• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Η συζήτηση για τις τράπεζες έριξε την αγορά στις 900 μονάδες – Ανθεκτική στάση από ΜΥΤΙΛ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ


    Άτσαλο γύρισμα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που σχετίζεται κυρίως με το… γαϊτανάκι δηλώσεων γύρω από τις τράπεζες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ζητώντας έκτακτη φορολογία, κάτι που θύμισε άλλες εποχές (νταούλια).

    Οι ψύχραιμοι είδαν ότι η σημερινή συνεδρίαση, αν και στα όρια των 900 μονάδων έδωσε τη διόρθωση που όλοι περίμεναν για την αποθέρμανση της αγοράς και τη δημιουργία τοποθετήσεων σε καλύτερες αποτιμήσεις.

    Πάντως, σύμφωνα με τους χρηματιστές, τρεις είναι οι λόγοι για την πτώση της Παρασκευής: Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι κυρίως Έλληνες ιδιώτες που είχαν μπει ανοιχτά στην αγορά την περασμένη Τετάρτη στην προοπτική του  rebalancing της αγοράς «έτρεχαν» να κλείσουν τις ανοιχτές τους θέσεις.

    Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ότι στις 15.45 που βγήκαν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και οι οποίες έδειξαν ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, βρήκε το Χ.Α. ήδη στο κόκκινο, ενώ ο Dow βυθιζόταν στο -1,7%.

    Η απροθυμία για αλλαγή τάσης εμφανής, όταν το αμερικανικό χρηματιστήριο κάνει τόσο άσχημο άνοιγμα, σημειώνουν οι χρηματιστές. Και ο τρίτος λόγος συνδέεται με την συζήτηση που έχει ανοίξει ως προς τη χρηματοδότηση των δανείων των αδύναμων νοικοκυριών και το σπασμένο τηλέφωνο μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών. Στο θέμα δε, παρενέβη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας βάζοντας θέμα φορολογίας των τραπεζών, θυμίζοντας κάτι από τα παλιά.

    Σίγουρα όμως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η έναρξη της προεκλογικής περιόδου δείχνει το πόσο ευαίσθητη είναι η αγορά, ειδικά στις τράπεζες που μετά από 12 χρόνια κρίσεων έδειξαν να στέκονται στα πόδια τους και να περνούν σε κερδοφορία.

    Το μάρμαρο πλήρωσε ο τραπεζικός κλάδος που υποχώρησε 3,9%, στις 640 μονάδες. Το κλίμα δεν άλλαξε ούτε η δήλωση του πρωθυπουργού στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για την στήριξη των ευάλωτων. Πτώση 4,6% για την Πειραιώς, στο 1,32, 4,58% για την Εurobank ΕΥΡΩΒ -100,00% στο 1,06, 3,35% για την ΕΤΕ ΕΤΕ -100,00%   στα 3,81 και 3,25% για την Άλφα στο 1,01 ευρώ. Στην Άλφα ΑΛΦΑ -100,00% άλλαξαν χέρια πάνω από 9,6 εκατ. τεμάχια, στην ΕΤΕ ΕΤΕ -100,00% 2,1 εκατ. ,στην Eurobank ΕΥΡΩΒ -100,00% 6,3 εκατ. και στην Πειραιώς ΠΕΙΡ -100,00% 2 εκατ.

    Το άσχημο κλίμα στις τράπεζες παρέσυρε και άλλα  blue chips, με την ΔΕΗ ΔΕΗ -100,00% να καταγράφει απώλειες πάνω από 3% στα 6,48 ευρώ με 435 χιλιάδες κομμάτια, την ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -100,00% 2,4% στα 6,90 ευρώ. Απώλειες επίσης για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  και την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -100,00% άνω του 3%. Καλύτερη αντίδραση για τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ και ΜΟΗ ΜΟΗ -100,00% με πτώση κάτω από 1%, στα 18 ευρώ ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ -100,00% , στα 3,15 ευρώ η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -100,00% .

    Τεχνικά, σημειώνει η Beta Χρηματιστηριακή, ο Γενικός Δείκτης απορροφά τις πιέσεις των απαιτητικών επιπέδων πάνω από τις 900 μονάδες. Δεν είναι εύκολη η διαφυγή και η προσέγγιση της επόμενης αντίστασης τιμών στις 950 μονάδες καθώς οι ταλαντωτές επέμεναν σε βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένες ζώνες ενώ η προσφορά εντείνεται στις απόπειρες υπέρβασης των 920.

    Ένα τέτοιο πισωγύρισμα στην συνεδρίαση της Παρασκευής επανέφερε την αγορά στην ζώνη στήριξης των 900 μονάδων αποφορτίζοντας για τα καλά τους ταλαντωτές στερώντας πλέον για την συνέχεια το «τεχνικό άλλοθι» της διόρθωσης των υπερτιμημένων επιπέδων.

    Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα ικανό περιθώριο μέχρι να υπάρξει αλλαγή πλεύσης της βραχυπρόθεσμης τάσης αφού το σχετικό όριο τοποθετείται στην ζώνη του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών, λίγο ψηλότερα από τις 885 μονάδες. Τα τεχνικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ακόμα, η επικρατούσα τάση είναι ανοδική, ωστόσο οι αγοραστές θα πρέπει σύντομα να αναλάβουν δράση αφού ο χρόνος πλέον δεν είναι με το μέρος τους λόγω των ανερχόμενων κλίσεων που έχουν οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, οι απώλειες ήταν της τάξης μόλις του 0,9%, ενώ ο γενικός δείκτης συνεχίζει να γράφει κέρδη το 2022 πάνω από 1,1%.

    Διαβάστε επίσης

    Morgan Stanley: Bear market στις μετοχές-Αγοράστε ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ