• ΑΓΟΡΕΣ

    BofA: Γιατί δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Τι εκτιμά για Ελλάδα

    Ruben Segura-Cayuela, BofA

    Ruben Segura-Cayuela, BofA


    Η BofA είναι «αρκούδα» για την αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αν και πιο πολύ την τρομάζει το φόβητρο του πληθωρισμού.

    Σε σχέση με την αγορά, αναμένει τώρα αρνητικό α’ τρίμηνο φέτος και για το 2023 μέση ανάπτυξη στο 0,5% (+10μ.β.) και το 2024 στο 0,9%.

    Οι προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα με την ανάπτυξη για φέτος να οριοθετείται στο 0,6% και να αυξάνεται στο 1,3% το επόμενο έτος. Για τον πληθωρισμό, ο πήχης μειώνεται στο 5,4% φέτος (μέσα επίπεδα για τη χρονιά) και σημαντική αποκλιμάκωση στο 1,5% το 2024.

    «Δεν είμαστε σίγουροι ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας για την ανάπτυξη, καθώς τα τελευταία στοιχεία στη ζώνη του ευρώ στέλνουν ορισμένα ανησυχητικά μηνύματα» εξηγεί ο Ruben Segura-Cayuela.

    «Δεν θα παίρναμε τοις μετρητοίς τους αριθμούς του Δεκεμβρίου, καθώς αυτοί μπορούν συχνά να αναθεωρηθούν ουσιαστικά (ειδικά οι λιανικές πωλήσεις). Αλλά για τη Γερμανία π.χ. τα στοιχεία για τις μεταφορές δίνουν την εντύπωση ότι το α’ τρίμηνο θα μπορούσε να είναι λίγο χειρότερο από ό,τι περιμέναμε, καθιστώντας μια ύφεση (στη Γερμανία, όχι στο σύνολο της ζώνης του ευρώ) σχεδόν αναπόφευκτη», εξηγεί ο Ruben Segura-Cayuela.

    «Στη Γαλλία, οι διαταραχές που σχετίζονται με τις απεργίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ελαφρώς ασθενέστερη ανάπτυξη το α’ τρίμηνο, σε σύγκριση με ό,τι είχαμε προβλέψει. Αναμένουμε τώρα το α’ τρίμηνο ελαφρώς αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, αλλά η πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ για το 2023 κινείται 10 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 0,5% (ακόμη πιο πάνω από τη συναίνεση). Το 2024 παραμένει αμετάβλητο, πολύ κάτω από τη συναίνεση, στο 0,9%», συνεχίζει η ομάδα BofA Economics.

    «Υποστηρίζουμε εδώ και καιρό ότι εξακολουθούμε να είμαστε δύσπιστοι σχετικά με την πεποίθηση που είχαν ορισμένοι για μια αλλαγή σκηνικού για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα», εξηγεί η BofA.

    «Κάποιοι θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να καταλήξει να είναι λίγο πιο επίμονος από όσο πιστεύαμε. Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να καταλήξει να είναι πιο επίμονος για πολλούς λόγους – και αυτό είναι ένας σαφής κίνδυνος μπροστά μας», καταλήγει η BofA.

    Διαβάστε επίσης:

    Bitcoin: Η ανάκαμψη σκοντάφτει στην SEC και τα επιτόκια – Σημαντικό επίπεδο τα 20.000 δολάρια

    Πειραιώς Financial Holdings: Στο 49,34% ανέβασε το ποσοστό της στη MIG



    ΣΧΟΛΙΑ