ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ITF: Οι ναυτικοί δεν είναι αναλώσιμοι ή παράπλευρες απώλειες – Ανησυχία μετά τις επιθέσεις σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που συνέλεξε η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), η εγκατάλειψη πλοίων και ναυτικών έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2025, με 6.223 εγκαταλελειμμένους ναυτικούς σε 410 πλοία, σηματοδοτώντας την έκτη συνεχόμενη χρονιά εγκατάλειψης πλοίων που κατέρριψε ρεκόρ.
Τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν αύξηση 31% στις εγκαταλείψεις πλοίων σε σύγκριση με το 2024 και αύξηση 32% στην εγκατάλειψη πλοίων από ναυτικούς.
Τα στοιχεία του ITF, τα οποία θα παρουσιαστούν σε έκθεση προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) πριν από τη συζήτηση σε συνεδρίαση της Νομικής Επιτροπής, δείχνουν επίσης ότι οι εταιρείες χρωστούσαν στους ναυτικούς συνολικά 25,8 εκατομμύρια δολάρια το 2025 ως αποτέλεσμα των εγκαταλείψεων.
Από αυτό το σύνολο, το ITF έχει ανακτήσει και επιστρέψει 16,5 εκατομμύρια δολάρια στους ναυτικούς.
«Αυτό είναι ντροπή. Κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, οι ναυτικοί υφίστανται φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων και εργασιακών τους δικαιωμάτων, όλα για να επιτρέψουν σε ορισμένες εταιρείες να βγάζουν εύκολα χρήματα εις βάρος τους. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα συστημικό πρόβλημα στον κλάδο, και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ολόκληρο τον κλάδο να ενωθεί με τους ναυτικούς και τα συνδικάτα τους για να πούμε «αρκετά» και να δράσουμε από κοινού για να τερματίσουμε αυτήν την κρίση», δήλωσε ο David Heindel, πρόεδρος του ναυτιλιακού τμήματος της ITF.
Οι Ινδοί ναυτικοί ήταν η εθνική ομάδα που επηρεάστηκε περισσότερο το 2025, όπως και το 2024, με 1.125 ναυτικούς να εγκαταλείπονται.
Στο τέλος του 2025, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την υιοθέτηση μέτρων μαύρης λίστας για την προστασία των ναυτικών από πλοία με ιστορικό επαναλαμβανόμενης εγκατάλειψης και άλλων αδικημάτων.
Οι Φιλιππινέζοι ναυτικοί ήταν οι δεύτεροι που επηρεάστηκαν περισσότερο, με 539 ναυτικούς να εγκαταλείπονται, ακολουθούμενοι από τους Σύρους με 309 ναυτικούς να εγκαταλείπονται.
Η περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης ήταν η Μέση Ανατολή, ακολουθούμενη από την Ευρώπη. Οι δύο χώρες με τον υψηλότερο αριθμό εγκαταλελειμμένων πλοίων, δηλαδή οι χώρες με τον υψηλότερο αριθμό πλοίων στα οποία σημειώθηκαν εγκαταλείψεις και οι δύο με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ήταν η Τουρκία (61) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (54).
Τα πλοία που φέρουν σημαίες ευκαιρίας είναι μεταξύ αυτών που επηρεάζονται περισσότερο από τις εγκαταλείψεις: το 2025, 337 εγκαταλελειμμένα πλοία, ή το 82% του συνόλου, έφεραν σημαίες ευκαιρίας.
Ο Γενικός Γραμματέας της ITF, Στίβεν Κότον, προέτρεψε τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό να παραχωρήσει μεγαλύτερες εξουσίες για να διαδραματίσει συντονιστικό ρόλο στην εξάλειψη της εγκατάλειψης.
Το ITF διατύπωσε τρεις προτάσεις για την καταπολέμηση της εγκατάλειψης από ναυτικούς. Πρώτον, τα κράτη σημαίας θα πρέπει να υποχρεούνται να καταχωρούν τον πραγματικό ιδιοκτήτη ενός σκάφους, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας, ως προϋπόθεση για την καταχώριση. Δεύτερον, τα πλοία θα πρέπει να τοποθετούνται σε εθνική μαύρη λίστα για την προστασία των ναυτικών από σκάφη που εμπλέκονται επανειλημμένα σε εγκατάλειψη. Τέλος, η ITF καλεί τις κυβερνήσεις να διερευνήσουν τη χρήση σημαιών ευκαιρίας.
Διαβάστε επίσης:
Dynagas LNG Partners (Γιώργος Προκοπίου): Πότε θα καταβληθεί στους μετόχους το μέρισμα 0,5625 δολ.
Drewry: Πτώση 10% στον δείκτη και ο μέσος όρος μεταφοράς κοντέινερ έπεσε στα 2.212 δολάρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΣΕΠ 2Κ/2025: Βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα – Δείτε τους πίνακες
- Celestyal: Βραβεύτηκε με το Χρυσό «Feefo Trusted Service Award» για την εξαιρετική εξυπηρέτηση επιβατών της
- BoE: Πληθωριστικός κίνδυνος αν η Fed μειώσει τα επιτόκια
- Γαλλία: Καταψηφίσθηκαν οι δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Λεκορνί