ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξένοι οίκοι για Πειραιώς, Εθνική και Eurobank: Οι τιμές στόχοι έως €17, τα σενάρια ανόδου και το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών
Μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται το Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ να δώσει το «πράσινο φως» για την σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων που θα δώσει το πράσινο φως για να τρέξει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 1 δις. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η γενική συνέλευση θα συνέλθει κατά τις πληροφορίες ή στο τέλος του ά 15θημέρου του Ιουνίου ή στις αρχές του δευτέρου με πιθανότερες ημερομηνίες 15, 16 Ιουνίου.
Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει βρεθεί το σχήμα των αναδόχων με προέλευση από τις ΗΠΑ, ενώ η Eurobank λέγεται ότι θα συντονίσει το ενδιαφέρον των εγχώριων επενδυτών.
Σημειωτέον ότι το 1 δισ. θα το καλύψουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, δηλαδή κατά 51% η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (η εισηγμένη), κατά 25% η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ (Δημόσιο) και κατά 24% η κινεζική State Grid. Στην δε, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών το κράτος κατέχει το 51,1%, το δε, 48,9% βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά (free float).
H ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα πραγματοποιήσει αύξηση κατά 510 εκ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της.
Σημειώνεται ότι στην εισηγμένη συμμετέχει κατά 51,1% το Δημόσιο μέσω του ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και κατά 48,9% οι λοιποί μέτοχοι (η διασπορά) και ανάλογα θα καλύψουν την αύξηση με 260 εκ. ο ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και με 250 εκ. οι λοιποί μέτοχοι.
Αφού συγκεντρωθούν αυτά τα κεφάλαια θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου του Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ ΑΕ) κατά 1 δισ. ευρώ.
Σε αυτή θα συμμετέχει η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών με τα 510 εκ. ευρώ που θα έχει ήδη συγκεντρώσει, ο ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ που κατέχει το 25% της εταιρείας με 250 εκ. ευρώ και η State Grid που κατέχει το 24% με 240 εκ. ευρώ.
Οι μεγάλες επενδύσεις που θα υλοποιήσει η ΑΔΜΗΕ Α.Ε., ύψους 7,3 δισ. ευρώ έως το 2034 δεν ενισχύουν μόνο την εταιρεία, αλλά και τη χώρα συνολικά, καθώς θα αποκτήσει περισσότερα κρίσιμα σημεία διέλευσης ενισχύοντας τις εγχώριες και διεθνείς διασυνδέσεις.
Να σημειωθεί πως ήδη έχουν επενδυθεί 4 δισ. ευρώ χωρίς να υπάρξει άντληση κεφαλαίων.
Σημειωτέον, ότι είναι χαρακτηριστική η βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις εταιρείες στις οποίες έχει συμμετοχή, όπως ο ΑΔΜΗΕ, αλλά και η ΔΕΗ στοχεύοντας στην αύξηση της αξίας της περιουσίας του στις συγκεκριμένες εταιρείες.
Ειδικά ως προς αυτό το σκέλος, η συνεργασία του υπουργού Ενέργειας κ. Σταύρου Παπασταύρου με τους κ.κ. Μανούσο Μανουσάκη και Γιάννη Καράμπελα (ΑΔΜΗΕ) και Γιώργο Στάσση (ΔΕΗ) έχει αφήσει το αποτύπωμά της με μεγάλη κίνηση στις τιμές των μετοχών.
Που σημαίνει, σύμφωνα με τους χρηματιστές ότι τα discounts που θα δοθούν για τις δύο αυξήσεις σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές μπορεί να είναι μικρότερα από 10%.
Διαβάστε επίσης:
Citi για ΔΕΗ: Νέα τιμή στόχος στα €22,60 – Περιθώρια ανόδου ακόμη και στο δυσμενές σενάριο
Coca-Cola HBC: UBS και Deutsche Bank βλέπουν άνοδο, η Citi κρατά αποστάσεις μετά το ισχυρό τρίμηνο
Eurobank: Τρία θετικά reports, τιμές στόχοι έως €5 και σήμα για ανοδικό ρίσκο στα έσοδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κώστας Παπαγιάννης (Novartis): Το 97% των δεδομένων υγείας παραμένει αναξιοποίητο – Το νέο στοίχημα της εταιρείας
- Νίκος Παπαθανάσης στο mononews: Η Ελλάδα δεν θα απολέσει ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης – Τέλος Μαΐου ξεκινά το νέο «Ανακαινίζω»
- Ο Τσίπρας και το πολιτικό σύνδρομο της Στοκχόλμης
- Οι ιταλικές φρεγάτες Bergamini, οι γαλλικές FDI, η μάχη για τα νέα υποβρύχια και η προμήθεια μεταγωγικών
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.