• Τράπεζες

  UBS: Τι αναφέρει για τις συμφωνίες UniCredit-Alpha Bank σε Ελλάδα και Ρουμανία

  UBS, Chief Executive Sergio Ermotti

  Ο Σέρτζιο Ερμότι, CEO της UBS


  Η πρώτη αντίδραση της UBS, αναφορικά με την απόφαση της Unicredit να τοποθετηθεί μετοχικά στην Alpha bank, είναι ότι θα προκαλέσει πολλά ερωτήματα από τους επενδυτές σχετικά με το σκεπτικό της αύξησης του μεριδίου στην Alpha Bank, δεδομένου ότι η UniCredit δεν έχει επί του παρόντος παρουσία στην Ελλάδα.

  Η UniCredit (UCG) ανακοίνωσε διάφορες συμφωνίες με την ελληνική Alpha Bank, με τρεις βασικούς πυλώνες στο πλαίσιο της συνεργασίας τους:

  1.Πρώτον, δεσμευτική προσφορά για τη συγχώνευση της θυγατρικής της UniCredit στη Ρουμανία με την Alpha Bank Romania (μέσω συμφωνίας σε μετρητά για τίμημα 300 εκατ. ευρώ),η οποία θα οδηγήσει την UCG να κατέχει το 90,1% της συνδυασμένης οντότητας, ενώ η Alpha Bank θα έχει το υπόλοιπο 9,9%.

  Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ο τρίτος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στη χώρα, με μερίδιο αγοράς 12% βάσει του συνολικού ενεργητικού, και με το κλείσιμο να αναμένεται το 2024.

  2.Δεύτερον, σύναψη στην Ελλάδα συμφωνίας διανομής Bancassurance unit-linked και προϊόντα αμοιβαίων κεφαλαίων, με δυνατότητα επέκτασης σε εταιρικά και προϊόντα πληρωμών με την πάροδο του χρόνου, με την αγορά από την UCG του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της AlphaLife Insurance (θυγατρική της Alpha Bank).

  3.Τέλος, η UCG προσφέρθηκε να αγοράσει το 9% του μεριδίου που κατέχει στην Alpha Bank το ΤΧΣ (με αμελητέα επίπτωση στο CET1 της UCG). Σε περίπτωση που η διαδικασία του ΤΧΣ δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, η UCG δεσμεύεται να αγοράσει στην αγορά μερίδιο μετοχών χαμηλότερο του 5%.

  Μέτριες οικονομικές επιπτώσεις, αύξηση κερδών 1,5% και διάβρωση CET 1 κατά 15 μονάδες βάσης για τη UCG

  «Από πλευράς κερδών, η καθοδήγηση προβλέπει ετήσια αύξηση κερδών ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η επίδοση αυτή θα προκύψει από την ετήσια αναγωγή των ρουμανικών κερδών της Alpha Bank στο πρώτο φετινό εξάμηνο(€45-50 εκατ.) και την προσθήκη των συνεργειών κόστους (δείκτης κόστους προς έσοδα 65-70%).

  Σε μικρότερο βαθμό θα υπάρξουν οφέλη από την κοινοπραξία, με ανοδική τάση από τυχόν μερίσματα που προέρχονται από την άμεση συμμετοχή της UCG στην Alpha», επισημαίνει η UBS.

  «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ιταλική τράπεζα UCG θα υποστεί 15 μονάδες βάσης διάβρωσης CET1 με την ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ από την Alpha Ρουμανίας, περίπου €1,5 δισ. από τη συμμετοχή της Alpha με μη επιβεβαιωμένο συντελεστή στάθμισης κινδύνου 250%) και αντισταθμίζοντας μέρος αυτού του ποσού μέσω των επισφαλειών που προκύπτουν από τις δύο συμφωνίες», συνεχίζει η UBS.

  «Η Ρουμανία ευθυγραμμίζεται με την προσέγγιση των εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά η συμμετοχή της Alpha μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα επενδυτών. Στρατηγικά, θα περιμέναμε ότι οι επενδυτές θα εφαρμόσουν διαφορετική προσέγγιση στα δύο μέρη της συμφωνίας.

  Σύμφωνα με τις ενδείξεις της UCG σχετικά με τις συμφωνίες, αναμένουμε κάποιες αντιδράσεις σχετικά με:

  (i) τη ρουμανική συγχώνευση, η οποία επιτρέπει στην τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της σε μια κερδοφόρα αγορά μέσω της αύξησης κατά 30-40% των δανείων/καταθέσεων

  (ii) την ελληνική συμφωνία bancassurance, που ευθυγραμμίζεται με την προθυμία της UCG να ενισχύσει τα μη επιτοκιακά έσοδα.

  Αντίθετα, θα αναμέναμε περισσότερες επενδυτικές ερωτήσεις των επενδυτών σχετικά με το σκεπτικό της αύξησης του μεριδίου στην Alpha, δεδομένου ότι η UCG δεν είναι επί του παρόντος παρούσα στην Ελλάδα», καταλήγει η UBS.

  Διαβάστε επίσης: 

  UniCredit: Μοιράζει στους μετόχους πάνω από 6,5 δισ. μετά το deal της Alpha Bank

  Andrea Orcel (Unicredit) για Alpha Bank: Είναι η καλύτερη συμμαχία που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει

  Από 1,35 έως 1,46 ανά μετοχή η προσφορά της Unicredit για το 9% της Alpha Bank  ΣΧΟΛΙΑ