• Άρθρα

    Ανάλυση ΤΩΡΑ: Τι αλλάζει στους φορολογικούς ελέγχους από εδώ και στο εξής

    • Των Νίκου Σιακαντάρη και Δημήτρη Μωραλόγλου , Andersen Tax Greece

    Νίκος Σιακαντάρης – Managing Partner Andersen Tax Greece.


    Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε η κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην χώρα μας, παρατηρήθηκε μια γενική κάμψη των διενεργούμενων ελέγχων από τις φορολογικές αρχές.

    Πιο συγκεκριμένα, αφενός οι ελεγχόμενοι δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσουν και να προσκομίσουν στον έλεγχο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης, αφετέρου δεν ήταν σαφές στους ελεγκτές αν οι τελευταίες εξελίξεις στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων θα έπρεπε να επιφέρουν κάποια αλλαγή στις ακολουθούμενες διαδικασίες.

    Τα παραπάνω ήρθαν να διαταραχθούν και από την εφαρμογή του συστήματος τηλεεργασίας των υπαλλήλων ελεγκτικών κέντρων και ΔΟΥ.

    Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στις 30.3.2020, με τίτλο “Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις”, προβλέφθηκε μια σειρά παρατάσεων στις προβλεπόμενες προθεσμίες των φορολογικών ελέγχων και δόθηκαν οδηγίες για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των υφιστάμενων και την διενέργεια νέων ελέγχων.

    Το χρονοδιάγραμμα των ελέγχων προ  κρίσης

    Ο ελεγχόμενος λάμβανε ένα Αίτημα Παροχής Πληροφοριών, με το οποίο καλούνταν να προσκομίσει στους ελεγκτές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για όσα αυτό περιείχε.

    Μετά την πάροδο της προβλεπόμενης προθεσμίας (τυπικά πέντε ημέρες, η οποία ωστόσο παρατεινόταν κατά κανόνα αναλόγως του όγκου των ζητούμενων στοιχείων και την ανταπόκριση του ελεγχόμενου), η ελεγκτική αρχή κοινοποιούσε στον ελεγχόμενο το Προσωρινό Σημείωμα Διαπιστώσεων, στο οποίο ο ελεγχόμενος είχε – αυστηρά – είκοσι ημέρες για να απαντήσει, προκειμένου ο έλεγχος να καταλήξει στην οριστική Έκθεση Ελέγχου.

    Εν συνεχεία, ο ελεγχόμενος μπορούσε να προβάλει το ποσό, που η Έκθεση του καταλόγιζε, προσφεύγοντας στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών εντός τριάντα ημερών.

    Τι αλλάζει με την ΠΝΠ/30.3.2020

    Με το αρ.6 της ΠΝΠ προβλέπεται η αναστολή των κοινοποιήσεων του ελέγχου, των απαντήσεων του ελεγχόμενου, της προσκόμισης εγγράφων και της άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής, προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεγκτική διαδικασία και για τις δύο πλευρές. Ειδικότερα:

    • Η προθεσμία, εντός της οποίας ο ελεγχόμενος καλείται να προσκομίσει στοιχεία και δικαιολογητικά, αντί για πέντε ημέρες από την κοινοποίηση του Αιτήματος Παροχής Πληροφοριών, παρατείνεται έως την 31.5.2020
    • Η προθεσμία, εντός της οποίας ο ελεγχόμενος καλείται να απαντήσει στο Προσωρινό Σημείωμα Διαπιστώσεων, εφόσον αυτό του έχει ήδη κοινοποιηθεί, αντί για είκοσι ημέρες από την κοινοποίησή του, παρατείνεται έως την 31.5.2020
    • Η κοινοποίηση της οριστικής Έκθεσης Ελέγχου και ο καταλογισμός οποιουδήποτε φόρου κατόπιν ελέγχου αναστέλλεται έως την 30.4.2020
    • Η προθεσμία για την άσκηση Ενδικοφανούς Προσφυγής, αντί για τριάντα ημέρες από την κοινοποίηση της Έκθεσης Ελέγχου, αναστέλλεται για εξήντα ημέρες
    • Επιπλέον, η προθεσμία παραγραφής υποθέσεων, που έληγαν από 30.3.2020 έως 31.5.2020, παρατείνονται έως την 31.6.2020

    Τα παραπάνω φαίνεται να κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, με την Κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται ότι οι λόγοι ανωτέρας βίας που επικρατούν δημιουργούν και για τις δύο πλευρές τυπικά αλλά και ουσιαστικά προβλήματα στην ομαλή διενέργεια οποιασδήποτε διαδικασίας, πολλώ δε μάλλον φορολογικών ελέγχων οι οποίοι από την φύση τους συνεπάγονται για τους εμπλεκόμενους αφιέρωση χρόνου και ψυχικού σθένους.

    Ωστόσο, θα πρέπει σε δεύτερο χρόνο να ληφθεί σχετική μέριμνα προκειμένου να μην παραγραφούν στο τέλος του έτους σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής χωρίς να ελεγχθούν, δεδομένων των επιπλέον μελλοντικών παρατάσεων που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν.

    Ο Νίκος Σιακαντάρης είναι Managing Partner και ο Δημήτρης Μωραλόγλου είναι Tax Associate της Andersen Tax Greece.

    Δημήτρης Μωραλόγλου- Tax Associate της Andersen Tax Greece

     



    ΣΧΟΛΙΑ