• Τράπεζες

    Euroxx για Alpha Bank: Πώς είδε τη συμφωνία με UniCredit – Τα οφέλη για τις δύο πλευρές

    Andrea Orcel (UniCredit), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)

    Andrea Orcel (UniCredit), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)


    Η Alpha Bank ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit, η οποία περιλαμβάνει τη συγχώνευση των ρουμανικών θυγατρικών τους, την αγορά στρατηγικού μεριδίου στην Alpha Bank (προσφορά για το 9% του ΤΧΣ) και την εμπορική συνεργασία στους τομείς bancassurance, asset management και άλλα τραπεζικά προϊόντα, εξηγεί η Euroxx.

    «Η συναλλαγή θα ενισχύσει τα κεφαλαιακά αποθέματα της Alpha Bank κατά περισσότερο από 100 μ.β. και τον δείκτη RοTE κατά τουλάχιστον 50 μ.β.

    Τα νέα είναι θετικά, κατά την άποψή μας, με την Alpha Bank να ασχολείται με τις σχετικά υποδεέστερης κλίμακας δραστηριότητες που βρίσκονται σήμερα στη Ρουμανία και φέρνοντας έναν αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο για τις εγχώριες δραστηριότητες», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

    Η Alpha Bank και η UniCredit συμφώνησαν να συγχωνεύσουν τις ρουμανικές θυγατρικές τους για να δημιουργήσουν την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα με μερίδιο αγοράς 12% βάσει του συνολικού ενεργητικού.

    Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Alpha Bank αναμένεται να διατηρήσει μερίδιο 9,9% στη συγχωνευμένη οντότητα και να λάβει 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

    Η συγχώνευση θα επιτρέψει στη συγχωνευμένη οντότητα να αποκτήσει την κλίμακα που απαιτείται για να ανταγωνιστεί τις κορυφαίες ρουμανικές τράπεζες.

    «Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, ο δείκτης P/BV για τη συναλλαγή είναι κοντά στις 1,2 φορές. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά από την UniCredit ενός στρατηγικού μεριδίου στην Alpha με την προσφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την αγορά του 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank ή αν η διαδικασία με το ΤΧΣ δεν ολοκληρωθεί, η UniCredit έχει δεσμευτεί να αγοράσει ένα μερίδιο ίσο ή χαμηλότερο από το 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών που προκύπτει από την επένδυση από την UniCredit ενός συνολικού προσυμφωνημένου ποσού κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 24 μηνών.

    Το τίμημα δεν έχει γνωστοποιηθεί, αλλά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αναφέρουν ένα premium σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών των μετοχών.

    Επί του παρόντος η Alpha Bank διαπραγματεύεται με 0,47 φορές τον δείκτη P/TBV στο 2023, με την Unicredit κοντά στις 0,65 φορές στο 2023. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για ένα premium στα τρέχοντα επίπεδα τιμών των μετοχών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές για το ΤΧΣ», συμπεραίνει η Euroxx.

    Διαβάστε επίσης: 

    JP Morgan – UBS: Τι σημαίνει η συγχώνευση στη Ρουμανία και η στρατηγική συνεργασία στην Ελλάδα για UniCredit και Alpha Bank

    Εργαζόμενοι Alpha Bank: Ιστορική η συμφωνία με τη UniCredit



    ΣΧΟΛΙΑ