• ΑΓΟΡΕΣ

    Societe Generale: Ποιες τράπεζες μπορεί να κρύβουν μεγάλες ζημιές από την κατάρρευση της SVB

    Frederic Oudea, CEO Societe Generale

    Frederic Oudea, CEO Societe Generale


    Η Silicon Valley Bank (SVB) αντιμετώπισε προβλήματα λόγω της κακής ρευστότητας και μεγάλων μη πραγματοποιημένων ζημιών στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, εξηγεί η γαλλική τράπεζα Societe Generale.

    H ίδια παρουσιάζει για τις τράπεζες που καλύπτει τις πιθανές μη πραγματοποιηθείσες ζημιές. «Υπάρχουν 41 ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες υπό την κάλυψή μας που έχουν δώσει πληροφορίες σχετικά με τις μη πραγματοποιηθείσες ζημιές από χρεωστικούς τίτλους που λογιστικοποιούνται σε αποσβεσμένο κόστος (ή διακρατούμενοι τίτλοι μέχρι τη λήξη – HTM) στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

    Συνολικά, η λογιστική αξία ανέρχεται σε 2,48 τρισ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία σε 2,27 τρισ. ευρώ, δημιουργώντας μια μη αναγνωρισμένη ζημιά ύψους 213 δισ. ευρώ. Μετά τη φορολόγηση, η ζημιά αυτή είναι αρκετή για να μειώσει 135 μ.β. από το συνολικό δείκτη CET1», εξηγεί ο James Lloyd της SG.

    Διαφορετικά αποτελέσματα ανά τράπεζα

    Οι μεγαλύτερες απόλυτες απώλειες αφορούν τις τράπεζες των ΗΠΑ, με την Bank of America (BAC), Citigroup (C) και JPMorgan & Chase (JPM), οι οποίες έχουν 159 δισ. μη πραγματοποιηθείσες ζημιές.

    «Εάν οι ζημιές αποκρυσταλλωθούν, τότε οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις του δείκτη CET1 θα είναι στην Bank of America (5,1 ποσοστιαίες μονάδες), την ισπανική Unicaja (3,2 ποσοστιαίες μονάδες) και την πολωνική PKO Bank Polski (3 ποσοστιαίες μονάδες). Για λόγους αναφοράς, εμείς υπολογίζουμε ότι η επιβάρυνση στην SVB θα ήταν 10 ποσοστιαίες μονάδες», συνεχίζει ο James Lloyd.

    «Ωστόσο, εκτός εάν μια τράπεζα ρευστοποιήσει το χαρτοφυλάκιο, δεν νομίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη χρησιμότητα σε αυτό το μέτρο, δεδομένου ότι απομονώνει μια μεμονωμένη γραμμή μέσα σε πολύπλοκους ισολογισμούς», εξηγεί η SG.

    Μια εναλλακτική προσέγγιση

    Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες δημοσιοποιούν την εκτιμώμενη επίπτωση στην οικονομική αξία των ιδίων κεφαλαίων από ένα σενάριο παράλληλης αύξησης των επιτοκίων, με τις περισσότερες από αυτές να υποθέτουν αύξηση 200 με 250 μ.β. επί των παγκόσμιων επιτοκίων. Για τις 41 τράπεζες που παρέχουν αυτή τη γνωστοποίηση, ο αντίκτυπος είναι αρνητικός 63 δισ. ευρώ. Εάν αποκρυσταλλωθεί, είναι ένα ποσό που θα μείωνε τον δείκτη CET1 κατά 69 μ.β.

    Οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι θετικές για τον κλάδο

    Οι 41 ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες εκτιμούν ότι το σενάριο παράλληλης αύξησης των επιτοκίων θα πρόσθετε 24 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα από τόκους το πρώτο έτος και θα μπορούσαν να αυξηθούν τα επόμενα έτη.

    Το Bloomberg υπολογίζει ότι οι μελλοντικές προσδοκίες για τον δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών (SX7P) αναφορικά με τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν από 253 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο σε 295 δισ. ευρώ σήμερα.

    Χαμηλότερες προοπτικές για τα επιτόκια

    Την περασμένη εβδομάδα, οι προοπτικές της αγοράς για τα ανώτατα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας έχουν μειωθεί κατά 80 μ.β. στην ευρωζώνη, 75 μ.β. στις ΗΠΑ και 55 μ.β. στο Ηνωμένο Βασίλειο (εκτιμήσεις του Bloomberg).

    Εάν διατηρηθεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους από ό,τι ίσως περιμένει η αγορά την περασμένη εβδομάδα. Η SG ωστόσο παραμένει αισιόδοξη ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν πολύ πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της περιόδου COVID και τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών σε ορισμένες αγορές δεν έχουν ακόμη προλάβει να καλύψουν τις αυξήσεις των επιτοκίων που έχουμε ήδη δει.

    Το όφελος των υψηλότερων επιτοκίων υπεραντισταθμίζει τα υψηλότερα κόστη και τις υψηλότερες απομειώσεις. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, το consensus των αναλυτών εκτιμά ότι η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (RoTE) του τραπεζικού τομέα το 2024 έχει αυξηθεί από το 10% σε 12%.

    «Με δεδομένο ότι τα κεφάλαια φαίνονται ήδη άνετα (μέσος δείκτης CET1 πάνω από 13,5%), αυτές οι υψηλότερες αποδόσεις πληρώνουν σχεδόν διψήφιες συνολικές αποδόσεις. Οι πέντε κορυφαίες μετοχές μας παραμένουν η γαλλική BNP, η νορβηγική Nordea Bank, η βρετανική Natwest Group, η ισπανική Santander και η ελβετική UBS.

    Διαβάστε επίσης:

    Silicon Valley Bank: Εξανεμίστηκαν 465 δισ. δολ. από τις διεθνείς τραπεζικές μετοχές σε δύο ημέρες

    Silicon Valley Bank: ΕΚΤ και Fed συνεδριάζουν τις επόμενες ημέρες για τα επιτόκια στη σκιά της κατάρρευσης



    ΣΧΟΛΙΑ