ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ITF – η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές, για ακόμη μία φορά διατύπωσε την έκκληση «για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποκλιμάκωση από όλα τα μέρη, καθώς και για την επείγουσα έναρξη διπλωματικής δράσης βάσει του διεθνούς δικαίου», καταδικάζοντας «τις παράνομες βομβιστικές επιθέσεις που διέπραξαν το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες και τις επακόλουθες επιθέσεις αντιποίνων που εξαπέλυσε το Ιράν σε όλη την περιοχή των Στενών του Ορμούζ, κατά παράβαση του πιο θεμελιώδους κανόνα του διεθνούς δικαίου: της απαγόρευσης της χρήσης βίας».
Σε ανακοίνωσή της, η ITF τόνισε ότι «ναυτικοί έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί σε επιθέσεις σε μια εμπόλεμη ζώνη στην οποία δεν επέλεξαν να εισέλθουν. Αυτοί οι εργαζόμενοι, μακριά από την πατρίδα τους, μεταφέρουν το παγκόσμιο φορτίο εκ μέρους όλων των οικονομιών και των κοινοτήτων μας. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται ως πιόνια σε μια γεωπολιτική σύγκρουση».
Η ITF και τα συνδεδεμένα με αυτήν συνδικάτα αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες κατά του συστήματος «σημαίας ευκαιρίας» (FOC), ένα εργαλείο για αυτήν την κατάσταση: «Το έχουμε κατονομάσει, έχουμε κάνει εκστρατεία εναντίον του, έχουμε καταγράψει τις ανθρώπινες συνέπειές του και έχουμε καλέσει τις κυβερνήσεις να παρέμβουν για να το τερματίσουν.
Επαναλαμβάνουμε με έμφαση: το σύστημα FOC είναι το κακό μήλο που κρύβεται πίσω από την εκμετάλλευση των ναυτικών. Σε αυτήν την κρίση, είναι υπεύθυνο για πολλές από τις καταχρήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιθεωρητές και οι ομάδες υποστήριξής μας σε καθημερινή βάση. Είναι η δομή που επιτρέπει τη δημιουργία του στόλου-φαντάσματος, τα ρεκόρ εγκατάλειψης και τις χειρότερες καταχρήσεις της κρίσης αλλαγής πληρώματος λόγω της Covid-19. Και οι κυβερνήσεις έχουν επιλέξει, χρόνο με το χρόνο, κρίση με την κρίση, να απογοητεύσουν τους ναυτικούς».
Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και του Ιράν, η ITF έχει λάβει πάνω από 2.200 αιτήματα για βοήθεια από ναυτικούς στην περιοχή. Τα μισά αφορούν απλήρωτους μισθούς και συμβατικά επιδόματα. Περίπου το 20% είναι αιτήματα επαναπατρισμού και περίπου το 10% αφορά πλοία που μεταφέρουν καύσιμα και βασικά εφόδια σε σοβαρή κατάσταση. Μέχρι σήμερα, η ITF έχει βοηθήσει στον επαναπατρισμό πάνω από 540 ναυτικών.
Αυτή η κρίση δεν ήρθε ξαφνικά. Τα στοιχεία του ITF έδειξαν ότι το 2025 ήταν για άλλη μια φορά η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της εγκατάλειψης ναυτικών: 6.223 ναυτικοί εγκαταλείφθηκαν, αύξηση 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και έκτο συνεχόμενο έτος αύξησης των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με το σύστημα Free of Carriage (FOC), ένας πλοιοκτήτης μπορεί να νηολογήσει ένα πλοίο σε ένα κράτος χωρίς πραγματική σύνδεση με την ιδιοκτησία, τη διαχείριση ή τη λειτουργία του, κατά παράβαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σε αντάλλαγμα για τα τέλη νηολόγησης, τα κράτη σημαίας προσφέρουν ελάχιστη εποπτεία και ουσιαστικά μηδενική λογοδοσία. Πωλούν ανεξέλεγκτη κυριαρχία. Οι χειρότερες σημαίες FOC έχουν επιδείξει πλήρη έλλειψη λογοδοσίας απέναντι στα πληρώματά τους. Αυτή είναι μια επιλογή, η επιλογή να εισπράττονται τέλη νηολόγησης αντί να επιβάλλονται και να προστατεύονται τα δικαιώματα των ναυτικών.
Ως εκ τούτου, η ITF επανεκκίνησε μια σειρά αιτημάτων: «Υποχρεωτική διαφάνεια σχετικά με την πραγματική κυριότητα όλων των νηολογήσεων πλοίων· κυβερνητικές έρευνες στο σύστημα FOC, επιβολή της αρχής του «γνήσιου συνδέσμου»: τα κράτη σημαίας που δεν είναι σε θέση να αποδείξουν έναν τέτοιο σύνδεσμο θα πρέπει να χάσουν το δικαίωμα έκδοσης σημαιών, πλήρης λογοδοσία για τα κράτη σημαίας που παραβιάζουν επανειλημμένα τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, εγγυημένα δικαιώματα επαναπατρισμού, ανάκτησης μισθών και νόμιμης αποζημίωσης για τους εγκαταλελειμμένους ναυτικούς, με τα κράτη σημαίας να θεωρούνται οικονομικά υπεύθυνα εάν δεν μπορούν να εντοπιστούν οι πλοιοκτήτες».
Σύμφωνα με τη διεθνή ένωση, «το σύστημα FOC δημιουργήθηκε και επεκτάθηκε μέσω ενεργών κυβερνητικών αποφάσεων. Μπορεί να μεταρρυθμιστεί μέσω διαφορετικών επιλογών. Η εγκατάλειψη ναυτικών, οι επιχειρήσεις με ψευδή σημαία, οι σκιώδεις στόλοι, η αποφυγή κυρώσεων: αυτά είναι αλληλένδετα αποτελέσματα ενός αποτυχημένου συστήματος. Θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται μέχρι να μεταρρυθμιστεί το σύστημα. Φτάνει πια. Τέλος η εκμετάλλευση. Τέλος η εγκατάλειψη. Τέλος το σύστημα που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που κάνουν την παγκόσμια οικονομία να λειτουργεί σαν να ήταν αναλώσιμοι».
Διαβάστε επίσης
Όμιλος Τσάκου: Χρυσό βραβείο Technology Leader στα ESG International Shipping Awards
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απόστολος Ρουβάς: Κλείνει η πιτσαρία του στην Ηλιούπολη
- Ρεκόρ εκατομμυρίων για Τζάκσον Πόλοκ και Μπρανκούζι – Στο 1,1 δισ. δολάρια η δημοπρασία
- «Στον Σαρωνικό εντοπίζεται η πηγή της οσμής στα νότια προάστια» λέει ο Σαρηγιάννης – Τα δύο επικρατέστερα σενάρια
- Κοινωνικός Τουρισμός 2026-2027: Αντίστροφη μέτρηση για τα οριστικά αποτελέσματα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.