• ΑΓΟΡΕΣ

    «Κόκκινα» τα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά τα αντίποινα της Κίνας

    ευρωαγορές DAX


    Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο των αντιποίνων που ανακοίνωσε η Κίνα στους δασμούς του Τραμπ που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

    Η Κίνα αποφάσισε να απαντήσει με αντίποινα συνολικού ύψους 75 δισ. δολαρίων, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν δασμούς 25% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων και δασμούς 5% στις εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου. Τα αντίποινα θα τεθούν σε ισχύ σε δύο δόσεις, αρχικά στις 11 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια στις 15 Δεκεμβρίου.

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει νέα αντεπίθεση, όπως άφησε να εννοηθεί ο οργισμένος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter. Μάλιστα ο Τραμπ, ο οποίος επιτέθηκε και στον επικεφαλής της Fed, κάλεσε τις αμερικανικές εταιρείες να εγκαταλείψουν την Κίνα.

    Το αρνητικό κλίμα έπληξε τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου αναμένεται να πλήξει ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα, αυτή η νέα κλιμάκωση έρχεται σε μια εποχή που η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Brexit αλλά και τις πολιτικές κρίσεις σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, αλλά και την ύφεση που αναμένει στο επόμενο τρίμηνο η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε την Παρασκευή στις 371,36 μονάδες, σημειώνοντας πτώση -0,78%. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε πάντως με κέρδη 0,47%.

    Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε την Παρασκευή στις 7.094,98 μονάδες με απώλειες -0,47%, αν και πριν τις ανακοινώσεις του Πεκίνου κινούταν σε θετικό έδαφος. Ο γερμανικός  DAX  στις 11.611,51 μονάδες με πτώση -1,15%, ο γαλλικός  CAC 40 στις 5.326,87 με απώλειες -1,14%, ο ιταλικός  FTSE MIB στις 20.473,86 μονάδες με βουτιά -1,65% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 στις 8.649,50 μονάδες, με απώλειες -0,77%.



    ΣΧΟΛΙΑ