ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2 δισ. ευρώ αναμένεται να κλείσει ο κύκλος εργασιών της ΑΒ Βασιλόπουλος, για πρώτη φορά μετά το 2020.
Τρία χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον Νίκο Λαβίδα, το στοίχημα να επαναφέρει την αλυσίδα σε τροχιά ανάκαμψης φαίνεται να αποδίδει.
Καθώς ο χάρτης του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων ξαναγράφεται μέσα από εξαγορές, στρατηγικές συμμαχίες και νέα επενδυτικά πλάνα, η ΑΒ δηλώνει παρούσα. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Μέχρι το 2028 να φτάσει τα 900 καταστήματα, με τα 700 εξ αυτών να λειτουργούν μέσω συνεργατών, και ο κύκλος εργασιών να αγγίξει τα 2,4 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει στο mononews ο επικεφαλής της αλυσίδας, Νίκος Λαβίδας.
Η επίτευξη αυτού του στόχου περνά μέσα από τη συνέχιση της στρατηγικής που ήδη εφαρμόζεται. Οργανική ανάπτυξη με νέα καταστήματα franchise, στοχευμένες εξαγορές, μετατροπές εταιρικών σημείων σε συνεργατικά. Καθοριστικό ρόλο στο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος η αλυσίδα αλλά και να περάσει τη νέα «ταυτότητα» ότι δεν είναι ακριβό σούπερ μάρκετ, έχει η εμπορική πολιτική που ακολουθεί με ενισχυμένη παρουσία των private label, ανταγωνιστικές τιμές και ένα ενισχυμένο πρόγραμμα πιστότητας. Περί τα 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο επιστρέφονται στους καταναλωτές μέσω της κάρτας ενώ το συνολικό budget για προωθητικές ενέργειες, εκπτώσεις και επιβραβεύσεις φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Αλλα 40 νέα καταστήματα το 2025
Με βάση το business plan για το 2025, προγραμματίζεται το άνοιγμα 40 νέων καταστημάτων, μεταξύ των οποίων ένα εταιρικό στη Ρόδο, ενώ ισάριθμα υφιστάμενα καταστήματα θα μετατραπούν σε franchise. Το πλάνο αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική αναδιάρθρωσης του δικτύου που εφαρμόζεται την τελευταία διετία, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κλείσει 11 ζημιογόνα εταιρικά καταστήματα, κυρίως λόγω των υψηλών μισθωμάτων που ζητούν οι ιδιοκτήτες μετά τη λήξη των συμβολαίων. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η στρατηγική απόφαση να υιοθετηθεί το μοντέλο της μητρικής Ahold Delhaize, όπως εφαρμόστηκε στο Βέλγιο, όπου σχεδόν όλα τα καταστήματα έχουν μετατραπεί σε franchise. Στην Ελλάδα, το ποσοστό γέρνει συντριπτικά υπέρ των συνεργατών, χωρίς όμως να υπάρχει πλάνο ή πρόθεση να καταργηθούν πλήρως τα εταιρικά σημεία.
Ετσι, έως το τέλος του έτους, το δίκτυο θα αριθμεί 240 εταιρικά και 410 franchise, με τον πενταετή στόχο να προβλέπει 900 σημεία εκ των οποίων τα 700 μέσω συνεργατών και τα υπόλοιπα εταιρικά.
Προς διερεύνηση εξαγορών σε στοχευμένα σημεία
Το 2024 η αλυσίδα προχώρησε σε 80 νέα ανοίγματα, εκ των οποίων τα 32 αφορούσαν μετατροπές εταιρικών σημείων σε franchise. Όπως επισημαίνει ο κ. Λαβίδας κάθε κατάστημα που περνά σε συνεργάτη χρειάζεται έναν χρόνο για να φτάσει την πλήρη δυναμική του, και ήδη οι μετατροπές του 2023 έχουν επιβεβαιώσει τη δυναμική του μοντέλου. Παράλληλα, η εταιρεία κινείται στοχευμένα για την απόκτηση είτε τοπικών αλυσίδων είτε μεμονωμένων καταστημάτων σε περιοχές όπου επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της, όπως η Βόρεια Ελλάδα, η Κρήτη και τα νησιά. Πρόκειται για παρεμβάσεις που εντάσσονται σε συγκεκριμένο πλάνο γεωγραφικής κάλυψης, με στόχο να καλυφθούν κενά του δικτύου. Όπως έγινε και με την εξαγορά της Τερζής στον Πύργο ή με το κατάστημα στη Μήλο, τα σημεία που αποκτώνται περνούν στο μοντέλο συνεργασίας και λειτουργούν μέσω franchise.
Το μεγάλο ατού των online πωλήσεων
Την ίδια ώρα, η αλυσίδα, που δίνει μεγάλη βαρύτητα στο ψηφιακό κανάλι πωλήσεων έχει μετατρέψει ένα μέρος από το κατάστημα στην Λ. Κηφισίας στο “Δαχτυλίδι” Αμαρουσίου, σε hub προκειμένου να εξυπηρετεί το fast delivery. Είναι ένα σημείο κομβικό που μπορεί να αποτελέσει κέντρο τροφοδοσίας για το eshop με ταχεία παράδοση τόσο στα βόρεια προάστια όσο και πιο κεντρικά. Μάλιστα η διοίκηση της αλυσίδας εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διπλασιαστεί ο τζίρος του συγκεκριμένου καταστήματος, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε και τον πιλότο για το νέο project καταστημάτων που υλοποιεί η εταιρεία σε μεγάλα σημεία όπως το Ελληνικό ή το κατάστημα στο αεροδρόμιο Μακεδονία που βρίσκεται υπό ανακαίνιση. Συνολικά η ΑΒ Βασιλόπουλος διατηρεί 40 τέτοια hub και σχεδιάζεται κάποια καταστήματα που έχουν την υποδομή και μεγαλύτερο κωδικολόγιο όπως το κατάστημα στον κόμβο Αμαρουσίου να δημιουργήσουν χώρους τροφοδοσίας για την εξυπηρέτηση των online πωλήσεων με ταχεία παράδοση την ίδια ημέρα. Οι online πωλήσεις της αλυσίδας κινούνται με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης και οι πωλήσεις αναμένεται να διαμορφώθηκαν στα 80 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 20 εκατ. ευρώ αφορούν στο fast delivery που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Η ΑΒ συνεργάζεται με τις πλατφόρμες efood και Wolt και βρίσκεται σε συζητήσεις για συνεργασία και με τη Box, αλλά τρέχει πιλοτικά και η ίδια το fast delivery σε τέσσερα καταστήματα.
Tέλος σημαντικός πυλώνας της στρατηγικής της αποτελεί η έμφαση στα private label προϊόντα. Το μεριδιό τους σήμερα φτάνει στο 32% μαζί με τα φρέσκα και ο στόχος είναι να φτάσει στο 40% μέσα στην επόμενη πενταετία.
Διαβάστε επίσης
Σούπερ μάρκετ: Σχεδόν στα ίσια η «μάχη» μεγάλων και μικρών καταστημάτων στο πεντάμηνο
Bolton Hellas: Αύξηση πωλήσεων για το Rio Mare, αλλά «βουτιά» στα κέρδη λόγω κόστους
Ελληνικά Γαλακτοκομεία – Δωδώνη: Η επόμενη ημέρα ενός deal που αλλάζει τον χάρτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πέθανε η 62χρονη που νοσηλευόταν στο Τζάνειο μετά από λάθος μετάγγιση αίματος
- UBS: Περιορισμένο το άμεσο κόστος των δασμών Τραμπ – Οι πραγματικές επιπτώσεις έρχονται το 2026
- Τουρκία: Αγορά δύο γεωτρύπανων φυσικού αερίου, σύμφωνα με Τουρκικό δημοσίευμα – Το ένα θα σταλεί στη Λιβύη
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πράσινο φως στην εξαγορά της «Ελληνικές Φάρμες» από τη Leader
