• ΑΓΟΡΕΣ

    Αυτές είναι οι μετοχές που μπορούν να επαναφέρουν το Χρηματιστήριο σε τροχιά για επιστροφή στις 800 μονάδες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Από τη συμπεριφορά της αγοράς κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα φάνηκε ξεκάθαρα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ότι τα περιθώρια για περαιτέρω πιέσεις στις αποτιμήσεις έχουν κι ένα όριο. Και πως, πλέον, τα θεμελιώδη είναι αυτά που θα καθορίσουν το κλίμα, ανεξάρτητα από τις έκτακτες συνθήκες στις οποίες κινούνται οι αγορές και το Χρηματιστήριο της Αθήνας εν μέσω πανδημίας.

    Η συμπεριφορά της αγοράς εν μέσω κρίσης και η άσκοπη διόρθωση μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα για όσους ποντάρουν στο άνοιγμα νέων short θέσεων, σημειώνουν διαχειριστές σε εγχώριες ΑΕΔΑΚ. Κι αυτό γιατί η λογική του «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» δεν υφίσταται όταν η χώρα α) καταφέρνει να δανείζεται σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια, όπως κατέδειξε η πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 0,8%, κουπόνι 0,75% και προσφορές 30 δισ. ευρώ και β) έχει μπροστά της προς αξιοποίηση 32 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να δείχνει ιδιαίτερη ζέση σπεύδοντας να προγραμματίσει επενδύσεις πριν καν την εκταμίευση των πρώτων κεφαλαίων για φέτος, ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

    Το γεγονός ότι η αγορά, σημειώνουν οι διαχειριστές, κατάφερε να σηκωθεί από τον Κινητό Μέσο Όρο των 100 ημερών, τις 726 μονάδες, στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης ενισχύει την άποψη ότι το Χρηματιστήριο μπορεί να μοιράσει μεγάλες συγκινήσεις φέτος.

    Σημαντικό είναι το play των τραπεζών. Η μεγάλη εμπορευσιμότητά τους καθιστά τις μετοχές του κλάδου ελκυστικές για εκείνους που θέλουν να εισέλθουν στην αναδυόμενη αγορά της Αθήνας. Ίσως, η εμπορευσιμότητα αυτή να αποτελεί και τον λόγο για τις ακραίες διακυμάνσεις. Σαν play οι τράπεζες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον «Ηρακλή» για να εκτελέσουν μεγάλες τιτλοποιήσεις NPEs. Το Cairo των 7,5 δισ. ευρώ της Eurobank έκλεισε τον Ιούνιο με περαιτέρω διαπραγματεύσεις συνολικού ύψους έως και 24 δισ. ευρώ (40% του συνολικού αποθέματος NPE). Επιπλέον, σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές, μια δέσμη μέτρων κρατικής στήριξης, η προληπτική στάση των δανειστών και, το κυριότερο, μια οικονομική ανάκαμψη που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, αποτελούν το σηματωρό για ένα διαχειρίσιμο επίπεδο εισροών νέων κόκκινων δανείων 4-5 δισ. ευρώ λόγω Covid.

    Είναι, όμως, 4-5 δισ. ευρώ τα νέα «κόκκινα» δάνεια, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος τα υπολογίζει μεταξύ 8-10 δισ. ευρώ; Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της Τράπεζας Ελλάδος αποκτά επίκαιρο χαρακτήρα για τη δημιουργία της δικής της bad bank, πρόταση που προσκρούει στα εμπόδια περί κρατικών ενισχύσεων.

    Παράλληλα, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι οι τράπεζες διαθέτουν πολύ ισχυρά κεφαλαιακά «μαξιλάρια» και έχουν μεγάλη πρόσθετη ικανότητα για νέες εκδόσεις τίτλων οι οποίες, όπως εξηγούν οι ξένοι αναλυτές,  δεν προκαλούν dilution στους μετόχους.

    Ταυτόχρονα, φέτος, αλλά και το 2022 είναι η χρονιά των μεγάλων προκλήσεων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού θα οδηγηθούν στην τελική εκκαθάριση των κόκκινων δανείων με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία, με ομαλοποίηση του δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων.

    Παρ’ όλο που οι τιμές των μετοχών έχουν ανακάμψει (πάνω από 60% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2020), παραμένουν 40% χαμηλότερα τους τελευταίους 12 μήνες, που σημαίνει, σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές, όπως καταγράφεται στις εκθέσεις τους που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στον Ιανουάριο ότι οι αποτιμήσεις τους είναι πολύ ελκυστικές.

    Τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να μειωθούν για τις τέσσερις συστημικές στα 37 δισ. ευρώ το 2020 , σημειώνοντας μείωση κατά 70%. Η έγκριση του «Ηρακλή 2» μέσα στον Φεβρουάριο θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο τιτλοποιήσεων εντός του 2021 και του 2022 που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των NPEs πολύ κάτω από το 10% σε επίπεδα ευθέως ανταγωνιστικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Το υπόλοιπο ταμπλό

    Όμως το Χρηματιστήριο δεν είναι μόνο οι τράπεζες. OTE ΟΤΕ 1,71% 14,30, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 2,25% 39,06 και Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,76% 30,00 έχουν επιδείξει μεγάλες αντοχές μέσα στην κρίση και η πρόσφατη υποχώρηση των μετοχών τις καθιστά και πάλι ελκυστικές, σχολιάζουν οι αναλυτές, που έχουν ως οδηγό τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου. Ο ΟΤΕ έχει με βάση το εννεάμηνο p/e 14,7 φορές, έχοντας δείξει εξαιρετικές αντοχές.

    Παράλληλα η αγορά περιμένει την ολοκλήρωση της πώλησης μέρους της δραστηριότητας στη Ρουμανία, η οποία θα οδηγήσει σε έκτακτη διανομή μερίσματος.

    Η Μυτιληναίος με κέρδη 102 εκατ. ευρώ σχεδόν στο εννεάμηνο έχει p/e 16,5 φορές ενώ οι αναλυτές περιμένουν κέρδη κοντά στα 125 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης.

    Η Jumbo παρά το κλείσιμο των καταστημάτων, δημοσίευσε στο εννεάμηνο κέρδη προ φόρων και τόκων 123 εκατ. ευρώ και ήδη έχει μπει στο στόχαστρο αρκετών αναλυτών, οι οποίοι αυξάνουν την τιμή στόχο. Κοντά στις 14 φορές το εκτιμώμενο p/e αφού για το σύνολο της χρήσης τα κέρδη αναμένονται από τους αναλυτές κοντά στα 120 εκατ. ευρώ.

    Η ρευστότητα που διαθέτουν αρκετές εισηγμένες τις καθιστά ελκυστικές.

    Τα κέρδη προ φόρων της ΕΥΑΘ δίνουν p/e 11 φορές, αλλά αν αφαιρεθεί το ταμείο από την αποτίμηση το p/e πέφτει περίπου στο μισό. Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΛΘ.

    Με κέρδη 17 εκατ. ευρώ περίπου σε επίπεδο προ φόρων και τόκων αλλά με ταμείο 102 εκατ. ευρώ, η αποτίμηση των 243 εκατ. ευρώ αποτελεί πόλο έλξης, σύμφωνα με τους αναλυτές. Τέλος, μονοψήφιο p/e τείνει να αποκτήσει η Πλαστικά Θράκης, αφού τα κέρδη στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 28,3 εκατ. ευρώ που δίνουν p/e 5,5 φορές.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Απογοητευτικός Ιανουάριος με πτώση 7,36% – Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για τη συνέχεια – Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ κράτησαν την αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ