• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Οι βολές Κοντόπουλου σε JP Morgan, ο… Νοτιοαφρικανός αναλυτής και πόσο κοντά είναι το watch list

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ


    «Στοιχειώνει» το Χρηματιστήριο Αθηνών η πρόσφατη έκθεση της JP Morgan (19/3), σύμφωνα με την οποία το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν πρέπει να αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά γιατί θα χαθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Ο ίδιος ο CEO της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε την ανάγκη το Χ.Α. να αλλάξει κατηγορία και χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικούς όρους ανέφερε ότι πρέπει να φύγει από την Β’ Εθνική που βρίσκεται σήμερα, αλλάζοντας κατηγορία στην… Α’ Εθνική.

    Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση του mononews.gr, κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του αμερικανικού οίκου είπε ότι οι ξένοι αναλυτές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δουλειά μας.

    Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε ότι αν εις εκ των τριών αναλυτών της JP Morgan που συνέταξαν την έκθεση τυχαίνει να είναι από την Ν. Αφρική δεν έχουν καλή επίγνωση του τι συμβαίνει στην Ελλάδα και το Χρηματιστήριο της.

    Νωρίτερα, ο κ. Κοντόπουλος, αλλά ο υπεύθυνος λειτουργίας αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Νίκος Πορφύρης τόνισαν ότι είναι θέμα χρόνου το να μπει η αγορά μας σε watch list, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί μέσα στο 2024, όχι όμως και για τον FTSE.

    Πιθανότερο είναι το watch list, δηλαδή η είσοδος στον προθάλαμο της αναβάθμισης σε  developed market (ώριμη αγορά) από S&P, MSCI, Stoxx. Αυτό σημαίνει παρακολούθηση για διάστημα 1,5 – 2 ετών.

    Συγκεκριμένα, ως προς τον FTSE, αν το 2023 τηρούσαμε την ελάχιστη κεφαλαιοποίηση που χρειάζεται η αγορά, η οποία ξεπερνάει πια τα 97 δισ. ευρώ, μία μόνο μετοχή ήταν απόλυτα συνυφασμένη με τα ποσοστικά κριτήρια (όπως της ελάχιστης κεφαλαιοποίησης).

    Ταυτόχρονα, πέρσι η χώρα μας δεν είχε την επενδυτική βαθμίδα που πλέον έχει.

    Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών θεωρεί ότι φέτος θα χρειαστεί άλλες τέσσερις μετοχές επί συνόλου πέντε να τηρεί τα δικά της όρια κεφαλαιοποίησης.

    Η JP Morgan από την πλευρά της θεωρεί ότι οι μετοχές που τηρούν το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης είναι τρεις, η ΕΤΕ, ΕΤΕ 2,38% 7,74 η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,49% 2,04 και ο ΟΠΑΠ. ΟΠΑΠ 0,45% 15,68

    Ως προς τον MSCI η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποστηρίζει ότι η αγορά μας πληροί πλέον όλα τα κριτήρια και την επενδυτική βαθμίδα και πως πέντε εταιρείες έχουν την ενδεδειγμένη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και ταυτόχρονα εκπληρώνονται όλα τα ποιοτικά κριτήρια (προσβασιμότητα στην αγορά).

    Ο S&P Dow Jones επίσης θα μπορούσε να εντάξει το Ελληνικό χρηματιστήριο σε  watch list, αφού πλέον έχουμε την επενδυτική βαθμίδα, υπάρχει σωστή δομή και προσβασιμότητα στην αγορά, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μεγαλώσει.

    Για τον Stoxx ισχύουν τα παραπάνω με τη διαφορά ότι η αγορά μας δεν εκπληρεί κάποια κριτήρια που έχει θέσει η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών διευκρίνισε ότι η μετάταξη δεν θα γίνει ταυτόχρονα από όλους τους οίκους αξιολόγησης. Κι αυτό γιατί:

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα θεωρείται ταυτόχρονα ως Ανεπτυγμένη και Αναδυόμενη Αγορά από μερίδες επενδυτών.

     Οι επενδυτές δεν τοποθετούνται όλοι μαζί στην αρχή ή στο τέλος της διαδικασίας.

     Οι εισροές κεφαλαίων σε βάθος χρόνου αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από τις εκροές που ενεργοποιούνται κατά την μετάταξη.

    Διαβάστε επίσης

    Χ.Α: Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση τριών εταιρειών

    Pantelakis Securities για Optima Bank: Αύξηση τιμής στόχου στα €11 – Η καλύτερη αποδοτικότητα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο

    Fourlis: Τι βλέπουν για τα αποτελέσματα οι αναλυτές



    ΣΧΟΛΙΑ