ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις επόμενες μέρες αναμένεται να αποφασιστεί αν έγιναν δεκτά ή όχι τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάστηκαν χθες, με ενάγοντες τις εταιρείες Protergia, ΗΡΩΝ, NRG, Elpedison και Volton κατά του ΑΔΜΗΕ για να μην τιμολογεί άλλο τις εταιρείες με τις παραπάνω χρεώσεις που προκύπτουν μετά τις οριστικές εκκαθαρίσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022.
Υπέρ των εναγόντων παραστάθηκαν και οι ΔΕΠΑ Εμπορίας, Eunice, Ζενιθ και ΟΤΕ, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση.
Η Πρόεδρος έδωσε έμφαση, στο να εξετάσει κατά πόσο οι εταιρείες μπορούν να πληρώνουν τις παραπάνω χρεώσεις ή αυτές απειλούν τη βιωσιμότητά τους. Σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα έκριναν αυτό ακριβώς και όχι συνολικά το ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά κατά πόσο οι παραπάνω τιμολογήσεις απειλούν τη βιωσιμόττηα των εταιρειών.
Οι νομικοί εκπρόσωποι των εναγόντων, ανέφεραν ότι ο κλάδος της ενέργειας είναι συστημικός κλάδος ότι οι παραπάνω τιμολογήσεις δημιουργούν έμφραγμα στη ρευστότητά τους και απειλούν την ευστάθεια του κλάδου.
Όπως τόνισαν, οι ενάγοντες δεν ζητάνε να σταματήσουν οι εκκαθαρίσεις ή να μην πληρώνουν τα ποσά που τους αντιστοιχούν στην αύξηση των μεριδίων τους, αλλά να μην πληρωθεί το υπερβάλλον κόστος που προκύπτει από την αύξηση των απωλειών δικτύου. Ανέφεραν ότι το ποσό των 160 εκ. ευρώ, (συντελεστής κανονικοποίησης) ή 684 GWh που προέκυψε, παραπάνω από τος υπολογισμούς τους, προήλθε από τις παραπάνω απώλειες δικτύου (λόγω ρευματοκλοπών), που όπως απέδειξαν οι εκκαθαρίσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022, ήταν υψηλότερες από αυτές που είχε αρχικά δηλώσει ο ΔΕΔΔΗΕ και υπολόγιζαν οι εταιρείες.
Επίσης, τονίστηκε από τους ενάγοντες προμηθευτές, ότι τα 160 εκ. που καλούνται τώρα να πληρώσουν δεν οφείλονται στη διαφορά του μεριδίου τους που αυξήθηκε έναντι της ΔΕΗ που στο πλαίσιο του ανοίγματος της αγοράς μείωνε το μερίδιό της. «Αυτά τα ποσά τα είχαμε υπολογίσει, και είχαμε προβλέψει να τα καταβάλουμε και θα τα καταβάλουμε κανονικά”, επεσήμαναν.
Αντίθετα είπαν ότι η διαφορά των απωλειών δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ δεν είχε υπολογιστεί. Σημείωσαν ότι ενώ είχε δηλώσει ο ΔΕΔΔΗΕ από το 2021 απώλειες 13,5% για τη χαμηλή τάση και 3,5% για τη μέση τάση, τα ποσά που προέκυψαν από την τελική εκκαθάριση έδειξαν την αύξηση των απωλειών στο 17% για τη χαμηλή τάση και στο 7% για τη μέση τάση που αύξησε τον τελικό λογαριασμό κατά 160 εκ. και ισχυρίστηκαν ότι η αύξηση των απωλειών δικτύου είναι ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ. Και ζήτησαν να πάψει ο εβδομαδιαίος βομβαρδισμός με χρεώσεις που από την ίδια τη ΡΑΕΕΥ αποδίδεται σε παραλείψεις του ΔΕΔΔΗΕ.
Ο νομικός εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ αντίθετα, εξήγησε ότι δεν είναι δική του ευθύνη η αύξηση των απωλειών δικτύου στο συγκεκριμένο εξάμηνο του 2022, καθώς ήταν η περίοδος της μεγάλης ενεργειακής κρίσης, και οφείλονται σε αυτή την έκτακτη και εξαιρετική κατάσταση. “Οι ιδιάζουσες συνθήκες του 2022 επηρέασαν τις απώλειες με τρόπο εξαιρετικό”, είπε.
Επίσης σημείωσε, ότι το τελικό νούμερο των απωλειών δικτύου, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ακριβώς, αλλά προκύπτει μόνο κατά την τελική εκκαθάριση, προσθέτοντας, ότι πάντα οι απώλειες του πρώτου εξαμήνου είναι υψηλότερες από το δεύτερο. Και επομένως ο μέσος όρος απωλειών για το σύνολο του έτους θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.
ΔΕΔΔΗΕ: Είναι θέμα διοικητικών δικαστηρίων όχι πολιτικών
Επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ έθεσε θέμα έλλειψης δικαιοδοσίας του πολιτικού δικαστηρίου σχετικά με το πλαίσιο των απωλειών, και σημειώθηκε ότι είναι αρμοδιότητα της ΡΑΑΕΥ να το εξετάσει στο πλαίσιο των καταγγελιών που της έχουν γίνει. Επίσης είπαν, ότι το θέμα δεν αφορά τα πολιτικά δικαστήρια και θύμισαν ότι οι ενάγοντες καταγγελίες στη ΡΑΑΕΥ από το Μάιο του 2025. Και τόνισαν ότι για το αν υπάρχει ρυθμιστική παραβίαση σε σχέση με την εξέλιξη των απωλειών θα το κρίνει η ΡΑΕΥ στην οποία έχουν προσφύγει.
Και σχετικά με το ύψος των συντελεστών απωλειών, εξήγησαν, ότι δεν τίθενται από το ΔΕΔΔΗΕ, αλλά από τη ΡΑΑΕΥ με βάση στοιχεία και μελέτες που προσκομίζει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Νομικός εκπρόσωπος των εναγόντων, απάντησε ότι αν η συνέπεια της ρυθμιστικής παραβίασης για την εξέλιξη των απωλειών δημιουργεί οικονομική επιβάρυνση στις εταιρείες προμήθειας, που είναι Ανώνυμες Εταιρείες, είναι αντικείμενο πολιτικού δικαστηρίου. Ο εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ απάντησε ότι υπάρχει νομολογία του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών την οποία κατέθεσε, που αναφέρει ότι ακόμη κι αν υπάρχει διαφορά χρηματικών απαιτήσεων ανωνύμων εταιρειών, αν πίσω απο τις διαφορές κρύβονται θέμα αξιολόγησης του ρυθμιστικού πλαισίου, τότε είναι αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων.
ΑΔΜΗΕ: Γιατί πρέπει να συνεχιστούν οι εκκαθαρίσεις
Οι νομικοί εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να συνεχιστούν κανονικά οι εκκαθαρίσεις χωρίς να μπλοκάρει η διαδικασία και τόνισαν ότι είναι υποχρέωση των παρόχων να εφαρμόσουν τον συντελεστή κανονικοποίησης, ανάλογα με τα μερίδιά τους. Δεν μπορεί να υπάρχει κενό στο ισοζύγιο τόνισαν. “Τα γρανάζια του ΑΔΜΗΕ ή θα δουλέψουν και θα γίνει η εκκαθάριση ή θα μπλοκάρει όλη η διαδικασία της οριστικής εκκαθάρισης”, σημείωσαν.
Σημείωσαν επίσης ότι οι πράξεις της ΡΑΑΕΥ ελέγχονται από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και όχι από Πολιτικό Δικαστήριο. Και αναφέρθηκε ότι οι αιτούσες εταιρείες αρνούνται να καταβάλουν ποσά που πρέπει να καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ για να επιστραφούν στη ΔΕΗ, τα οποία είναι 114 εκ. ευρώ.
“Διαπιστώνουμε μια στόχευση από τις χρεωστικές εταιρείες, που δεν θέλουν να πληρώσουν και προσπαθούν να βρουν ένα αφήγημα γιατί δεν το κάνουν. Πήραν προσωρινά αναστολή από τη ΡΑΑΕΥ και όταν τελικά η Ρυθμιστική Αρχή έδωσε εντολή να γίνουν τιμολογήσεις έρχονται για να υφαρπάξουν μια ρύθμιση στα πολιτικά δικαστήρια”.
“Υπάρχει το ενιαίο της διαδικασίας και αν ληφθεί απόφαση να μη συμπεριληφθεί ο συντελεστής κανονικοποίησης στη διαδικασία της εκκαθάρισης αυτό σημαίνει κενό στο ενεργειακό ισοζύγιο, που δεν θα κλείνει δημιουργώντας πρόβλημα στο Διαχειριστή. Η εκκαθάριση είναι μια διαδικασία ενιαία και δεν τεμαχίζεται”, πρόσθεσαν.
Τι είπαν οι ενάγοντες για τις παραπάνω επιβαρύνσεις
Τόσο οι εκπρόσωποι της NRG και της ΗΡΩΝ αλλά και όλων των εναγόντων τόνισαν ότι δεν ζητούν να σταματήσει η εκκαθάριση και προτίθενται να πληρώνουν τις χρεώσεις που τους αντιστοιχούν από τις διαφορές μεριδίων, αλλά ζητούν να μη χρειάζεται να καταβάλλουν κάθε μήνα εκατομμύρια λόγω των παραπάνω απωλειών δικτύου.
Από την Elpedison τονίστηκε ότι δεν έχουν οι εταιρείες προμήθειας υπαιτιότητα για την αύξηση των απωλειών, τις οποίες καλούνται να πληρώσουν. Τόνισαν “δεν ζητάμε να μην καταβάλουμε τις χρεώσεις αποκλίσεων που προκύπτουν από την αγορά εξισορρόπησης αλλά να αποτραπεί η αύξηση των χρεώσεων από το συντελεστή κανονικοποίησης και από την αύξηση των απωλειών, για την οποία δεν έχουμε καμιά υπαιτιότητα”.
Το πρόβλημα σημείωσαν είναι ο συντελεστής απωλειών και ανέφεραν ότι αν ο ΔΕΔΔΗΕ είχε επικαιροποιήσει τις απώλειες θα είχαν υπολογιστεί στα τιμολόγια ενώ τώρα τα παραπάνω κόστη επιβαρύνουν την εταιρεία. Ο ΔΕΔΔΗΕ σημείωσε, απέτυχε παταγωδώς να μετριάσει τις απώλειες κάτι που θα το κρίνει και η ΡΑΑΕΥ . Για το 2022 σημείωσε η εταιρεία έχει υποστεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση 22 εκ. ευρώ και για το 2023 πρόσθετη επιβάρυνση 12 εκ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 35 εκ. ευρώ. «Ο κλάδος προμήθειας είναι ζημιογόνος και επιβαρύνεται με τεράστια νούμερα» σημείωσαν .
Από την πλευρά της Volton, τονίστηκε ότι είναι η μόνη μη καθετοποιημένη εταιρεία, και τα έσοδά της είναι μόνο από τη δραστηριότητα προμήθειας. Σημείωσαν ότι η βλάβη της εταιρείας από την παραπάνω επιβάρυνση την οποία υποχρεούται να καταβάλει είναι πολύ μεγάλη για το μέγεθος της και ώσπου να κριθεί από οποιαδήποτε δικαιοδοτική αρχή το ζήτημα, μπορεί να έχει βγει εκτός αγοράς. «Ήρθαμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά μας αφού είναι καταστροφικό για την εταιρεία να πληρώνουμε ανά δύο εβδομάδες ποσά άνω του 1 εκ. ευρώ».
Για τις πρώτες εβδομάδες του 2022 οι εκκαθαρίσεις άρχισαν τον Ιούνιο είπαν και ανέφεραν ότι η συνέχιση της διαδικασίας θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητά της. Επίσης τόνισε ότι δεν αρνείται να καταβάλει ό,τι της αντιστοιχεί χωρίς τα ποσά που προκύπτουν από τον συντελεστή κανονικοποίησης.
Από τη Metlen, σημειώθηκε, ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο δίνει στο ΔΕΔΔΗΕ τη δικαιοδοσία να αλλάξει το συντελεστή όταν έχει τέτοια στοιχεία. Και εξηγώντας ότι είχε τέτοια στοιχεία, ανέφεραν ότι στα πλαίσια διαβούλευσης για το απαιτούμενο έσοδο του 2021, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε αναφέρει ότι η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις απωλειες όπως και ότι η αύξηση των ΑΠΕ στο δίκτυο μπορεί να αυξήσει τις απώλειες. “Από το Μάιο ο ΑΔΜΗΕ στέλνει κάθε εβδομάδα τιμολόγια, και τα ποσά που έχουμε κληθεί να πληρώνουμε μέχρι το τέλος του έτους είναι 32 εκ. “Μας τρομάζει το ότι αυξήθηκαν οι απώλειες απο το 8% το 2015 στο 16% και δεν ξέρουμε αν ο ΔΕΔΔΗΕ δεν κάνει καλά τη δουλειά του που θα φτάσουν”.
Σημειώνεται ότι οι εκπρόθεσμες εκκαθαρίσεις αφορούν την περίοδο από την έναρξη του Target Model (Νοέμβριος 2020) μέχρι το 2024, διάστημα κατά το οποίο οι εκκαθαρίσεις γίνονταν με μη αυτόματο τρόπο από τον ΑΔΜΗΕ, με βάση προγενέστερα στοιχεία για τα μερίδια αγοράς των παρόχων σε σχέση με αυτά που πραγματικά ίσχυαν. Από το 2024 και μετά, το μοντέλο άλλαξε και η εκκαθάριση της αγοράς γίνεται σε πραγματικό χρόνο.
Διαβάστε επίσης
Protergia, ΗΡΩΝ, NRG, Elpedison και Volton: Ασφαλιστικά για τα 160 εκ. των απωλειών δικτύου
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Θετικοί οιωνοί- Ορόσημο η σημερινή τηλεδιάσκεψη για τον ΑΔΜΗΕ και το έργο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Paval Holding αποκτά την Praktiker Hellas – Στρατηγική είσοδος στην ελληνική αγορά DIY
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στους δασμούς 25% στην Ιαπωνία – Μπορεί να έχουμε σύντομα συμφωνία με την Ινδία
- Ισραήλ: Κατάρριψη πυραύλου που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη
- Τζιτζικώστας για νέο Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό: Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός για τις υποδομές και τις μεταφορές – Δείτε το βίντεο
