• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τα stop losses στις τράπεζες και ο ΟΠΑΠ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Jan Karas

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Jan Karas


    Ακόμα και το γύρισμα της αγοράς την Παρασκευή, δεν έπεισε ότι η τάση αλλάζει.

    Ο λόγος της πτώσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι βρίσκεται στο στάδιο του να «σκάσει» μία αμερικανική τράπεζα που χρηματοδοτεί ως επί το πλείστον start ups, αλλά το μέγεθός της είναι ανύπαρκτο.

    «Είναι σα να χρεοκοπήσει στην Ελλάδα, μία συνεταιριστική τράπεζα σε κάποια μικρή πόλη της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά χρηματιστής στο  mononews.gr.

    «Η επίπτωση θα είναι μιδαμινή και στην οικονομία, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας», προσθέτει.

    Σύμφωνα με άλλες πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς, η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank, είναι ασήμαντη μπροστά στο μέγεθος των μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών.

    Απλώς αποτέλεσε την αφορμή για να υπάρξει διόρθωση, αφού και στην Ευρώπη, αλλά και στην Wall, ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε ράλι. Στην Ελλάδα δε, η κούρσα των τραπεζών έφτασε σε απόδοση μέχρι 67%. Είναι προφανές ότι θα βγουν πωλήσεις.

    Για το λόγο αυτό, από τους βασικούς πωλητές, όπως αναφέρουν πηγές από τα  dealing rooms, ήταν hedge funds, αυτά που εδώ και έντεκα εβδομάδες πρωταγωνίστησαν στην αντίδραση και στα σούπερ κέρδη των τραπεζών.

    Σε σχέση με τα υψηλά τους φέτος, την τελευταία εβδομάδα οι τραπεζικές μετοχές έφτασαν να διορθώνουν έως 20%. Πρώτη στη λίστα των απωλειών η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 με πτώση 20%, εξαιτίας της ποιότητας των χαρτοφυλακίων που τοποθετήθηκαν από την αρχή του χρόνου, που στη πλειονότητά τους ήταν  hedge funds, όπως σχολιάζουν χρηματιστές.

    Ακολουθεί η Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 με πτώση 18,4%, η ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81 με 16,5% και η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 με 12%.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική για την αγορά, αφού δεν αποκλείεται να δοκιμαστούν νέες στηρίξεις για τον γενικό δείκτη, όπως η περιοχή των 1.035 – 1.040 μονάδων.

    Την Παρασκευή, για δεύτερη φορά η αγορά βρέθηκε στα επίπεδα των 1.050 μονάδων.

    Αυτό σημαίνει, όπως τονίζουν οι αναλυτές ότι τις επόμενες μέρες, δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί η στήριξη του 1,28 ευρώ για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 , η διοικητική ομάδα της οποίας  θα βρεθεί για  roadshow στο Λονδίνο.

    Για την Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,59 δεν αποκλείεται να υπάρξει κίνηση προς τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, το 1,09 με 1,10 ευρώ.

    Για δε την Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 , η στήριξη αναμένεται στην περιοχή του 1,92 – 1,95 ευρώ και για την Εθνική ΕΤΕ 3,31% 7,81 μεταξύ 4,40 – 4,50 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, η προσοχή της αγοράς στρέφεται στην μετοχή του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,70% 15,50 . Ο Οργανισμός ανακοινώνει αποτελέσματα στις 15 Mαρτίου με το ενδιαφέρον και την προσοχή της αγοράς να εστιάζεται στο μέρισμα που θα διανεμηθεί.

    Τον Δεκέμβριο ο Οργανισμός είχε διανείμει έκτακτο μέρισμα 0,30 ευρώ και κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιπλέον 80 λεπτά.

     Διαβάστε επίσης

    Eurobank: Οι αναλυτές εκθειάζουν τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου – Συντηρητικό το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της

    Sell off στις ευρωπαϊκές τράπεζες, χάνουν 40 δις δολάρια- Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank προκαλεί πανικό(upd)

    Ποιοι αγόραζαν στα χαμηλά ΟΤΕ και ΟΠΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ