• ΑΓΟΡΕΣ

    Από Φρανκφούρτη και Λονδίνο οι καλύτεροι… πελάτες του Χρηματιστηρίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ευρωπαικό Χρηματιστήριο

    Ευρωπαικό Χρηματιστήριο


    Πάνω από το 60% του τζίρου που πραγματοποιούν καθημερινά οι ξένοι επενδυτές στο Χ.Α. προέρχεται από την Γερμανία, Φρανκφούρτη και Ηνωμένο Βασίλειο, Λονδίνο.

    Μόνο τον Ιούλιο οι επενδυτές που προέρχονται από τις δύο αυτές χώρες και συνάμα διεθνή οικονομικά κέντρα πραγματοποίησαν αγορές 344 εκατ. ευρώ για ελληνικές μετοχές και αντιστοίχως πωλήσεις για 376,3 εκατ. ευρώ με το ισοζύγιο να γέρνει υπέρ των πωλητών για 32 εκατ. ευρώ.

    Το γεγονός ότι η Γερμανία έχει μπει δυνατά στη λίστα των χωρών που κάνουν πράξεις στο χρηματιστήριο είναι αποτέλεσμα του Brexit που οδήγησε πολλούς ξένους οίκους που στο να αλλάξουν έδρα, το Λονδίνο, και να ιδρύσουν νέα στην Φρανκφούρτη.

    Κατά τα άλλα, η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Ιουλίου 2022, διαμορφώθηκε ως εξής:

    • Δημιουργήθηκαν 5.148 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 1.001 νέους λογαριασμούς τον Ιούνιο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας  στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €1,63 δις (2,93% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).
    • Η Κεφαλαιοποίηση του ΧΑ  διαμορφώθηκε στο τέλος του μήνα στα €55,62 δις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,83%, σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου (€53,57 δις).
    • Η Αξία Συναλλαγών του Ιουλίου 2022 έφτασε τα €1.078,69 εκατ. σημειώνοντας μείωση κατά 27,25% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν €1.482,76 εκατ., ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 που η αξία συναλλαγών ήταν €1.501,83 εκατ., σημειώθηκε μείωση 28,18%.
    • Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €25,63 εκατ. κατά το μήνα Ιούλιο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €25,63 εκατ. τον Ιούλιο.
    • Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 63,96% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 36,04% για τους Ημεδαπούς.
    • Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για το μήνα ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου €6,23 δις, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου €5,48 δις και η Ολλανδία με αξία χαρτοφυλακίου €4,88 δις
    • Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 53,7% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Ιούλιο 2022 (σε σχέση με το 58,3% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 46,3% των συναλλαγών, σε σχέση με το 41,7% τον προηγούμενο μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Επτά δισ. ευρώ σε τρία χρόνια έχουν ρίξει οι ξένοι στο Χρηματιστήριο – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αριθμοί που λένε πάντα την αλήθεια



    ΣΧΟΛΙΑ