα με τον χρηματιστή, «αφορά την πιστωτική επέκταση που τον Ιούνιο  κυμάνθηκε από €900 εκ. στη Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 μέχρι €1,7 δισ. στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 επιβεβαιώνοντας ότι « οι συστημικές τράπεζες κάνουν πάλι τη δουλειά τους σαν τράπεζες», επιτρέποντας την καταγραφή αξιοσημείωτων επιδόσεων οργανικής κερδοφορίας καθώς πιστωτικοί τόκοι και προμήθειες είναι πλέον ευμεγέθεις».

    Ένας άλλος παράγοντας που καταγράφεται και δεν έχει περάσει δεόντως στις αποτιμήσεις της αγοράς είναι τα  deals. Kαι τα οποία είναι αξιοπρόσεκτα, όπως η εξαγορά της McArthurGlen από τη Lamda ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97 , μεταβίβαση του Sheraton της Ρόδου από τη Λάμψα  , συνωστισμός υποψηφιοτήτων για τα 2.000 ακίνητα της Πειραιώς και τα 72 ξενοδοχεία της Intrum και 3 δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

    Και όχι μόνο. Η προκήρυξη του διαγωνισμού από τον ΑΔΜΗΕ για την πώληση του 20% της «Αριάδνης», του καλωδίου που θα συνδέει την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα, η συγχώνευση του Ερρίκος Ντυνάν με την Euromedica,  η απόκτηση θέσης από την Autohellas ΟΤΟΕΛ 0,79% 12,80 στην Trade Estate,  την ΑΕΕΑΠ του Φουρλή ΦΡΛΚ -1,69% 4,07 . Ακόμα, η συμφωνία της Motor Oil ΜΟΗ 0,08% 26,62 για την απόκτηση του ελέγχου του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62  αποτελεί το μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών για την αγορά ηλεκτρισμού γενικότερα. Και όχι μόνο, αναμένεται η μεταβίβαση ποσοστού της Τενέργα ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 .

    Η κινητικότητα αυτή δεν αφήνει αδιάφορη την αγορά, παρά το διεθνώς επιβαρυμένο κλίμα.

    Ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες ενδεχομένως δρομολογηθούν μετά την κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή στις 20 Αυγούστου,  η  Wood έρχεται να καταγράψει την αισιόδοξη εκτίμησή της για την επίδοση του φετινού ΑΕΠ που με τη βοήθεια ταξιδιωτικών εισπράξεων €20 δισ. μπορεί να φτάσει το +6%, ενώ παράλληλα ελπιδοφόρο μήνυμα μετέφερε η μικρή έστω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού του Ιουλίου (στο 11,6% από 12,1% τον Ιούνιο).

    Το ελληνικό 10ετές άγγιξε και το 3,2% σε απόδοση την Παρασκευή που μας πέρασε, ενσωματώνοντας ενδεχομένως κάποιο πολιτικό ρίσκο, πλην όμως τόσο στην αγορά εδώ και τρία χρόνια έχουν μπει πάνω από 7 δισ. ευρώ, με τους ξένους θεσμικούς να επιβραβεύουν την αλλαγή ρότας της ελληνικής οικονομίας. Με τον πιο σκληρό δείκτη, την ανεργία, να αποκλιμακώνεται αισθητά σε ετήσια βάση, στα επίπεδα του 12,1% από 15%.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, αστάθμητος παραμένει ο παράγοντας της ενέργειας. Ήδη, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καταγράφουν άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για ακόμη βαθύτερη κρίση προσφοράς τον χειμώνα που θα μπορούσε να ωθήσει τις μεγάλες οικονομίες σε ύφεση. Το ολλανδικό συμβόλαιο μηνός, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς βρίσκεται στα 208,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι περίπου 10 φορές υψηλότερη τιμή από τον μέσο όρο αυτής της περιόδου τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Από την άλλη, η ΕΚΤ επιφυλάσσει νέους γύρους αυξήσεων στο βασικό επιτόκιο του ευρώ με το πρώτο καλό νέο την σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

    Διαβάστε επίσης

    Από Φρανκφούρτη και Λονδίνο οι καλύτεροι… πελάτες του Χρηματιστηρίου



    ΣΧΟΛΙΑ