ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επέστρεψαν στο ταμπλό επενδυτές που είχαν να εμφανιστούν από τα… capital controls!


Η επιστροφή των παλιών παικτών στο Χρηματιστήριο είναι γεγονός!

Η διόρθωση πάνω από 60% σε μια σειρά από μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά και του FTSE Mid και η προοπτική η σοβούσα κρίση να έχει ημερομηνία λήξεως, σε συνδυασμό με τη… χορηγία Λαγκάρντ, ένταξης των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που κυνηγούσαν οι κυβερνήσεις από το 2014, αποτελεί το εχέγγυο της αγοραστικής ευκαιρίας.

Σύμφωνα με το κλίμα που επικρατεί στις χρηματιστηριακές εταιρείες, μεταφέρεται η εικόνα ότι ξαναχτύπησε το ενδιαφέρον από πελάτες που είχαν να εμφανιστούν από το… 2012 ή ακόμα-ακόμα και από το 2015. Και τις δύο εκείνες χρονιές, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δοκιμάστηκε σφόδρα. Την πρώτη ήταν η κρίσιμη εκλογική μάχη που έφερε την επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας, με τους επενδυτές να ποντάρουν ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Να θυμίσουμε μόνο ότι στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις εκείνης της περιόδου βασίλευε το short και οι επιθετικές κινήσεις εκ μέρους των ξένων funds, υποθέσεις με τις οποίες καταπιάνεται ακόμα και σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Και την δεύτερη, ήταν η περίοδος μετά τα capital controls και το άνοιγμα της αγοράς, με το στοίχημα να μην είναι άλλο από την διάσωση των τραπεζών, όπως και έγινε.

Πλέον, το στοίχημα είναι η έλευση κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία και το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί την επόμενη μέρα μετά τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον κ. Τάκη Ζαμάνη, υπεύθυνο συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή, «οι επενδυτές αυτοί βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά έπειτα από ένα κρίσιμο διάστημα υποχώρησης των τιμών, όπου εξαϋλώθηκαν τα κέρδη της περασμένης διετίας και επαναφέροντας τον γενικό δείκτη σε εποχές που παραπέμπουν στην είσοδο της χώρας στα μνημόνια. Με τη διαφορά, όμως, ότι η ελληνική οικονομία, πριν ξεκινήσει η πανδημία, φαινόταν ότι είχε μπει στη σωστή ρότα και πως ήταν θέμα χρόνου η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας».

Τονίζεται δε ότι η επιστροφή των «παλιών» γίνεται την ίδια μέρα που η ΕΚΤ ανακοίνωσε την ένταξη της Ελλάδας στο QE, που σημαίνει εμπιστοσύνη προς τη χώρα, ακόμα κι αν δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.

Είναι σημαντικό δε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Χ.Α. ότι κατά το πρώτο δίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, παρατηρείται αύξηση στο άνοιγμα νέων κωδικών τουλάχιστον κατά 40%.

Σύμφωνα με το AXIA Numbers Φεβρουαρίου 2020, παρατηρήθηκε αυξητική τάση του ποσοστού των Ελλήνων επενδυτών στην συνολική αξία συναλλαγών για τρίτο συνεχόμενο μήνα.  Μάλιστα, η τάση αυτή εντοπίζεται εντονότερη στους ιδιώτες επενδυτές.

Μάλιστα, οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές τον Φεβρουάριο του 2020 πραγματοποίησαν το 21,5% των συναλλαγών (τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 21,5% των συναλλαγών, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 20,7% των συναλλαγών) και 17,3% το 2014.ΣΧΟΛΙΑ