• ΑΓΟΡΕΣ

    Jefferies: Παραμένει bullish για το ελληνικό Χρηματιστήριο, δικαιολογημένη η τρέχουσα διόρθωση

    Sean Darby, Global Equity Strategist της αμερικανικής Jefferies

    Sean Darby, Global Equity Strategist της αμερικανικής Jefferies


    Για το Χρηματιστήριο στην Αθήνα είχε φτάσει η ώρα για διόρθωση αλλά τα στοιχεία τα οποία ενισχύουν την επενδυτική υπόθεση για το χρηματιστήριο παραμένουν σε πλήρη ισχύ, εξηγεί η αμερικανική Jefferies.

    Η στάση της ωστόσο παραμένει θετική (bullish) παρά τις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ξεχωρίζει την ισχυρή ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ, τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τα μειούμενα ενεργειακά κόστη αλλά και την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού συστήματος και της υγείας του.

    Την ίδια στιγμή, η τράπεζα εξηγεί ότι τα κέρδη για τις ελληνικές μετοχές θα είναι ισχυρά και επισημαίνει τη χθεσινή ανάλυση κατά την οποία θέτει τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με σύσταση buy με τιμή στόχο τα 6,60 €.

    Το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας και το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 9,8%, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται 4,5% σε ετήσιο ρυθμό και η τράπεζα εξηγεί ότι το 2023 αυτές τις επιδόσεις θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν από την ελληνική οικονομία.

    Την ίδια στιγμή, θεωρεί ότι η εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% σε πραγματικούς όρους φέτος είναι πολύ συντηρητική ενώ η εκτίμηση του πληθωρισμού για 5% στη διάρκεια του έτους είναι υψηλότερη από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

    Από την άλλη πλευρά όμως, η μεγάλη βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η οποία ενισχύεται από τις μειωμένες ενεργειακές τιμές, βοηθιέται επίσης από την αυξημένη τιμή του ευρώ. Η αμερικανική εταιρεία εκτιμά ότι η οικονομία θα αυξηθεί και θα ενισχυθεί και από την ΕΕ και από την αύξηση στον τουρισμό.

    Η αμερικανική χρηματιστηριακή εκτιμά ότι μια μακροπρόθεσμη ιστορία ανάπτυξης εξελίσσεται στην ελληνική οικονομία με τους δείκτες ΡΜΙ να αυξάνονται και τους δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και νέων παραγγελιών να βρίσκονται στο ισχυρότερο σημείο από το Φεβρουάριο του 2022.

    Οι αναλυτές του οίκου, Sean Darby και Kenneth Chan εκτιμούν ότι η χώρα μας θα είναι μία από τις πιο ευνοημένες από το πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το πακέτο RRF της ΕΕ στο οποίο περιλαμβάνονται 106 διαφορετικά επενδυτικά μέτρα και 68 μεταρρυθμίσεις. Η στήριξη θα ανέλθει στα 17,77 δισεκατομμύρια ευρώ σε μορφή δανείων και επιχορηγήσεων και ο στόχος είναι το πακέτο αυτό να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας από 2,1 έως 3,3 έως το 2026.

    Οι πιθανότητες είναι ότι το ονομαστικό ΑΕΠ και η αύξησή του θα είναι ισχυρή κατά τη διάρκεια του 2023 και τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων πιθανότατα θα αναθεωρηθούν ανοδικά.

    Η Ελλάδα επιδεικνύει την ικανότητα να επιβιώνει μέσα από δύσκολες συνθήκες και αυτό φαίνεται και από την απόδοση ενός επιλεγμένου σετ από μετοχές τις οποίες παρακολουθεί η αμερικανική εταιρεία. Η λίστα αυτή των εταιρειών είναι οι ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, JUMBO, MOTOR OIL.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι διαπραγματεύσιμη με μελλοντικό δείκτη τιμής προς κέρδη στις 8,5 φορές και δείκτη τιμής προς αύξηση των κερδών 1,3 φορές, αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων 11,7% και μερισματική απόδοση 4,1%.

    Συνολικά παραμένει αισιόδοξη για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρά την τρέχουσα εκτίμησή της ότι η διόρθωση που συμβαίνει έχει ουσιαστικούς λόγους.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ