Kάποιος είχε πει ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα γινόταν για το… νερό!

Πάντως χθες έγινε «πόλεμος», αλλά στο Χρηματιστήριο, με τρόπαιο, τις εταιρείες που ασχολούνται με το αντικείμενο και τις συν αυταίς, δηλαδή τις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Unibios που έχει ένα ξεκάθαρο business plan να ασχοληθεί με τις αφαλατώσεις, ακόμα και την Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας που ασχολείται με τα… υδραυλικά!

1

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε πνοή σε έναν κλάδο, ειδικά για τις δύο κρατικές εταιρείες, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, με την αγορά να πλάθει το story του re branding στα πρότυπα της ΔΕΗ.

Δύο εταιρείες, οι οποίες βουλιάζουν στα μετρητά στα ταμεία τους, με πάνω από 300 εκατ. Ευρώ για την ΕΥΔΑΠ και πάνω από 60 εκατ. Ευρώ για την ΕΥΑΘ, αλλά μετά τον Covid βρέθηκαν αντιμέτωπες με το υψηλό ενεργειακό κόστος γρατσουνίζοντας τα οικονομικά τους αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ έχει για την δεκαετία που διανύουμε πλούσιο επενδυτικό πρόγραμμα άνω του 1,3 δις. Ευρώ.

Το σημείο κλειδί που άρεσε στην αγορά και πυροδότησε τις εντολές αγορών στον κλάδο ήταν αυτό που είπε ο πρωθυπουργός για «βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις».

Το θέμα είναι, σύμφωνα με πηγές στην ΕΥΔΑΠ, αλλά και σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, να επιτραπεί στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ να προχωρήσουν σε κάποιες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, καθώς μέχρι σήμερα, ειδικά η πρώτη προβαίνει σε εντάξεις περιοχών, όπως στα Μεσόγεια και την Ανατολική Αττική, ή στα Μέγαρα, ενώ έχει αρχίσει να βρίσκεται σε συζητήσεις για την ανάληψη υπηρεσιών σε όμορες πόλεις, όπως η Κόρινθος και η Θήβα ή η Λιβαδειά.

Οι κινήσεις αυτές της ΕΥΔΑΠ εξυπηρετούν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο πλαίσιο της χθεσινής πρωθυπουργικής δήλωσης περί ενός ολιστικού τρόπου αντιμετώπισης του ζητήματος απέναντι στον κατακερματισμό, μεταξύ διαφορετικών φορέων, που υπάρχει σήμερα.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «πρόκειται να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων στη χώρα, σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερες επενδύσεις».

Πλέον γίνεται αντιληπτό ότι η αγορά βρήκε ένα ακόμα story μετά την διαδικασία πώλησης της ΕΧΑΕ και την επικείμενη βελτιωμένη προσφορά του Euronext, τις εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών από τις τράπεζες, την παράλληλη εισαγωγή της Metlen σε Λονδίνο και Χ.Α. κ.ά.

Αυτό, στο πρότυπο, όπως τονίστηκε παραπάνω, της ΔΕΗ, που όταν την ανέλαβε ο Γιώργος Στάσσης ερχόταν από αρνητικό EBITDA άνω του 1 δις. Ευρώ και τώρα έχει φτάσει να πουλάει μέχρι και γρήγορο internet πιο φθηνά και αποδοτικά από τους ανταγωνιστές της.

Η Unibios, πρώην Βιοσώλ έχει συνάψει συνεργασία με την Osmosun, εισηγμένη μάλιστα στο Euronext, με αντικείμενο πλέον να σχεδιάζει, κατασκευάζει και να εγκαθιστά συστήματα αφαλάτωσης που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια μετατρέποντας θαλασσινό και υφάλμυρο νερό σε πόσιμο!

Πάντως, χθες η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ έγραψαν νέο υψηλό δύο ετών με περισσότερες από 500 χιλιάδες κομμάτια για την πρώτη και περισσότερα από 250 χιλιάδες για την δεύτερη, πάρτι με κέρδη πάνω από 23% για την πρώην Βιοσώλ με σχεδόν 400 χιλιάδες κομμάτια και άνω του 10% η άνοδος για την Γενική Εμπορίου.

Οι δύο τελευταίες είδαν την κεφαλαιοποίησή τους να εκτινάσσεται σε μία μέρα στα 50 και 45 εκατ. Ευρώ αντίστοιχα!

Διαβάστε επίσης

Ψηφιακά tokens: Goldman Sachs και BNY ενώνουν δυνάμεις σε μια αγορά $7 τρισ.

Citi: Νέες τιμές – στόχοι για Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική – Σύσταση «Βuy»

ΟΔΔΗΧ: Στο 1,71% η απόδοση των εντόκων εξαμήνου – Υπερκάλυψη κατά 1,93 φορές