• Business

    Moody’s: Τα επιτόκια αποτελούν παρελθόν


    Θυμάστε τα επιτόκια; Ο οίκος αξιολογήσεων Moody’s τα θυμάται πολύ καλά. Και σύμφωνα με τον επικεφαλής του οίκου, Colin Ellis, υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να μην τα ξαναδούμε ποτέ – πόσο μάλλον στην χώρα μας…

    Τουλάχιστον δε θα δούμε να φτάνουν στα επίπεδα που είχαμε συνηθίσει πριν από τη μεγάλη κρίση του 2008.

    Ο Ellis αναφέρει πάρα πολλούς λόγους γι’ αυτή την κατάσταση, αλλά ο κυριότερος είναι η αλλαγή στο συσχετισμό των επιτοκίων και του πληθωρισμού αλλά και η δυσκολία που έχουν οι κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τις τιμές και να βελτιώσουν την οικονομική δραστηριότητα.

    bank-of-england-mark-carney-1
    Ο Mark Carney, επικεφαλής της Bank of England

    «Τα τελευταία επτά χρόνια, η πολιτική των επιτοκίων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες οικονομίες και οι κεντρικές τράπεζες έχουν επεκτείνει δραματικά τους ισολογισμούς», είπε ο Ellis. «Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πραγματικής και σαρωτικής αύξησης του πληθωρισμού».

    Τα χαμηλά επιτόκια δεν έχουν προκαλέσει αύξηση στον πληθωρισμό επειδή η οικονομική ανάπτυξη έχει παραμείνει πεισματικά σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό οδηγεί σε πτώση στις επενδύσεις και σε ένα φαύλο κύκλο αργοκίνητης ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων.

    Ο Ellis με δικά του λόγια εξηγεί: «Υπάρχουν πολλές υποθέσεις που μπορούμε να κάνουμε σχετικά με το γιατί οι κανονικές τιμές των επιτοκίων ακολουθούν πτωτική πορεία στο χρόνο. Μια από αυτές είναι η εξωγενής μείωση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης. Όμως, ενώ οι δημογραφικοί δείκτες και συγκεκριμένα ο πληθυσμός που γερνάει έχουν μειώσει το ρυθμό ανάπτυξης σε αρκετές χώρες – και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι την επόμενη δεκαετία – η πρόσφατη μειωμένη ανάπτυξη επίσης αντανακλά και τη μείωση των επενδύσεων και όχι μόνο την αποδυναμωμένη εξωγενή πρόοδο της παραγωγικότητας».

    Το παρακάτω διάγραμμα που απεικονίζει την πτώση των επιτοκίων μέσα στο χρόνο:

    moodys1

    Αυτό δεν είναι πρόβλημα που θα λυθεί στα επόμενα 10 με 20 χρόνια, όπως υποστηρίζει ο Ellis, λόγω της δημογραφικής αναμόχλευσης της παγκόσμιας οικονομίας, που αποθαρρύνει τις επενδύσεις και τις δαπάνες:

    «Ένας πιθανός σχετικός παράγοντας είναι το παγκόσμιο δημογραφικό προφίλ. Γενικότερα, ο περισσότερος κόσμος αποταμιεύει μεταξύ των ηλικιών 40 και 60, ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Και ως αποτέλεσμα, καθώς οι πληθυσμιακές συγκεντρώσεις κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, οι αποταμιεύσεις μπορεί να αυξάνονται ασκώντας καθοδική πίεση στις κανονικές τιμές».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/tria-diasima-dikigorika-grafia-chreonan-tous-pelates-tous-meso-panamaforodiafigi-i-nomimes-chrosis/44273

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/andreas-vgenopoulos-mou-zitisan-ke-vivlio-ke-vivliothiki/44530

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/to-katastrofiko-senario-gia-tin-ikonomia-tis-vretanias-an-epikratisi-to-brexit/44506



    ΣΧΟΛΙΑ