Με βελτιωμένα περιθώρια ξεκίνησε το 2026 για την Κρι Κρι, καθώς η αποκλιμάκωση στο κόστος πρώτων υλών και οι ανατιμήσεις που πέρασαν από το δεύτερο εξάμηνο του 2025 αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την επιβάρυνση περίπου 5,5 εκατ. ευρώ από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, επιτρέποντας στη διοίκηση να διατηρεί την εκτίμηση για EBIT κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, αλλά και πωλήσεις άνω των 390 εκατ. ευρώ από 329 εκατ. ευρώ το 2025.

Παράλληλα υπάρχει προετοιμασία για αναπροσαρμογές τιμών, εφόσον οι πιέσεις στο κόστος ενταθούν, όπως ανέφερε ο CFO της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας, Κωνσταντίνος Σαρμαδάκης, σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2025.

1

Ήδη, τους πρώτους μήνες του 2026 καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές βασικών πρώτων υλών για το παγωτό, όπως κακάο και σοκολάτα, εξέλιξη που αναμένεται να περιορίσει το κόστος στην κατηγορία μετά την έντονη επιβάρυνση που καταγράφηκε το 2025.

Το ίδιο διάστημα, η αυξημένη προσφορά γάλακτος στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών αφήνοντας περιθώρια αποκλιμάκωσης και στην εγχώρια αγορά.

Εκρηκτική άνοδος εξαγωγών με «οδηγό» το Ηνωμένο Βασίλειο

Η γαλακτοβιομηχανία με επικεφαλής τον Παναγιώτη Τσινάβο συνεχίζει να στηρίζεται στο εξαγωγικό της αποτύπωμα, με τις πωλήσεις ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2026 να «τρέχουν» με ρυθμό άνω του 30%. Το 2025 οι εξαγωγές γιαουρτιού, που αντιστοιχούν στο 70% των συνολικών πωλήσεων γιαουρτιού,  κατέγραψαν ισχυρή διψήφια αύξηση 45,7%, ξεπερνώντας τα 188 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος προέρχεται κυρίως από μεγάλες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, όπου η αγορά ελληνικού γιαουρτιού αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό. Σύμφωνα δε με τον κ. Σαρμαδάκη η δυναμική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί ενώ όπως είπε με τους ρυθμούς που «τρέχει» η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτιμάται ότι σε μια διετία θα ξεπεράσει την ιταλική αγορά. Ηδη στο πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις αναπτύσσονται με 40-50% επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη στροφή των καταναλωτών προς το ελληνικό γιαούρτι.

Στην εγχώρια αγορά, ο κλάδος φαίνεται να περνά σε φάση ανάπτυξης, με αύξηση 10% σε αξία και 7% σε όγκο το 2025, τάση που συνεχίζεται και στις αρχές του 2026. Ωστόσο, η ενίσχυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, λόγω της διαφοράς τιμής, εξακολουθεί να ασκεί πίεση στα επώνυμα προϊόντα.

Στον κλάδο του παγωτού, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8% σε αξία, με το πληθωριστικό περιβάλλον να μετατοπίζει τη ζήτηση προς τα σούπερ μάρκετ και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, εντείνοντας τις πιέσεις στα περιθώρια. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία επενδύει στην επέκταση του δικτύου, το οποίο πλέον ξεπερνά τα 20.000 σημεία πώλησης, προσθέτοντας κάθε χρόνο περίπου 1.000 νέα σημεία.

Παράλληλα, η ανάπτυξη της κατηγορίας frozen yogurt αποτελεί βασικό άξονα στρατηγικής, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές, ενώ στο εξωτερικό η εταιρεία συνεχίζει την επέκταση σε νέες αγορές.

Άνοιγμα σε Κίνα και το «τεστ» με την Kroger σε ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η παρουσία ενισχύεται μέσω λανσαρίσματος επώνυμων προϊόντων σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κυρίως στην πολιτεία του Τέξας, ενώ παράλληλα «τρέχει» και συνεργασία ιδιωτικής ετικέτας με την Kroger. Όπως ανέφερε ο CFO της εταιρείας, Νίκος Σαρμαδάκης, η συγκεκριμένη συνεργασία λειτουργεί ως ένα πρώτο τεστ για την αποδοχή των προϊόντων από τους Αμερικανούς καταναλωτές, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλοι retailers. Για το 2026 αναμένονται καλύτερα μεγέθη από τη συγκεκριμένη αγορά, αν και επισημαίνεται ότι θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να αποκτήσει ουσιαστική συμβολή στα αποτελέσματα, με τις πωλήσεις να τοποθετούνται στην περιοχή των 5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, εξετάζονται ευκαιρίες και σε άλλες αγορές, όπως η Κίνα, όπου προγραμματίζεται η είσοδος με ελληνικό frozen yogurt, αξιοποιώντας συνεργασίες με μεγάλους διεθνείς retailers. Ηδη στους επόμενους μήνες το frozen yogurt της Κρι Κρι θα κάνει το «ντεμπούτο» του στα σούπερ μάρκετ μέσω της Sam’s Club, θυγατρικής της Walmart.

Στη Γερμανία, η εταιρεία έχει ουσιαστικά διακόψει τη διάθεση των προϊόντων της, καθώς, όπως ανέφερε η διοίκηση,  αποσύρθηκε από ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μετά από αναπροσαρμογές τιμών, με τις πωλήσεις να κινούνται ούτως ή άλλως σε χαμηλά επίπεδα.

Επενδύσεις 26-30 εκατ. ευρώ το 2026

Η ισχυρή ζήτηση, ωστόσο, φέρνει την παραγωγή στα όριά της, με τη διοίκηση να επισημαίνει ότι σε περιόδους αιχμής η εταιρεία λειτουργεί πάνω από τα βέλτιστα επίπεδα δυναμικότητας. Για τον λόγο αυτό υλοποιείται εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα, με τις επενδύσεις για το 2026 να εκτιμώνται στα 26-30 εκατ. ευρώ, με κύριο στόχο την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στο γιαούρτι.

Κομβικό έργο αποτελεί το Greek Yogurt Dynamo, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2027 και θα οδηγήσει σε διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας σε σχέση με το 2024, ενώ δεν αποκλείεται νέος κύκλος επενδύσεων εφόσον διατηρηθεί η ισχυρή ζήτηση.

Στο μέτωπο της χρηματοοικονομικής ενίσχυσης, η εταιρεία αναμένει φορολογική απαλλαγή ύψους περίπου 6,5 εκατ. ευρώ από επενδυτικά προγράμματα, εκ των οποίων τα περίπου 4 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν εντός του 2026 και τα υπόλοιπα το 2027.

Εκτίμηση για πωλήσεις 390 εκατ. ευρώ το 2026

Στην περσινή χρήση ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 28,2% και διαμορφώθηκε στα 328,816 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις των γαλακτοκομικών να οδηγούν την ανάπτυξη τόσο σε όγκο όσο και σε αξία ενώ φέτος αναμένονται πωλήσεις άνω των 390 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, αυξήθηκαν σε αξία κατά 32,4% και σε όγκο κατά 29% και διαμορφώθηκαν σε 271,547 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις παγωτού εμφάνισαν αύξηση σε αξία κατά +12,6% και διαμορφώθηκαν σε 54,736  εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 10,7%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 44,1% και αποτελούν πλέον το 61,8% των πωλήσεων της εταιρείας.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, η πίεση στο κόστος αποτυπώθηκε στο μικτό περιθώριο, το οποίο υποχώρησε στο 27,0% από 29,7% το 2024, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να καταγράφεται στο παγωτό, όπου το περιθώριο διαμορφώθηκε στο 39,0% από 43,7%, και στα γαλακτοκομικά στο 25,0% από 26,5%.

Παρά τις πιέσεις, τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 11,5% στα 41,88 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 34,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση 1,3%. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την άνοδο στο κόστος πρώτων υλών και λειτουργίας που καταγράφηκε το 2025, η οποία πλέον αρχίζει να αποκλιμακώνεται μέσα στο 2026.

Διαβάστε επίσης

Τι πέτυχε η Bodytalk στα χέρια του Δημήτρη Ματεμτζή

Πλαστικά Θράκης: Περισσότερα κέρδη ανά ευρώ πωλήσεων – Το θετικό σήμα του 2026 και τα νέα ρίσκα

Γιάννης Μπούρας: Το Carroten bypass στην κρίση της Μέσης Ανατολής για τη Sarantis Group