• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Πού πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές την προσοχή τους στις αγορές – Οι τιμές στόχοι των δεικτών μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων

    Andrea Ferrario, Goldman Sachs

    Andrea Ferrario, Goldman Sachs


    «Αυτή την εβδομάδα την προσοχή των επενδυτών θα τραβήξει η ανακοίνωση για την αμερικανική αγορά εργασίας και τα δεδομένα της αλλά και ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed Πάουελ με την ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας. Οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 250.000 και ότι η ανεργία θα παραμείνει αμετάβλητη σε ποσοστό 3,4%. Εξίσου σημαντική θεωρεί η αμερικανική τράπεζα την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας αναφορικά με τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής που θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας», εξηγεί η Goldman Sachs και ο Andrea Ferrario.

    Η αμερικανική τράπεζα εξηγεί ότι η μεταβλητότητα στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές αγορές από το τέλος του τρίτου τριμήνου πέρυσι έχει μειωθεί αλλά η μεταβλητότητα των δεκαετών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

    Μετά από μια παύση στο τέλος του τέταρτου τριμήνου πέρυσι οι ιαπωνικές μετοχές έχουν εκ νέου υπεραπόδοση έναντι της παγκόσμιας αγοράς μετοχών οδηγούμενες από τις βιομηχανικές, τις κυκλικές και τις διεθνείς μετοχές, καθώς το ιαπωνικό νόμισμα έχει σημειώσει πτώση.

    Η αμερικανική τράπεζα εξακολουθεί να προτιμά τις μετοχές εκτός των ΗΠΑ και βλέπουν περαιτέρω ανοδικά περιθώρια για τις ιαπωνικές μετοχές.

    Η Goldman Sachs προτείνει τους εξής στόχους για τις βασικές αγορές:

    • Για τον αμερικανικό δείκτη βαρόμετρο των παγκόσμιων αγορών S&P 500 η σύσταση είναι υποαπόδοση για το χρονικό διάστημα των 3 και 12 μηνών και η τιμή στόχος είναι σταθερά στις 4000 μονάδες ή οριακά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Ουσιαστικά η αμερικανική τράπεζα δεν προβλέπει θετική κίνηση για τις αμερικανικές μετοχές κατά τη διάρκεια του 2023.
    • Για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τον δείκτη Stoxx Europe 600 οι συστάσεις είναι υπεραπόδοση για όλα τα χρονικά διαστήματα αλλά τα περιθώρια ανόδου είναι σε μικρά μονοψήφια επίπεδα.O στόχος τίθεται στις 475 μονάδες στο τέλος του 2023 από τις 464 μονάδες που είναι η τρέχουσα τιμή του δείκτη με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται σε λιγότερο από 6%.
    • Ο οίκος βλέπει πραγματικά περιθώρια ανόδου στις μετοχές της Ασίας (πλην Ιαπωνίας)  και οι συστάσεις που θέτει είναι συστάσεις υπεραποδόσης με ανοδικό περιθώριο ανόδου για το δεύτερο εξάμηνο του έτους της τάξεως του 19%. Για τον ιαπωνικό δείκτη Topix, η σύσταση επίσης είναι θετική και το περιθώριο ανόδου στο τέλος του έτους τοποθετείται σε 9,7%.
    • Αναφορικά με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι το αμερικανικό 10ετές θα κυμανθεί από το 4% έως το 4,20% στη διάρκεια του έτους.
    • Για το γερμανικό 10ετές η απόδοση θα κυμανθεί στα τρέχοντα επίπεδα της τάξεως του 2,70% με το έτος να ολοκληρώνεται στο 2,65% και η σύσταση είναι ουδέτερη.
    • Πολύ υψηλά περιθώρια ανόδου διαβλέπει για τις αγορές των εμπορευμάτων. η εκτίμησή της είναι ότι η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent θα διαμορφωθεί στα 100 δολάρια στο τέλος του έτους από 86 δολάρια που είναι η τρέχουσα τιμή ανά βαρέλι με το περιθώριο ανόδου να ξεπερνά το 16%. για το πετρέλαιο τύπου WTI η τιμή ανά βαρέλι προβλέπεται σε 94 δολάρια ανά βαρέλι και το περιθώριο ανόδου είναι ακόμα υψηλότερο στο 18%.
    • Ιδιαίτερα υψηλό είναι το περιθώριο ανόδου που διαβλέπει για το κόκκινο μέταλλο του χαλκού με την τιμή στο τέλος του 2023 να διαμορφώνεται στα 11.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο από 8955 δολάρια ανά μετρικό τόνο που είναι σήμερα με την απόδοση να προσεγγίζει το 23%. την ίδια στιγμή θετική απόδοση διαβλέπει για την τιμή του κίτρινου μετάλλου από τα 1846 δολάρια  που είναι η τρέχουσα τιμή ανά ουγγιά σε 1950 δολάρια η ουγγιά στο τέλος της τρέχουσας χρήσης.
    • Τέλος, για την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο από την τρέχουσα τιμή του 1,06 εκτιμά ότι θα κινηθεί αρχικά χαμηλότερα στο 1,02 και συνέχεια θα λήξει το έτος στα επίπεδα του 1,10.

    Διαβάστε επίσης:

    Jefferies: Ξεκινά την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών – Οι τιμές στόχοι και οι συστάσεις

    JP Morgan: Χρησιμοποιήστε το ράλι του α’ τριμήνου για να πάρετε τα κέρδη σας από τις μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ