Protergia, ΗΡΩΝ, NRG, Elpedison και Volton είναι οι 5 εταιρείες προμήθειας που ζητούν να εκδοθούν ασφαλιστικά μέτρα ώστε να σταματήσει ο ΑΔΜΗΕ να τιμολογεί κάθε μήνα δεκάδες εκατομμύρια στους προμηθευτές ενέργειας, λόγω των παραπάνω χρεώσεων που προκύπτουν από το 2022, μετά την εκκαθάριση που έδειξε αυξημένες τις απώλειες του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ κυρίως λόγω ρευματοκλοπών.

Στα ασφαλιστικά μέτρα που θα δικαστούν την προσεχή Δευτέρα, θα καταθέσουν υπέρ των 5 εναγόντων, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη 2 εταιρείες, η Φυσικό Αέριο (της κρατικής ΔΕΠΑ Εμπορίας) και η Ζενίθ.

1

«Πρόκειται για βαρέλι δίχως πάτο. Από την αρχή του έτους έχουμε δώσει 80 εκ. ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ μας τιμολογεί κάθε μήνα, για ποσά που πρέπει μεν να εισπράξει ο ΑΔΜΗΕ για το σύστημα, αλλά δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους προμηθευτές και πρέπει να επανεξεταστεί πώς πρέπει να πληρωθούν. Μόνο από το πρώτο εξάμηνο του 2022 είναι 160 εκ. ευρώ και αναμένεται να βγουν και οι εκκαθαρίσεις των επόμενων εξαμήνων. Αν οι απώλειες του ΔΕΔΔΗΕ εμφανίζονται τόσο αυξημένες και στα επόμενα εξάμηνο, αυτό θα σημαίνει μια επιβάρυνση εκατοντάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο για τις εταιρείες προμήθειας, η οποία ούτε μπορεί να προβλεφθεί, ούτε μπορούμε να τη σηκώσουμε», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος μιας εκ των εταιρειών που προσφεύγουν εναντίον των χρεώσεων.

Αυτό που ζητάνε, εκτός από το σταμάτημα των τιμολογήσεων από τον ΑΔΜΗΕ είναι να συζητηθεί από το Υπουργείο Ενέργειας με ποιο τρόπο και από ποιους πρέπει να εισπραχθούν αυτά τα ποσά, τα οποία υπερβαίνουν τις προβλέψεις που είχαν κάνει.

Το διαφιλονικούμενο ποσό των 160 εκ. ευρώ, (συντελεστής κανονικοποίησης) ή 684 GWh που δεν έχουν πληρωθεί…, προέκυψε, από τις παραπάνω απώλειες δικτύου (λόγω ρευματοκλοπών), που όπως απέδειξαν οι εκκαθαρίσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022, ήταν υψηλότερες από αυτές που είχε αρχικά δηλώσει ο ΔΕΔΔΗΕ και υπολόγιζαν οι εταιρείες.

Οι εκπρόθεσμες εκκαθαρίσεις αφορούν την περίοδο από την έναρξη του Target Model (Νοέμβριος 2020) μέχρι το 2024, διάστημα κατά το οποίο οι εκκαθαρίσεις γίνονταν με μη αυτόματο τρόπο από τον ΑΔΜΗΕ, με βάση προγενέστερα στοιχεία για τα μερίδια αγοράς των παρόχων σε σχέση με αυτά που πραγματικά ίσχυαν. Από το 2024 και μετά, το μοντέλο άλλαξε και η εκκαθάριση της αγοράς γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Από πού προέρχονται τα 160 εκ.

Επίσης, σημειώνεται από τους ενάγοντες προμηθευτές, ότι τα 160 εκ. που καλούνται τώρα να πληρώσουν δεν οφείλονται στη διαφορά του μεριδίου τους που αυξήθηκε έναντι της ΔΕΗ που στο πλαίσιο του ανοίγματος της αγοράς μείωνε το μερίδιό της. «Αυτά τα ποσά τα είχαμε υπολογίσει, και είχαμε προβλέψει να τα καταβάλουμε. Όπως είχαμε υπολογίσει και τις απώλειες που είχε δηλώσει ο ΔΕΔΔΗΕ το 2021 που ήταν 13,5% για τη χαμηλή τάση και 3,5% για τη μέση τάση. Τα ποσά που αμφισβητούμε προέρχονται από την αύξηση των απωλειών στο 17% για τη χαμηλή τάση και στο 7% για τη μέση τάση, μια αύξηση απωλειών, που δεν περιμέναμε, και για την οποία δεν μας είχε ενημερώσει ο ΔΕΔΔΗΕ αλλά μας έφερε το λογαριασμό κατά 160 εκ. αυξημένο.»

Το πρόβλημα επιτείνεται από την αδυναμία του ΑΔΜΗΕ να τηρήσει την υποχρέωση του Target Model ότι η τελική εκκαθάριση της αγοράς ολοκληρώνεται την 52η εβδομάδα, (σε 13 μήνες). Ετσι, η εκκαθάριση του 2020 (Νοε-Δεκ 2020) ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2023, με καθυστέρηση 2 ετών, έπειτα από διαμαρτυρία της ΔΕΗ προς τον Διαχειριστή και εξώδικο προς ΡΑΑΕΥ και ΑΔΜΗΕ. Και η εκκαθάριση του 2021 ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2023 για να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2024, επίσης με καθυστέρηση 1,5 έτους. Και ακολουθούν οι εκκαθαρίσεις για ακόμη 5 εξάμηνα…

Ταυτόχρονα η εκκαθάριση για το πρώτο εξάμηνο του 2022, δηλαδή αυτό της ενεργειακής κρίσης, ανεβάζει το λογαριασμό γιατί τότε εκτινάχθηκαν οι τιμές στην DAM, και ταυτόχρονα μεγάλωσε και το κίνητρο της ρευματοκλοπής.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλο deal από Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δημιουργούν τον τρίτο μεγαλύτερο «παίκτη» στην ενέργει

QNR: Επεκτείνεται στις επιχειρησιακές λύσεις SAP μέσω δύο εξαγορών

Optima Bank: Οι τοπ επιλογές από το ΧΑ για το β’ εξάμηνο του 2025