• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πουλούσαν τράπεζες, αγόραζαν ΔΕΗ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Επενδυτική όαση η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30 , αφού παρά την πτώση πάνω από 10% για τον τραπεζικό κλάδο, η Επιχείρηση αποτελεί εναλλακτική σε αυτή τη συγκυρία.

    Ήδη από τα 8,40 ευρώ μέχρι τα 7,53 που έγραψε χαμηλά (μηνός) πριν από δύο μέρες η επιχείρηση έγραψε απώλειες 10%.

    Μετά την άνοδο της Τρίτης και της Τετάρτης έχει περιορίσει την πτώση στα μισό, στο 5% και η αγορά δείχνει να πιστεύει στο επικείμενο  deal εξαγοράς της Ρουμανικής Enel που θα την καταστήσει έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς παίκτες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων με περισσότερα από 7 εκατομμύρια στο πελατολόγιό της.

    Xθες άλλαξαν χέρια στη μετοχή πάνω από 1,07 εκατ. τεμάχια, με την μετοχή να κλείνει στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στα 7,98 ευρώ, ενώ πολλές από τις πωλήσεις ιδιωτών επενδυτών στις τράπεζες, μετατρέπονταν στη συνέχεια σε εντολές αγορών ΔΕΗ.

    Όλα δείχνουν ότι 15 μήνες μετά την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, κατά 1,2 δις. ευρώ, η Επιχείρηση ετοιμάζεται για το πλέον αποφασιστικό βήμα επέκτασής της κόντρα στη συγκυρία, αυτή που τείνει να διαμορφωθεί μετά το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

    Η ΔΕΗ προτίθεται να καταβάλει 1,3 δισ. ευρώ και να αναλάβει ταυτόχρονα δανειακές υποχρεώσεις ύψους 500 – 600 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΔΕΗ είναι έτοιμη να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια ενώ θα αντλήσει μέσω δανεισμού ακόμη 800 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι μόλις κλείσει η συναλλαγή θα είναι η πρώτη εξαγορά αυτού του μεγέθους και της έκτασης εκτός των συνόρων για τη ΔΕΗ.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ υπέγραψε στα μέσα Δεκεμβρίου συμφωνία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Enel για την πιθανή απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ιταλικής εταιρείας στη Ρουμανία.

    Η ΔΕΗ ανοίγει το δρόμο να προχωρήσουν μια σειρά από άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες που προς το παρόν φαίνεται να έχουν μπει στο πάγο, αλλά «δουλεύονται» παρασκηνιακά και εντατικά από τους συντελεστές τους.

    Στο πλαίσιο αυτό ανοιχτό παραμένει το θέμα πώλησης της Άκτωρ, παρά το γεγονός ότι η πλευρά Κούτρα – Wade Adams έκανε πίσω, η συγχώνευση ΑΝΕΚ –Attica Group, μετά την ανταλλαγή των δανείων της τελευταίας με την Strix, η πώληση της Ιντρακόμ Defense και βεβαίως το deal της Τέρνα Ενεργειακή  ΤΕΝΕΡΓ -0,06% 18,10 .

    Κι αν δείχνουν οι εξελίξεις να παγώνουν όσο πλησιάζει ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να στέλνουν σήματα εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά, κάτι που άλλωστε έδειξε χθες η νέα έκθεση της  Jefferies για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, παραμένοντας bullish για τα ελληνικά assets.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ambrosia Capital που θεωρεί πως το κλίμα έχει αλλάξει και πως οι ξένοι επενδυτές εντόπισαν πριν μήνες τα πολύ καλά θεμελιώδη των ελληνικών μετοχών, αλλά και το discount των ελληνικών τραπεζών έναντι των ομοειδών.

    Έτσι τοποθετήθηκαν στο Χ.Α. και παρά την αύξηση της αβεβαιότητας στο εξωτερικό, διατηρούν τις εκτιμήσεις τους.

    Διαβάστε επίσης   

    Jefferies: Παραμένει bullish για το ελληνικό Χρηματιστήριο, δικαιολογημένη η τρέχουσα διόρθωση

    BlackRock-Schroders: Προβληματισμός για ενδεχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο 6%

    Goldman Sachs: Πού πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές την προσοχή τους στις αγορές – Οι τιμές στόχοι των δεικτών μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ