• ΑΓΟΡΕΣ

    Sell off στις ευρωπαϊκές τράπεζες, χάνουν 40 δισ. δολάρια- Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank προκαλεί πανικό (upd)

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια έχουν χάσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg, οι οποίες πρωταγωνιστούν σε ένα δραματικό sell off, στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

    Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης υποχώρησε έως και 4%, με την Deutsche Bank να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες έως 7,9%, να ακολουθεί η Societe Generale με 7,7% και τρίτη η HSBC με πτώση 4,5%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές της Unicredit και της Intesa Sanpaolo.

    Μία ημέρα πριν η Wall Street βίωσε ένα από τα πιο άγρια sell off με τέσσερις τραπεζικούς κολοσσούς να χάνουν πάνω από 90 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. 

    Στο κόκκινο οι ευρωαγορές

    Η παγκόσμια βουτιά των τραπεζικών μετοχών προκλήθηκε από τη Silicon Valley Bank, μία σχεδόν άγνωστη τράπεζα εκτός της Silicon Valley, η οποία όμως λειτουργούσε ως μείζων τραπεζικός εταίρος σε πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ.

    Μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση για πώληση μετοχών, πυροδότησε φόβους στους επενδυτές για δυνητικούς κινδύνους από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων των μεγάλων τραπεζών, οδηγώντας σε sell-off, την Πέμπτη στη Wall Street και την Παρασκευή στις ευρωαγορές και την Ασία.

    Ο Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,6%, ο γερμανικός Dax υποχώρησε 1,8% και ο γαλλικός Cac 40 υποχώρησε 1,9%. Ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 1,6%. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επλήγησαν περισσότερο, με τον τραπεζικό δείκτη Stoxx να υποχωρεί έως και 4,8%.

    Στην Ασία, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 2,8%, ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε 1,3%, ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 1% και ο ιαπωνικός Topix έχασε 1,9%.

    Αιφνιδιάστηκε η Silicon Valley

    Εδώ και μήνες η Silicon Valley Bank, η οποία χρηματοδοτεί σχεδόν το 50% των νεοφυών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg, διαβεβαίωνε ότι η εταιρεία δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ισολογισμού της. Την Τετάρτη εξέπληξε τους επενδυτές ανακοινώνοντας πώληση μετοχών αξίας 2,25 δις δολαρίων, για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, καθώς κατέγραψε ζημία 1,8 δις δολαρίων από την πώληση σχεδόν του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων, τα οποία έχασαν την αξία τους λόγω της καθοδικής πορείας των τιμών των ομολόγων.

    Με το άνοιγμα της Wall Street την Πέμπτη, η τράπεζα βυθίστηκε στο -60%, με τους φόβους των επενδυτών για δυνητικούς κινδύνους και σε μεγάλους τραπεζικούς κολοσσούς που διαθέτουν χαρτοφυλάκια με ομόλογα, να συμπαρασύρει τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

    Νωρίτερα, ventures capitals όπως το Founders Fund, Coatue Management, Union Square Ventures και Founder Collective ζήτησαν από τις εταιρείες των χαρτοφυλακίων τους να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την SVB. Η Canaan, μια άλλη μεγάλη εταιρεία VC, είπε στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της να αποσύρουν  τα μετρητά τους ανάλογα με τις ανάγκες τους.

    Την Πέμπτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του SVB Financial Group, Greg Becker, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης συμβούλευσε τους πελάτες της Silicon Valley Bank που ανήκει στην SVB να «παραμείνουν ψύχραιμοι» και ζήτησε από τους πελάτες και τα VC να υποστηρίξουν την τράπεζα με τον τρόπο που υποστήριξε αυτή τους πελάτες της τα τελευταία 40 χρόνια.

    Σύμφωνα με το Reuters, ο Becker, επιχείρησε και την Παρασκευή να περιορίσει τις εκροές καλώντας προσωπικά τους πελάτες της τράπεζας, την ίδια ώρα που η μετοχή στις προσυνεδριακές συναλλαγές άγγιξε το -60%.

    Ανακάμπτει η Wall Street

    Με το άνοιγμα της Wall Street την Πέμπτη, ακολούθησε σφαγή στους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street, με τη JP Morgan να χάνει 22 δις δολάρια, τη Bank of America 16 δις δολάρια, τη Wells Fargo 10 δις δολάρια και τη Citigroup 4 δις δολάρια.

    Ο δείκτης των αμερικανικών τραπεζικών μετοχών υποχώρησε στα επίπεδα του Ιουνίου του 2020.

    Όπως σχολιάζει το Reuters, η κρίση στην SVB υπογράμμισε τις αδυναμίες των τραπεζών. Οι απώλειες της SVB έστρεψαν την προσοχή των επενδυτών στους πιθανούς κινδύνους για τα χαρτοφυλάκια ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες. Στο απόγειο της πανδημίας επένδυσαν ομόλογα, η αξία των οποίων βούλιαξε το περασμένο έτος. Σε περίπτωση που οι τράπεζες αναγκαστούν να πουλήσουν, θα υποστούν σημαντικές απώλειες, κι αυτό φοβούνται οι επενδυτές.

    Λίγο πριν το άνοιγμα της Παρασκευής, στις προσυνεδριακές συναλλαγές, μειώθηκαν οι πιέσεις και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν.

    Καθησυχάζουν οι αναλυτές

    O γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν εκτίμησε ότι ο κίνδυνος που ενέχει η περίπτωση της SVB μπορεί να περιοριστεί εύκολα με προσεκτική διαχείριση. Σημείωσε πάντως ότι αν και το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό στο σύνολό του, δεν ισχύει το ίδιο για κάθε τράπεζα μεμονωμένα.

    «Λόγω της αστάθειας των αποδόσεων των ομολόγων μετά την παρατεταμένη περίοδο ευνοϊκής μόχλευσης που προηγήθηκε, πιο ευάλωτοι επί του παρόντος είναι εκείνοι που βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πιστωτικό κίνδυνο και δέχονται πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε.

    Η Goldman Sachs κάνει λόγο ακόμα και για μία ευκαιρία για τους επενδυτές από το sell off και θεωρεί ότι δεν κινδυνεύουν οι μεγάλοι τραπεζικοί κολοσσοί.

    Σύμφωνε με τον Gary Kirk, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην TwentyFour, όπως αναφέρει στους FT, τα προβλήματα στη Silicon Valley Bank είναι συγκεκριμένα και οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες σε ζημιές αντίστοιχες της SVB.

    «Θεωρούμε βραχύβια την πτώση των μετοχών στις ευρωπαϊκές τράπεζες , καθώς πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα καταλάβουν ότι με υψηλότερα επιτόκια υπάρχουν ξεκάθαρα περιθώρια κέρδους», ανέφερε.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναλυτές της Barclays ανέφεραν ότι βλέπουν περιθώρια για κέρδος λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων ενώ κρίνουν ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι σε θέση να χειριστεί τον πιστωτικό κίνδυνο.

    Ο Daide Serra, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Algebris Investments, είπε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι «ασφαλείς» και ότι το sell-off είναι μια ευκαιρία  για τους επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

    «Το sell-off στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι υπερβολικό. Κανένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την SVB, δεν αφορά τις τράπεζες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Ευρώπης, ποτέ οι τράπεζες «δεν είχαν τόσο πολλά κεφάλαια».



    ΣΧΟΛΙΑ