• Οικονομία

    Στην τελική ευθεία η έγκριση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Κομισι

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Κομισιόν


    Το τελικό κείμενο του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης με τις διορθώσεις της τελευταίας στιγμής απέστειλε η χώρα μας στην Κομισιόν, συνοδευόμενο από την επιστολή με την οποία η Ελλάδα αιτείται να λάβει χρήματα από το σκέλος των επιδοτήσεων και των δανείων.

    Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία θα βρεθεί στην Αθήνα, σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία που πραγματοποιεί για το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, τα πρώτα χρήματα θα φτάσουν στην Ελλάδα στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου, καθώς απαιτείται μια δαιδαλώδης διαδικασία έως την έγκριση των σχεδίων.

    Πριν την έγκριση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» από το Συμβούλιο, το οποίο θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες, θα απαιτηθεί να δοθεί το «πράσινο φως» και από τα εθνικά κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών. Όπως τονίζουν ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η Ολλανδία θα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που επιθυμεί να πραγματοποιήσει αναλυτική συζήτηση στο κοινοβούλιό της.

    Η τελική έγκριση πιθανότατα να έρθει περί τα μέσα Ιουλίου, και πιο συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του Ecofin στις 13 του μηνός, προκειμένου στη συνέχεια να εκταμιευθεί η πρώτη δόση προς τη χώρα μας.

    Φέτος η χώρα μας στοχεύει να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης περίπου 7,8 δισ. ευρώ καθώς εκτός από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ, επιδιώκει να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση ύψους περίπου 3,8 δισ. ευρώ.

    Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες το πρώτο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, αυτό της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Πορτογαλία θα λάβει 13,9 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 2,7 δισ. ευρώ σε δάνεια έως το 2026.

    Στη Βουλή μόνο η επιχειρησιακή σύμβαση

    Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή θα κατατεθεί προς ψήφιση μόνο η επιχειρησιακή σύμβαση με την Κομισιόν, καθώς είναι το κείμενο που θα δεσμεύει τη χώρα κατά τα επόμενα έξι χρόνια, με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και στόχους.

    Ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργείο σχετική εγκύκλιο με την οποία ζητά όλες τις πληροφορίες και στα στοιχεία που απαιτεί η εκτελεστική σύμβαση, προκειμένου να «τρέξει» τάχιστα το ελληνικό σχέδιο μόλις δοθεί η τελική έγκριση.

    Μάλιστα στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν δημιουργηθεί δύο λογαριασμοί: στον πρώτο θα κατευθύνονται τα ποσά που θα αφορούν τις επιδοτήσεις και τον δεύτερο τα ποσά των δανείων.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ούρσουλα στην Αθήνα και το Ελλάδα 2.0 «οn track»

    Θ. Σκυλακάκης στο mononews: «Το 2025 θα προσεγγίσει το ΑΕΠ τα προ μνημονίων επίπεδα – Ευκαιρία για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης»

    Στο ραντάρ των πιστωτών η Ελλάδα – Σπριντ για γρήγορες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ