ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ανάγκη άμεσης και συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας με έναν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 23 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το νερό αποτελεί και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας, επισημαίνοντας πως η κλιματική κρίση επιβάλλει άμεσες μεταρρυθμίσεις και μακρόπνοο σχεδιασμό για τις επόμενες δεκαετίες.
Βρείτε ΕΔΩ την παρουσίαση του σχεδίου για την λειψυδρία
Η Ελλάδα στην 19η θέση παγκοσμίως για τον κίνδυνο λειψυδρίας
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν επιστημονικά δεδομένα που καταδεικνύουν την επιδείνωση του φαινομένου, με τη χώρα να κατατάσσεται 19η παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας, ενώ η στάθμη των φραγμάτων –ιδίως στην Αττική– έχει σημειώσει μείωση άνω του 50% σε σχέση με το 2022.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων, αντικαθιστώντας τον σημερινό κατακερματισμό με έναν ολιστικό και κεντρικά συντονισμένο μηχανισμό, με έμφαση στη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και την ενίσχυση των επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, όπως παρουσίασε αποκλειστικά το mononews και επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη συγχώνευση εκατοντάδων μικρών εταιρειών ύδρευσης και τη δημιουργία ενιαίου φορέα, με την εμπλοκή της ΔΕΗ και του Γιώργου Στάσση.
Οι 5 βασικοί άξονες του εθνικού σχεδίου
1. Διασφάλιση της δημόσιας φύσης του νερού, όπως ορίζει το Σύνταγμα και επιβεβαιώνει η νομολογία του ΣτΕ.
2. Βιωσιμότητα των φορέων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο κόστος αποδεκτό για πολίτες, αγρότες και επιχειρήσεις.
3. Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση των έργων – τόσο μικρής όσο και μεγάλης κλίμακας.
4. Κατεπείγουσες παρεμβάσεις τους επόμενους έξι μήνες, συνοδευόμενες από εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
5. Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση.
Οι άξονες αυτοί θα εξειδικευτούν το προσεχές διάστημα σε συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα.
Πάνω από 1.200 έργα σε εξέλιξη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης υδάτων, εκ των οποίων τα 1.090 αφορούν ύδρευση και τα 237 άρδευση. Σε αυτά προστίθενται 278 έργα που έχουν ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα.
Ωστόσο, διαπιστώθηκε η ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις και καλύτερο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε η χώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα και στις προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών.
Διαβάστε επίσης
ΚΕΦΙΜ: Σε χαμηλό 20ετίας η μέση νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης στη Βουλή
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες τα ονόματα όσων πήραν παράνομα επιδοτήσεις
Αποκλειστικό: Σκάνδαλο με ανύπαρκτα πτυχία από «μαϊμού» – πανεπιστήμιο στην Αγία Παρασκευή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο συλληφθέντες για την πυρκαγιά στον Φενεό
- Ιταλία: Διθέσιο αεροσκάφος συνετρίβη σε αυτοκινητόδρομο – Νεκροί οι δυο επιβαίνοντες (Βίντεο)
- Ζελένσκι: Δέσμευση για διατήρηση της ανεξαρτησίας των υπηρεσιών καταπολέμησης της διαφθοράς
- Ευρωαγορές: Πάρτι για τις μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένοντας συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ
