• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης – Μαζί με το ΕΣΠΑ έρχονται 100 δισ. ευρώ

    • NewsRoom


    Η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείο Ανάπτυξης, δικαιούται περίπου 31,5 δισ. ευρώ. Όμως, αναγνώρισε τις ευθύνες της και κατέθεσε από τις πρώτες χώρες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παρουσίαση δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Παρούσα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    «Υποδεχόμαστε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι πιστεύω η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία και η πρώτη μιας νέας εποχής» τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του.

    «Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών μελών της. Πρωτοβουλία που στήριξα εξ αρχής μαζί με 8 ακόμα Ευρωπαίους ηγέτες» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Σήμερα ένα άβατο του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος. Η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες. Δικαιούται περίπου 31,5 δισ. Αναγνώρισε όμως και τη δική της ευθύνη, καταθέτοντας ολοκληρωμένο σχέδιο από τις πρώτες. Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές κινήσεις τα κεφάλαια θα αγγίζουν τα 100 δισ.».

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    «Το Εθνικό μας σχέδιο συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται οι περισσότεροι πόροι. Το δηλώνουν τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευτούν το 2021. Προτάσσεται ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

    «Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια στης χώρας» ανέφερε ακόμη κάνοντας λόγο για την «πλήρη ψηφιοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων μας, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, τα μεγάλα έργα».

    «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Συγκροτεί πλήρες σχέδιο. Ανταποκρίνεται και στο συμβολισμό Ελλάδα 2.0. Είναι η επόμενη εκδοχή της χώρας. Είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    Κλείνοντας την σύντομη εισαγωγή του στην εκδήλωση της παρουσίασης του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», ο πρωθυπουργός σημείωσε αναφερόμενος στην Αρχαία Αγορά, πως «εδώ ήταν η έδρα της Βουλής των 500, εδώ ήταν η περιοχή των εμπορικών συναλλαγών και των δικαστηρίων. Το σημείο όπου έλαβαν χώρα φιλοσοφικοί διάλογοι που διαμόρφωσαν το ελληνικό πολιτισμό και επηρέασαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

    Και συμπλήρωσε: «Η ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό. Αυτές οι αξίες γεννήθηκαν εδώ για να ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Ας την κρατήσουμε στην καινούργια πορεία που τώρα ξεκινάμε».

    Φον ντερ Λάιεν: Καταρτίσατε ένα εξαιρετικό σχέδιο

    «Ευχαριστώ για την πρόσκληση στο λίκνο της Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας. Πρόκειται για κρίσιμους καιρούς, μετά από τη δύσκολη εποχή της πανδημίας. Έχουμε θετικά σημεία, όπως ο εμβολιασμός, η ανάκαμψη και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θέλω να σε ευχαριστήσω Κυριάκο για τη συμβολή σου στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνισε.

    «Ψηφιοποιούμε τις οικονομίες μας. Η πράσινη συμφωνία γίνεται πραγματικότητα και ετοιμάζουμε τις κοινωνίες μας να γίνουν πιο ανθεκτικές. Το πρόγραμμα μας ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ» επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να σημειώσει πως «σήμερα με τιμή ανακοινώνω πως η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον».

    «Στην πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση θα οδηγηθεί πάνω από το 65% των πόρων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα», ανέφερε στη συνέχεια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Είμαι πεπεισμένη πως οι δράσεις του σχεδίου θα καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρότερη» συμπλήρωσε και τόνισε πως «Το Νext Generation EU θα μεταμορφώσει Ελλάδα και Ευρώπη. Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Ιούλιο. Δεν είναι όμως εδώ το τέλος, έχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας».

    Και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ολοκλήρωσε την παρέμβασή της, λέγοντας: «Σήμερα Ελλάδα και ΕΕ βαδίζουν χέρι χέρι, σήμερα γράφουμε μαζί ιστορία, γιατί η δική σας επιτυχία είναι επιτυχία της Ευρώπης. Με τιμή και χαρά λοιπόν παραδίδω το Next Generation EU».

    Καταρτίσατε ένα εξαιρετικό σχέδιο, είπε η κ. φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

    Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

    Στον ίδιο χώρο, παρουσιάστηκαν μέσω συνδέσεων οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και θα ακολουθήσει συζήτηση του Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πολίτες.

    Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν:

    -Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

    -Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

    -Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

    -Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

    -Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

    Σκυλακάκης: Σχέδιο πλούσιο σε μεταρρυθμίσεις

    Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε: «Το ‘Ελλάδα 2.0’, το Εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προετοιμάστηκε έγκαιρα, κατατέθηκε δεύτερο μεταξύ των 27 χωρών και η Ελλάδα είναι στην πρώτη ομάδα χωρών που λαμβάνει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

    «Τώρα ξεκινά η μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης, στην οποία στοχεύουμε να διπλασιάσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα σε ένα μόλις χρόνο» προσέθεσε.

    «Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο δύσκολος αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί για τρεις λόγους: Γιατί δημιουργούμε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα παρακολούθησης που θα καταγράφει με εξονυχιστική λεπτομέρεια και on-line τις διαδικασίες και τα εμπόδια για να προλαβαίνουμε έγκαιρα τις τυχόν καθυστερήσεις.

    Γιατί το σχέδιο μας είναι πλούσιο σε μεταρρυθμίσεις (θα υλοποιήσουμε 68), που αφορούν προπαντός την ψηφιοποίηση του κράτους και θα διευκολύνουν οι ίδιες, υλοποιούμενες, την εκτέλεση του σχεδίου.

    Τρίτον γιατί δημιουργήσαμε μια μικρή, ποιοτική και ευέλικτη υπηρεσία για τον συντονισμό της υλοποίησης, μόλις 40 στελέχη. Στόχος να έχουμε ένα σύστημα με τον μέγιστο έλεγχο και τις ελάχιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

    Ο Θ.Σκυλακάκης

     

    Διαβάστε ακόμη:

    Τζο Μπάιντεν: Κανείς δεν θέλει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο



    ΣΧΟΛΙΑ