• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πάνω από 140 χιλιάδες ανοιχτά συμβόλαια στην Alpha, τα σημεία εισόδου για ΟΤΕ μετά από 11 πτωτικές και ο ΟΠΑΠ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Ψάλτης-Μιχάλης Τσαμάζ-Γιαν Κάρας

    Βασίλης Ψάλτης-Μιχάλης Τσαμάζ-Γιαν Κάρας


    Διόρθωση έως 10,33% μετράει ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τα υψηλά του Φεβρουαρίου τις 1.133 μονάδες, επίπεδα τα οποία έπιασε ενδοσυνεδριακά χθες.

    Το αν ανοίγει ένας διαφορετικός κύκλος, επαναπροσέγγισης των υψηλών του 2023, είναι κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από την Δευτέρα και μετά, σημειώνουν οι χρηματιστές.

    Και για την ακρίβεια, μένει να φανεί το πώς η αγορά πορευτεί μετά το κλείσιμο των παραγώγων του Μαρτίου που αναμένεται σήμερα μέχρι τις 14.30, δεδομένου ότι ουκ ολίγες ανοικτές θέσεις παρατηρούνται, κυρίως στις τράπεζες, με τις περισσότερες, πάνω από 145 χιλιάδες στην Alpha ΑΛΦΑ 0,61% 1,64 .

    Οι αγορές αντέδρασαν σφόδρα ανοδικά μετά το μούδιασμα που προκάλεσε η αύξηση κατά 0,50% του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ και μέχρι η Κριστίν Λαγκάρντ αρχίσει τις διαβεβαιώσεις ότι θα στηρίξει τις τράπεζες όταν, όσο και όποτε χρειαστεί με ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης και πως ο ευρωπαϊκός κλάδος δεν έχει πρόβλημα, αλλά ούτε επηρεάζεται από τις χρεοκοπίες των αμερικανικών πολιτειακών τραπεζών.

    Το ζήτημα είναι ότι στο Χ.Α. δεν τιμολογήθηκε τίποτα από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και το σημαντικότερο, ότι στη συνέχεια, δεν ακολούθησε στο πάρτι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Προβληματίζει η στάση των επενδυτών στην Alpha, όπου και χθες παρατηρήθηκαν κλεισίματα  margin calls, ή πωλήσεις μετοχών σε καλύτερες τιμές (έφτασε μέχρι το 1,18 ενδοσυνεδριακά) και μάλιστα μία μέρα μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της περασμένης χρήσης.

    Προβληματίζει επίσης, η συμπεριφορά του ΟΤΕ ΟΤΕ 0,63% 14,37 που κινείται σε χαμηλά διετίας, ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε χθες την εντέκατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

    H Eurobank Equities αναβάθμισε τη σύσταση σε αγορά από διακράτηση αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 16,60 ευρώ από 15,70 ευρώ.

    Όπως αναφέρει φαίνεται πως έχει τιμωρηθεί υπερβολικά και παίζει τώρα με EV/EBITDA 4,5 φορές και σε discount 10% έναντι του ιστορικού μέσου όρου της ή με discount πάνω από 15% έναντι του κλάδου.

    Η καλύτερη χρηματοοικονομική της θέση και οι ελεύθερες ταμειακές ροές που μπορούν να καλύψουν το μέρισμα αποτελούν πλεονεκτήματα σε μία αβέβαιη αγορά και βελτιώνουν τη σχέση ρίσκου-απόδοσης.

    Για ελκυστικά σημεία εισόδου κάνει λόγο και η Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

    Το ίδιο δε, ισχύει και για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,12% 16,60 , που είδε απώλειες στη μετοχή, μία μέρα μετά την ανακοίνωση ισχυρής αύξησης της κερδοφορίας για το 2022 και απρόσμενα υψηλό μέρισμα στο 1,45 ευρώ.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση, η διοίκηση έδινε εκτίμηση για EBITDA 740-760 εκατ. ευρώ και έσοδα προ εισφορών 2,06-2,14 δισ. ευρώ.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, υπάρχει προβληματισμός για τη συνέχεια, ειδικά όταν η χώρα εισέρχεται μέσα στο επόμενο δίμηνο σε προεκλογική περίοδο και με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν απώλειες στη Νέα Δημοκρατία, στοιχείο που ενδεχομένως καταστεί επιβαρυντικό για την επίτευξη αυτοδυναμίας.

     Διαβάστε επίσης

    Aνοιδικό γύρισμα στη Wall Street – Συνεχίζεται η κατρακύλα για τη First Republic Bank

    Άρθρο παρέμβαση: Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμετράται με την ιστορία

    Credit Suisse: Ψαλιδίστηκαν τα κέρδη – Οι αναλυτές αμφιβάλουν για τη συνέχειά της



    ΣΧΟΛΙΑ