• ΑΓΟΡΕΣ

    «Χάος» ξανά στη Wall Street: Βουτιά 623 μονάδων για Dow Jones στον απόηχο του «πολέμου» Τραμπ-Κίνας

    Wall Street


    Με ισχυρότατες απώλειες, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της ημέρας, έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, στον απόηχο των νέων εμπορικών αντιποίνων της Κίνας και της οργισμένης αντίδρασης του Ντόναλντ Τραμπ, που κλιμακώνουν επικίνδυνα τον εμπορικό πόλεμο των δύο πλευρών.

    Η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών συνολικού ύψους 75 δισ. δολαρίων σε αμερικανικές εισαγωγές, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Μεταξύ των εμπορευμάτων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί είναι και τα αμερικανικά αυτοκίνητα (25%) αλλά και το αμερικανικό ακατέργαστο πετρέλαιο (5%).

    Η ανακοίνωση αυτή ήρθε σε μια ημέρα που οι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στο ετήσιο συνέδριο της Fed στο Κάνσας, κατά το οποίο ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να μην επηρεαστεί η αμερικανική οικονομία από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed δεν θέλησε να κάνει κάποια ξεκάθαρη αναφορά για νέα μείωση των βασικών επιτοκίων.

    Τα αντίποινα της Κίνας αλλά και η διστακτικότητα του Πάουελ εξόργισαν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης του Πεκίνου, προαναγγέλλοντας  νέες κινήσεις, που αναμένεται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις ήδη άσχημες εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πλέον ξεκάθαρα πως η χώρα του δεν χρειάζεται την Κίνα. Μάλιστα, «διέταξε» τις αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές για να αντικαταστήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητά στην Κίνα. Κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να συγκίνησε ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις, με το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο να απορρίπτει αμέσως της οδηγία του προέδρου των ΗΠΑ.

    Το χάος που επικράτησε, προκάλεσε βαριές απώλειες στους βασικούς δείκτες. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 623,34 μονάδων, στις 25.628,90 μονάδες (-2,37%). Οι 29 από τις 30 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με πτώση, με τη χειρότερη επίδοση να πραγματοποιεί όπως ήταν αναμενόμενο η Apple (-4,62%). Μοναδική μετοχή που κατάφερε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος ήταν αυτή της  Boeing (+0,52%). Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης έκλεισε με πτώση -0,99%.

    Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή στις 2.847,11 μονάδες, με απώλειες -2,59%, ενώ ο τεχνολογικός  Nasdaq στις 7.751,77 μονάδες, με βουτιά -3%. Σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισαν με απώλειες -1,44% και -1,83% αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ