• Σχόλιο Αγοράς

    Βαριές απώλειες 2% στη Wall Street, σε αρνητικό έδαφος έκλεισε ο Ιανουάριος – Ισχυρά κέρδη για Gamestop και AMC

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Με βαριές απώλειες της τάξης του 2% έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με την αγορά να συνεχίζει να παρακολουθεί αποσβολωμένη τον «πόλεμο» που ξεκίνησαν οι χρήστες του Reddit εναντίον των μεγάλων hedge funds.

    Μετά από μια ημέρα ισχυρών απωλειών, έπειτα από την απόφαση της πλατφόρμας Robinhood να απαγορεύσεις την πλήρη διαπραγμάτευσή τους, επιτρέποντας μόνο την πώληση, οι πολυσυζητημένες μετοχές των Gamestop και AMC Entertainment επανήλθαν δυναμικά, με την διαδικτυακή επενδυτκή τρέλα να κάνει ξανά την εμφάνισή της. Η Robinhood ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει περιορισμένη διαπραγμάτευση των μετοχών, την ώρα που μικροεπενδυτές στρέφονται εναντίον της με αγωγές, υποστηρίζοντας πως προβαίνει σε χειραγώγηση της αγοράς προς όφελος των μεγάλων hedge funds που έχουν «σορτάρει» τις μετοχές των δύο εταιρειών που επλήγησαν από την πανδημία.

    Έτσι, η μετοχή της Gamestop επανήλθε στα 325  δολάρια  κλείνοντας με άνοδο 64,61%, ενώ αυτή της AMC στα 13,26 δολάρια, με άνοδο 53,65%.

    Η SEC ανακοίνωσε πως θα εξετάσει την «φρενίτιδα» που επικρατεί γύρω από τις δύο μετοχές και η οποία ξεκίνησε μετά τις αποφάσεις μεγάλων hedge funds να τοποθετηθούν με θέσεις short στις δύο εταιρείες. Η απόφασή τους προκάλεσε την αντίδραση των εκατομμυρίων χρηστών του chat room «wallstreetbets» του Reddit, μέσα από το οποίο ξεκίνησε ένα πρωτοφανές κύμα αγορών των μετοχών.

    Oι χρήστες του Reddit, κινούμενοι σαν επενδυτική κοινότητα, χρησιμοποίησαν πλατφόρμες brokers όπως τη Robinhood, αυξάνοντας την αξία της μετοχής της Gamestop κατά 1.500% σε δύο εβδομάδες, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στα hedge funds. Ξεκαθαρίζοντας σε όλους του τόνους πως δεν πρόκειται να πουλήσουν, επιδιώκουν την κατάρρευση των hedge funds, τα οποία παρά τις απώλειες επιμένουν στο σορτάρισμα των μετοχών. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Citron Research, Andrew Left, δήλωσε την Παρασκευή πως δεν πρόκειται πλέον να ξαναδημοσιεύσει εκθέσεις short selling.

    Κατά τα λοιπά, η αγορά συνέχισε να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των εμβολίων. Η Novavax ανακοίνωσε πως το εμβόλιό της κατά της Covid-19 είχε αποτελεσματικότητα 89,3%, με την μετοχή της να κλείνει με κέρδη 64,87% στα 220,94 δολάρια. Αντίθετα, απώλειες 3,56% κατέγραψε η μετοχή της Johnson & Johnson. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως το μονοδοσικό εμβόλιό της είχε αποτελεσματικότητα 66% κατά μέσο όρο, ωστόσο η αγορά προβληματίστηκε καθώς το εμβόλιο έδειξε μικρότερη αποτελεσματικότητα στην Νότια Αφρική, στην οποία η κλινική έρευνα περιείχε και περιπτώσεις μόλυνσης με το μεταλλαγμένο στέλεχος.

    Στο ζήτημα γύρω από το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας που έχει προτείνει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ενεργήσει αμέσως και να εγκρίνει την πρόταση του για ένα «πακέτο ανακούφισης» ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Covid-19. «Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις. Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε με 4 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας φέτος (…) Θα χρειαστεί ένας ακόμη χρόνος για να επιστρέψουμε στα επίπεδα πλήρους απασχόλησης αν δεν δράσουμε τώρα», επέμεινε ο Μπάιντεν.

    Στα μακροοικονομικά της ημέρας, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν πτώση 0,2% τον Δεκέμβριο. Αντίθετα, το εισόδημα των Αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,6%.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones  έκλεισε στις 29.982,62 μονάδες με απώλειες 2,03%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 3.714,24 μονάδες με απώλειες 1,93% ενώ ο Nasdaq στις 13.070,69 μονάδες με απώλειες -2%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόνο αυτή των McDonald’s κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος (+0,49%). Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Dow (-4,56%), Chevron (-4,29%) και 3M (-4,23%).

    Και οι τρεις βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με απώλειες άνω του 3%. Πρόκειται για τη χειρότερη εβδομάδα από τον περασμένο Οκτώβριο. Μάλιστα, σε επίπεδο μήνα ο Ιανουάριος έκλεισε με απώλειες 2% για τον Dow Jones και 1,1% για τον S&P 500, σηματοδοτώντας τον πρώτο αρνητικό στους τέσσερις τελευταίους μήνες. Αντίθετα, ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,4% τον Ιανουάριο.



    ΣΧΟΛΙΑ