Με καλούς οιωνούς αναμένεται η σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ Κομισιόν, ΑΔΜΗΕ, ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ  που πραγματοποιείται για να δηλώσει η  ΡΑΕΚ αν εγκρίνει τελικά το συμφωνημένο έσοδο, ώστε το έργο Great Sea Interconnector, για τη Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου να είναι βιώσιμο και χρηματοδοτήσιμο.

Ειδικότερα, αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης είναι να συμφωνήσει η ΡΑΕΚ στην έκδοση απόφασης που θα εγκρίνει το ετήσιο έσοδο αναγνωρίζοντας το CAPEX των 572 εκ. για τα έτη 2024 και 2025, όπως το έχει ήδη κάνει η ΡΑΑΕΥ. Από τα 572 εκ. capex   το 37% (ήτοι 220 εκ. ) θα καλυφθεί από τους Έλληνες καταναλωτές με μία απόδοση 7,22%. Τα υπόλοιπα ποσά θα προέλθουν από τους Κύπριους με WACC 8,3% και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χρέωση στους κύπριους καταναλωτές θα ξεκινήσει από 1/9/2025.

1

Υπενθυμίζεται ότι μια εβδομάδα πριν, η αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη δεν έφερε αποτέλεσμα καθώς η ΡΑΕΚ ζήτησε χρόνο να επεξεργαστεί τα περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες από τον ΑΔΜΗΕ που της  είχαν αποσταλεί. Η ΡΑΕΚ είχε  αναφέρει ότι θα πρέπει να γνωμοδοτήσει ο Κύπριος Διαχειριστής και μετά να αποφασίσει την πολυαναμενόμενη έγκριση. Η στάση αυτή της ΡΑΕΚ ξάφνιασε τους συμμετέχοντες από την ελληνική πλευρά αφού αναμενόταν να εγκριθεί   χωρίς άλλες επιφυλάξεις το έσοδο για τον ΑΔΜΗΕ, μετά την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου.

Ωστόσο, δόθηκε χρόνος, και η Κομισιόν πρότεινε, κατά πληροφορίες, να επαναληφθεί η συνεδρίαση σήμερα Τρίτη  εκτιμώντας ότι θα έχει προλάβει η ΡΑΕΚ να ετοιμαστεί και να μπορέσει να αποφασίσει.

Εκτιμάται ότι στις ημέρες που ακολούθησαν υπήρξε χρόνος να μελετηθούν τα δεδομένα των δαπανών και επομένως η ΡΑΕΚ προβλέπεται, σύμφωνα με πηγές, ότι σήμερα είναι έτοιμη να συμφωνήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι εν αναμονή της θετικής έκβασης της σημερινής τηλεδιάσκεψης, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ σημείωσε χθες άνοδο 5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενδεικτικό της σημασίας της, ώστε το έργο να λάβει μια νέα δυναμική υλοποίησης.

Γιατί η απόφαση της ΡΑΕΚ θα ξεκλειδώσει νέα δυναμική

Η σημερινή απόφαση της ΡΑΕΚ, εφόσον ληφθεί, θα αποτελέσει ορόσημο για την πορεία του έργου, αφού θα εξασφαλίσει την οικονομική του βιωσιμότητα, τη συνέχιση των πληρωμών στην Nexans και επομένως την κατασκευή του καλωδίου, ώστε να είναι έτοιμο να ποντιστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Ο ΑΔΜΗΕ, που έχει ήδη επενδύσει 250 εκατ. ευρώ στο έργο, έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι χωρίς εγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και χωρίς εξασφαλισμένο έσοδο, η χρηματοδότηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στη Ναυτεμπορική, προειδοποίησε: «Έχουμε αποδείξει την επιμονή μας στο έργο, που θεωρώ ότι είναι και εθνικός στόχος, επενδύοντας ήδη 250 εκατ. ευρώ. Στο εξής θα πρέπει οι ρυθμιστικές αρχές, ιδίως της Κύπρου, να αποδείξουν στην πράξη ότι στηρίζουν το έργο. Τότε θα συνεχίσουμε και εμείς τις αποπληρωμές στη Nexans.”

Ταυτόχρονα, η απόφαση της ΡΑΕΚ ανοίγει το δρόμο για τη στήριξη του έργου από τράπεζες και επενδυτές, αφού προϋπόθεση βιωσιμότητα να έχει εξασφαλισμένο το έσοδο από τους ρυθμιστές.

Ο τρίτος λόγος όμως που κάνει τη σημερινή, αναμενόμενη θετική απόκριση της ΡΑΕΚ καθοριστική, είναι γιατί θα λυθεί μια χρόνια προστριβή με την κυπριακή πλευρά για τα οικονομικά, που δημιουργεί κακή εικόνα για το έργο. Ακολούθως με μια φωνή οι δύο πλευρές Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούν να υποστηρίξουν  το έργο ώστε να εξασφαλίσουν νέες συμμαχίες, που τις χρειάζεται για να υλοποιηθεί.

Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία της ΡΑΕΚ

Σημειώνεται ότι πριν 10  ημέρες, το Σάββατο 5 Ιουλίου,  ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στους Διαλόγους της Νισύρου, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η ΡΑΕΚ στις επόμενες μέρες θα πάρουν απόφαση για έγκριση του εσόδου του ΑΔΜΗΕ, η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση των ποσών που υποσχέθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία που είναι 25 εκατομμύρια τον χρόνο για πέντε χρόνια όσο θα βρίσκεται σε κατασκευή το συγκεκριμένο έργο, με οροφή τα 125 εκατομμύρια.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου, η απόφαση του ρυθμιστή θα ληφθεί τις επόμενες μέρες, ώστε το έργο, να έχει το σταθερό έσοδο, δηλαδή τις εξασφαλίσεις που χρειάζεται για να μην έχει θέματα χρηματοδότησης και να προχωρά  κανονικά (να συνεχίζονται οι πληρωμές στη Nexans για την κατασκευή  του καλωδίου). Και το επόμενο βήμα είναι Ελλάδα και Κύπρος να θέσουν το θέμα της διασύνδεσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπογράμμισε, ότι θα πρέπει τα δύο κράτη μέλη, (Ελλάδα και Κύπρος) να προτείνουν στα άλλα κράτη μέλη, στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, μια σκληρή τοποθέτηση  που να λέει ότι “οποιαδήποτε τρίτη χώρα διακόπτει  ευρωπαϊκά έργα και κρίσιμες υποδομές δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκό χρήμα”.  Και τόνισε ότι  σε αυτή την τοποθέτηση θα ζητήσουν τη στήριξη του Συμβουλίου οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου.

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Παπαναστασίου για Καλώδιο: Θα πληρώσουμε τον ΑΔΜΗΕ- Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με κοινό μέτωπο Ελλάδα και Κύπρος

Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη ΡΑΕΚ με ΑΔΜΗΕ- Θα επαναληφθεί μέχρι αύριο

Protergia, ΗΡΩΝ, NRG, Elpedison,Volton, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ: Τι ειπώθηκε στα ασφαλιστικά για τα 160 εκ. των απωλειών δικτύου