• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Γιατί παρά το ασανσέρ των μετοχών οι αναλυτές βλέπουν άνοδο της αγοράς

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Παρά την πτώση της αγοράς από τα φετινά της υψηλά (1.133) πάνω από 8% και για τις τράπεζες σχεδόν 19%, προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι οι αναλυτές, Έλληνες και μη, μετά το τραγικό συμβάν των Τεμπών συνεχίζουν να δίνουν υψηλές τιμές στόχους για τις ελληνικές μετοχές.

    Σχεδόν μία εβδομάδα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, ο οίκος Jefferies, με σημαντική έκθεση στην ελληνική αγορά κάνει λόγο για αναμενόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία που εγγυώνται το επενδυτικό στόρι εξακολουθούν να ισχύουν -ισχυρό ονομαστικό ΑΕΠ, βελτιωμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών χάρη στο μειωμένο κόστος εισαγωγής ενέργειας και μια επανεκτίμηση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Φυσικά, μερικές από τις ισχυρότερες αναθεωρήσεις κερδών παγκοσμίως έχουν επίσης βοηθήσει.

    Σύμφωνα με τον οίκο, η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 9,8% ετησίως το 4ο τρίμηνο θα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, δεδομένου του ιδανικού συνδυασμού των επιπτώσεων χαμηλής βάσης και των επιπέδων-ρεκόρ του πληθωρισμού.

    Ωστόσο, η πρόβλεψη για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,6%  (ΔΝΤ 1,8%) φαίνεται να είναι χαμηλή κατά την άποψή μας, ενώ μια πρόβλεψη για πληθωρισμό 5% φέτος θα πρέπει να διατηρεί το ονομαστικό ΑΕΠ πολύ πάνω από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

    Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ωφελείται από την πτώση των τιμών της ενέργειας και τον ενάρετο κύκλο ενός ισχυρότερου ευρώ.

    Η εποχική ισχύς στις υπηρεσίες (τουρισμός) θα πρέπει επίσης να βοηθήσει τον λογαριασμό εμπορίου και υπηρεσιών».

    Σύμφωνα με την έκθεση, για τη μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 η τιμή-στόχος τίθεται στο 1,65 ευρώ με σύσταση διακράτησης.

    Για την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 3,31% 7,81  η τιμή-στόχος βρίσκεται στα 6,6 ευρώ, με την τρέχουσα να διαμορφώνεται στα 5,18 ευρώ. Η σύσταση είναι αγορά.

    Στην περίπτωση της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 , ο οίκος δίνει τιμή-στόχο στο 1,10 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή (1,36 ευρώ).

    Επίσης, διακράτηση συστήνει για τη μετοχή της Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 . Η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 2,5 ευρώ.

    Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας κι ενώ έχει περάσει διάστημα πέραν των επτά ημερών από το τραγικό συμβάν, η Optima Bank δίνει νέα υψηλότερη τιμή στόχο για την Τιτάν TITC -1,51% 29,30 , στα 18,4 από 18,2, στην οποία διατηρεί τη σύσταση “buy”.

    Η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για θετική βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη εικόνα για την εισηγμένη, λόγω της υγιούς ζήτησης και της ομαλοποίησης του κόστους καυσίμων.

    Προβλέπει ότι η εταιρία θα εμφανίσει φέτος άνοδο τζίρου κατά 2,9% στα 2,32 δισ. ευρώ, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 8,8% στα 361,2 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, με αφορμή τα αποτελέσματα του Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,03% 29,48 , η Eurobank Equities προβαίνει σε μεγάλη αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σύσταση αγοράς και έχοντας τον τίτλο στα top picks.

    Η νέα τιμή είναι 25,6 ευρώ έναντι 19,5 ευρώ προηγουμένως. Μάλιστα, θεωρεί ότι η εταιρεία συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία, έχοντας επιτύχει αύξηση πωλήσεων 40% στο διάστημα Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2023, μετά από +14% το 2022.

    Υπό το πρίσμα της δυναμικής έναρξης του 2023, το μάνατζμεντ παρείχε καθοδήγηση για αύξηση πωλήσεων 15% το 2023.

    Την ίδια ώρα, τιμή-στόχο τα 30 ευρώ δίνει για την μετοχή της Coca-Cola HBC ΕΕΕ 1,45% 30,80  πρόσφατη έκθεση της Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, η οποία υπερβαίνει σαφώς την τρέχουσα αποτίμηση του τίτλου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία, η τιμή-στόχος θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη, πλην όμως με βάση το βασικό της σενάριο θα προκύψει μέσα στο 2023 μια επιπλέον διαγραφή («write off») από την παρουσία του Ομίλου σε Ρωσία και Ουκρανία, ή μια απομείωση της πρόσφατης επένδυσης στην Αίγυπτο.

    Επιπλέον, η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, μεταξύ άλλων:

    • Θεωρεί την ανταπόκριση της εταιρείας στα αυξημένα κόστη του 2022 ως εντυπωσιακή, καθώς από τα αποτελέσματα προκύπτει η ικανότητά της να περάσει αυξήσεις στις τιμές, κερδίζοντας παράλληλα μερίδια αγοράς από τους ανταγωνιστές της.

    • Προβλέπει βελτίωση οικονομικών επιδόσεων κατά την τριετία 2023-2025. Ειδικότερα, προβλέπει κύκλο εργασιών που από τα 9,198 δισ. του 2022 που θα αυξηθεί στα 10,07 δισ. φέτος και στα 10,78 δισ. το 2024, καθώς και καθαρά κέρδη που από τα 415 εκατ. του 2022 θα διευρυνθούν στα 622 εκατ. φέτος και στα 636 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

    Από την άλλη, με νέο report της η Citi ανέβασε σημαντικά την τιμή-στόχο για τη Mytilineos στα €30 (από €26 προηγουμένως), διατηρώντας τη σύσταση για «αγορά».

    Μάλιστα, στο report της, εντοπίζει 3 βασικούς καταλύτες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ακόμα μία σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της Mytilineos το 2023: Εμπορική λειτουργία για πρώτη χρονιά του νέου CCGT (826MW) επιτάχυνση της ωρίμανσης του Παγκόσμιου χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ της Mytilineos, η οποία μόνο για το 2023 εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στον εξηλεκτρισμό 1GW νέων έργων ΑΠΕ Σταθεροποίηση του κόστους παραγωγής αλουμινίου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, που σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές αλουμινίου που έχει επιτύχει η Εταιρεία για αυτή τη χρονιά, συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κερδοφορίας του Τομέα των Μετάλλων για το 2023

    Η Citi υπολογίζει ότι η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 38,20 θα αγγίξει τα €900 εκατ. EBITDA το 2023 και θα ξεπεράσει τα €950 εκατ. το 2024, ενώ εκτιμά ότι η κερδοφορία θα υπερβαίνει το €1δισ. (EBITDA) στα επόμενα δυο χρόνια.

     Διαβάστε επίσης

    Societe Generale: Ποιες τράπεζες μπορεί να κρύβουν μεγάλες ζημιές από την κατάρρευση της SVB

    ΔΕΗ: Υποχώρησε στο 5,27% το ποσοστό της Goldman Sachs

    Silicon Valley Bank: ΕΚΤ και Fed συνεδριάζουν τις επόμενες ημέρες για τα επιτόκια στη σκιά της κατάρρευσης



    ΣΧΟΛΙΑ