• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο, βρήκε στήριγμα στις 830 μονάδες – Στο +5% η εβδομάδα

    Wall Street


    Τέλος στο τετραήμερο ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο Αθηνών έβαλε η τελευταία συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να δέχεται ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις, βρίσκοντας πάντως αντίσταση στις 830 μονάδες.

    Η πτώση ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων. Επιδεινώθηκε ωστόσο από τις μεγάλες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αλλά και την πτώση στις διεθνείς αγορές που προκάλεσε η ανακοίνωση των αντιποίνων της Κίνας στους δασμούς των ΗΠΑ. Το Πεκίνο ανακοίνωσε δασμούς ύψους 75 δισ. δολαρίων σε αμερικανικές εισαγωγές, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων αλλά και αμερικανικού πετρελαίου.

    Ενδιαφέρον υπάρχει και για τα αποτελέσματα του εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών, που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες, με πρώτα αυτά των τραπεζών, στις 29 και 30 Αυγούστου.

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές περιμένουν τις επόμενες κινήσεις και τα επόμενα νομοθετήματα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τις επερχόμενες επιχειρηματικές και οικονομικές εξελίξεις, όπως η άρση των capital controls, η έκδοση των ΚΥΑ για το Ελληνικό και η έναρξη του διαγωνισμού για το καζίνο, ή ο διαγωνισμός για την πώληση ποσοστού του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

    Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 1,60% στις 831,70 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, κινήθηκε μεταξύ των 821,68 και των 848,39 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 5%.

    Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,74%, στις 2.034,57 μονάδες, ενώ ο Mid Cap στις 1.339,24 μονάδες με πτώση -1,33%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,54% στις 690,83 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο  FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 4,4%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 12,1%.



    ΣΧΟΛΙΑ