Την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος διέταξε τη διενέργεια της «Επικής Οργής», της αστραπιαίας επιχείρησης που οδήγησε στην εξόντωση της ηγεσίας του θεοκρατικού κράτους του Ιράν.

Πίστευε ότι θα ακολουθούσε και η κατάρρευση του απεχθούς καθεστώτος.

1

Όμως, αυτό δεν συνέβη αφού δεν υπήρξε κανένας σχετικός σχεδιασμός.

Αντιθέτως, το θεοκρατικό καθεστώς που διέθετε ακόμη τα μέσα για χτυπήματα προς διάφορες κατευθύνσεις, στο Ισραήλ και άλλες χώρες, τύλιξε στις φλόγες τη Μ. Ανατολή και κινητοποίησε και φίλιες προς το Ιράν δυνάμεις στο Λίβανο και την Υεμένη.

Έκλεισε δε τα στενά του Ορμούζ προκαλώντας έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα των ενεργειακών προϊόντων που διακινούνται από τα ανάλογα πλοία με συνέπεια την έκρηξη των τιμών τους.

Στο τέλος του φρικτού αυτού μήνα, του Μαρτίου, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει τη διάρκεια της κρίσης που ξεκίνησε, ενώ οι αγορές προσπερνούν πλέον τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου που συχνά είναι αντιφατικές.

Τα αποτελέσματα της παρατεινόμενης κρίσης διαγράφονται ήδη: γενικευμένος πληθωρισμός με τα τρόφιμα του πρωτογενή ή του δευτερογενή τομέα να οδηγούν την ανοδική κούρσα τιμών.

Επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αφού η μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών  οδηγεί ήδη σε μικρότερη κατανάλωση και λιγότερες επενδύσεις λόγω αλλαγής όλων των δεδομένων που είχαν δρομολογήσει το σχεδιασμό τους.

Κάποια δυσοίωνα σενάρια αναφέρονται μάλιστα και σε στασιμοπληθωρισμό, αν η κρίση παραταθεί.

Προηγουμένως ωστόσο, θα έρθουν οι δημοσιονομικές εκτροπές καθώς οι κυβερνήσεις καλούνται να κάνουν αυξημένες δαπάνες ή μειώσεις φόρων για να ανακουφίσουν τα πληττόμενα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Σαν αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων παντού αναρριχώνται, με τα ελληνικά να ξεπερνούν ακόμη και το 4%!

Και με τις Κεντρικές Τράπεζες να καλούνται να συμβάλουν στην πληθωριστική τιθάσευση αποφασίζοντας σύντομα αυξήσεις επιτοκίων.

Με την αβεβαιότητα να κορυφώνεται, το σκηνικό στις αγορές είναι δυσχερές αν και οι μεγάλες διεθνείς αγορές διατηρούν ψύχραιμη στάση επιλέγοντας σαν πιθανότερο σενάριο εκείνο που οδηγεί σε σύντομη διάρκεια των ενεργειακών και άλλων χτυπημάτων στη Μ. Ανατολή και μόνο η Morgan Stanley θεωρεί ότι τα μετρητά αποτελούν το μοναδικό επενδυτικό καταφύγιο στα παρόντα δεδομένα.

Την ίδια ώρα, ο νομισματικός πόλεμος και οι προσπάθειες στήριξης των νομισμάτων (του δολαρίου, του ευρώ κ.α.), οδηγούν σε υποχώρηση της τιμής του χρυσού με την Τουρκία να διαθέτει $12 δις. από τα συναλλαγματικά της αποθέματα, ενδεχομένως και χρυσό, για τη στήριξη της αδύναμης τουρκικής λίρας, εξελίξεις που ίσως εξηγούν την υποχώρηση της τιμής του χρυσού.

Το ελληνικό χρηματιστήριο εβίωσε τη μοίρα του με την συνολική κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες μέχρι και €19 δις. σε σχέση με τα €157 δις. που καταγράφηκαν στο τέλος Φεβρουαρίου, καθώς σαν αναδυόμενο που είναι ακόμη υφίσταται τις καθημερινές ρευστοποιήσεις δεικτοβαρών τίτλων από τα παθητικά funds, ενώ άλλα αυξάνουν τις θέσεις short σε επιμέρους τίτλους (Metlen, Qualco, Bylot, Allwyn).

Με απώλειες πλέον κατά 3-4% για τον ΓΔ και 2-2,5% για τις τράπεζες από την αρχή του έτους.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, η DBRS και η Wood συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το φετινό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,8% στο χειρότερο σενάριο (ΔΝΤ) αλλά και στο 2,9% στο καλύτερο (ΟΟΣΑ).

Η UBS επιμένει σε υψηλές τιμές στόχους για τις συστημικές τράπεζες δίνοντας περιθώριο ανόδου που για την Πειραιώς φτάνει το 59%, ενώ η Λονδρέζικη  Autonomous δείχνει την προτίμησή της για τις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank.

Παράλληλα, με συνοπτικές διαδικασίες η CrediaBank ολοκληρώνει την ΑΜK με την είσοδο διεθνών επενδυτών.

Παράλληλα, η πιθανολογούμενη αποψινή απόφαση του MSCI για ταξινόμηση της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμένες τον Αύγουστο, αλλάζει δραστικά τα δεδομένα για το ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη λειτουργία της πλατφόρμας συναλλαγών του Euronext το 2027.

Εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε θεμελιακό επαναπροσδιορισμό της στάσης όλων σε σχέση με τη συμμετοχή στο Χ.Α., σαν εταιρείες και σαν επενδυτές καθώς τα κεφάλαια που θα παρακολουθούν ελληνικούς τίτλους  θα είναι πολλαπλάσια.

Επί του παρόντος, ο Γ.Δ. προσπαθεί να διατηρήσει τις 2.000 μονάδες, ενδεχομένως δε να επανακτήσει τις 2058 μονάδες, τον ΜΚΟ δηλαδή των 200 ημερών.

Προσδοκώντας στον «από μηχανής Θεό» που θα οδηγήσει σε σύντομο τέλος της κρίσης στη Μ. Ανατολή ώστε να αναπτερωθούν οι προσδοκίες για έναρξη μιας αντίστροφης κίνησης για τα ελληνικά blue chips.

Διαβάστε επίσης

BYLOT: Με +8,6% η μετοχή

Citi για Jumbo: Γιατί η τιμή στο ταμπλό πλησιάζει το «κακό» σενάριο – Νέος «πονοκέφαλος» από την επέκταση της Action στη Βουλγαρία

Εθνική Τράπεζα: Πάνω από 1 δισ. για ανταμοιβή των μετόχων εκ των οποίων τα μισά σε buyback μετοχών