• Business

    ΔΕΗ-ENEL: Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της εξαγοράς στη Ρουμανία-Θέμα ημερών

    Φραντσέσκο Σταράτσε, Γιώργος Στάσσης


    Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση του due diligence και η υπογραφή συμφωνίας ( SPA- Share Purchase Agreement) μεταξύ της ΔΕΗ και της ιταλικής Enel για την εξαγορά της Enel Romania.

    Η διαπραγμάτευση αφορά στην εξαγορά του 100% των παγίων που ελέγχει η Εnel στη Ρουμανία, σε δίκτυα διανομής, αγορά προμήθειας και  στην παραγωγή ΑΠΕ, σε δραστηριότητες στις οποίες η  Enel Romania συμμετέχει με ποσοστά από 51% ως 100%. Σε όλες τις δραστηριότητες η ΔΕΗ θα αποκτήσει και το management.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Enel Romania εκτιμάται με Enterprise Value 1,9 δισ. ευρώ και equity value 1,3 δισ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς η ΔΕΗ  έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τις εγχώριες συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank , Πειραιώς, Εθνική), για πιθανή σύναψη μακροπρόθεσμου κοινοπρακτικού δανείου, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή, η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει το τίμημα του 1,3 δισ. ευρώ, με δανεισμό 800 εκατ. ευρώ και equity 500 εκατ. ευρώ και θα αναλάβει δανεισμό της δραστηριότητας της ENEL σε Ρουμανία, ύψους περίπου 550-600 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι όπως αναφέρουν πηγές, ο καθαρός δανεισμός της ΔΕΗ στο τέλος του 2022 έπεσε σε 1,5 δισ. ευρώ, έναντι της ετήσιας εκτίμησης για 2 δισ. ευρώ το 2022. Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, η εισηγμένη θα παρουσιάσει τη σημασία της απόκτησης της Enel Romania.

    H μακρά διαπραγμάτευση με Enel

     Ο ιταλικός όμιλος υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων ανά τον κόσμο, προκειμένου να βελτιώσει τον ισολογισμό του, που δέχθηκε ισχυρά πλήγματα από την ενεργειακή κρίση. Η  πώληση της δραστηριότητας σε Ρουμανία αποτελεί μέρος του προγράμματος.
    Η ΔΕΗ κατέθεσε τη δεσμευτική προσφορά του για τα παραπάνω assets στις 18 Νοεμβρίου και ένα μήνα αργότερα ανακοινώθηκε η έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την ENEL.
    Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 15 Δεκεμβρίου 2022 με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 31 Ιανουαρίου, αλλά παρατάθηκαν. Η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία ήταν η 28η Φεβρουαρίου και πήρε ακόμη μια παράταση, προκειμένου να ολοκληρωθούν.
    Πλέον οι συζητήσεις βρίσκονται στην τελική φάση τους. Η τελευταία δημόσια τοποθέτηση για το θέμα έγινε προ δύο εβδομάδων από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enel, Φραντσέσκο Σταράτσε, που είχε δηλώσει στο Reuters ότι η πώληση των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» και ότι «πρέπει να αφήσουμε τη διαδικασία να ολοκληρωθεί». Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι αναμένει τελική συμφωνία έως τα τέλη Ιουνίου, χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει πιθανότατα και όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις.

    Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ

    Με την απόκτηση της Enel  στη Ρουμανία η ΔΕΗ με μια κίνηση θα φτάσει πολύ γρήγορα το στόχο του 1 GW στις ΑΠΕ και θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας της Ρουμανίας, αναπτύσσοντας οικονομίες κλίμακας και σημαντικές συνέργειες. Στο νέα ενεργειακή αγορά μετά την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα γίνει εθνικός πρωταθλητής και περιφερειακή  δύναμη στην  αγορά των Βαλκανίων κάτι που είναι ένας από τους στόχους της διοίκησης Γιώργου Στάσση.

    Ταυτόχρονα, θα αυξήσει κατά 623 MW το δυναμικό της σε ΑΠΕ αλλά θα αποκτήσει και σημαντικό μερίδιο στην ενεργειακή αγορά προμήθειας της Ρουμανίας.

    Σε μια εποχή που ο κλάδος της ενέργειας είναι στο επίκεντρο, η ΔΕΗ με την κίνησή της εκπροσωπεί την Ελλάδα και αναβαθμίζει και πάλι τη θέση  στην αγορά των Βαλκανίων, συμπληρώνοντας τον σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει η χώρα στην ευρύτερη αγορά με σημαντικά έργα υποδομών όσο και μεγάλες επενδύσεις.

    Αν η ΔΕΗ αποκτήσει το 70% της  θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία αποκτά επιπλέον 3,1 εκατομμύρια πελάτες μέσω του δικτύου προμήθειας και διανομής του, και τις μονάδες ΑΠΕ που διαθέτει η Enel Green Power. H Enel Green Power  διαθέτει 12 φωτοβολταϊκά  ισχύος 35,7 MW και αιολικά 498,4 MW, συνολικής δυναμικότητας 534 MW. Πρόσφατα απέκτησε δύο φωτοβολταϊκά έργα της Mytilineos ισχύος 90 MW τα οποία θα λειτουργούν από το 2023 ανεβάζοντας την πράσινη ισχύ της εταιρείας στα 623 MW.

    Για πρώτη φορά η ΔΕΗ αποκτά παραγωγική παρουσία στο εξωτερικό, επιταχύνει την παρουσία της στις ΑΠΕ, και το κάνει αυτό σύμφωνα με πληροφορίες με προνομιακό τίμημα, σε σχέση με την  τιμή που πωλούνται οι ΑΠΕ στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ