• Οικονομία

    Τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 750 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ: Απίθανο να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για αύξηση των επιτοκίων το 2022

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    Την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων – και ιδιωτικών τίτλων – στο οποίο θα προχωρήσει άμεσα η ΕΚΤ αποφάσισε το Διοικητικό της Συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες έως αργά το βράδυ.

    Το πρόγραμμα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα έχει τον τίτλο Pandemic Emergency Purchase Programme και είναι ύψους 750 δισ. ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν εντός του 2020.

    Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι δεν θα ισχύσουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ισχύουν για τους ελληνικούς τίτλους, οι οποίοι όπως είναι γνωστό δεν ανήκουν σε επιλέξιμη επενδυτική βαθμίδα. Έτσι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι αποδεκτά για το Pandemic Emergency Purchase Programme.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της EKT είναι η παρακάτω:

    To Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τα ακόλουθα:

    1) Θα ξεκινήσει νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού με χρεόγραφα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων που θέτουν για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και το outlook της ευρωζώνης το ξέσπασμα και η κλιμακούμενη εξάπλωση του κορονοϊού, COVID-19.

    Αυτό το νέο πρόγραμμα αγοράς (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) θα έχει συνολικό ύψος 750 δισ. ευρώ. Οι αγορές θα πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού που είναι επιλέξιμες υπό το υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς (ΑΑP).

    Για τις αγορές χρεογράφων του δημόσιου τομέα, το κεφαλαιακό κλειδί των κεντρικών τραπεζών θα συνεχίσει να είναι το όριο αναφοράς για την κατανομή των πόρων μεταξύ των δικαιοδοσιών. Την ίδια στιγμή, οι αγορές υπό το νέο PEPP θα διενεργούνται με ευέλικτο τρόπο. Αυτό θα επιτρέπει διακυμάνσεις στη διανομή των αγορών σε βάθος χρόνου, μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών στοιχείων ενεργητικού και μεταξύ των δικαιοδοσιών.

    Για τις αγορές υπό το PEPP θα υπάρξει εξαίρεση (waiver) όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τα χρεόγραφα που εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού υπό το PEPP μόλις κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει παρέλθει, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πριν το τέλος του καλοκαιριού.

    2) Να επεκτείνει το εύρος των επιλέξιμων ενεργητικών υπό το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών τίτλων (CSPP) σε μη χρηματοοικονομικό εμπορικό «commercial paper» καθιστώντας όλα τα «commercial paper» επαρκούς πιστωτικής ποιότητας επιλέξιμα για αγορά υπό το CSPP.

    3) Να χαλαρώσει τα στάνταρτ στις εγγυήσεις (collateral) προσαρμόζοντας τις παραμέτρους του βασικού κινδύνου του πλαισίου για τις εγγυήσεις. Ειδικότερα, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του Additional Credit Claims (ACC) προκειμένου να περιλάβει αιτήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του εταιρικού τομέα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν πλήρη χρήση των λειτουργιών επαναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος.



    ΣΧΟΛΙΑ