Με μια λιτή ανακοίνωση μόλις δύο παραγράφων και 72 συνολικά λέξεων ανακοινώθηκε η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας μεταξύ Vivartia, συμφερόντων CVC, και Ελληνικά Γαλακτοκομεία για την εξαγορά της Δωδώνη από την τελευταία.

Ένα deal, η ολοκλήρωση του οποίου (σ.σ. υπολογίζεται περί τα τέλη του έτους μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού), αλλάζει τον χάρτη όχι μόνο στην αγορά των γαλακτοκομικών αλλά και εν γένει στην αγορά τροφίμων, με τον όμιλο της οικογένειας Σαράντη να είναι μια ανάσα από την είσοδο στο κλαμπ των «δισεκατομμυριούχων» του κλάδου.

1

Με την εξαγορά της Δωδώνη, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία αποκτά ένα επώνυμο brand με ισχυρό αποτύπωμα στις διεθνείς αγορές. Η ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να χτίσει σημαντική παρουσία τόσο στη φέτα όσο και στο γιαούρτι, με το σήμα Dodoni να διαθέτει αναγνωρισιμότητα και εμπορική διείσδυση σε αγορές-κλειδιά του εξωτερικού.

Η παραγωγική μονάδα στα Ιωάννινα, το δίκτυο συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων και η εξαγωγική δυναμική της εταιρείας προσθέτουν κρίσιμη μάζα στον όμιλο της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, τόσο από πλευράς όγκου όσο και προστιθέμενης αξίας. Στόχος των επιχειρηματιών Τάκη και Μιχάλη Σαράντη, αλλά και των μελών της τρίτης γενιάς, είναι να επικεντρώσουν το παραγωγικό και εμπορικό τους ενδιαφέρον στη Δωδώνη, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον διεθνή προσανατολισμό του ομίλου, χτίζοντας μια εταιρεία με παγκόσμιο αποτύπωμα.

Το εξαγωγικό αποτύπωμα

Το 2024, ο κύκλος εργασιών της Δωδώνη σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε στα 180,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με το 2023, όταν είχε ανέλθει σε 170,2 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διατήρησε την ηγετική της θέση στην εγχώρια αγορά φέτας, με μερίδιο 12,3% σε όγκο – ποσοστό αντίστοιχο με την προηγούμενη χρονιά – έναντι 11,4% του δεύτερου βασικού brand. Οι πωλήσεις φέτας της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 21,1 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας οριακή υποχώρηση κατά 4,6%, ωστόσο η συμμετοχή της φέτας στο συνολικό χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε στο 56,3%, από 55% το 2023.

Παράλληλα, η Δωδώνη ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στις διεθνείς αγορές, με τις εξαγωγές να καταγράφουν αύξηση σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων της. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις φέτας αυξήθηκαν κατά 17,1%, των γιαουρτιών κατά 75,7%, των σκληρών τυριών κατά 32,6% και των φυτικών (vegan) προϊόντων κατά 357%. Η δυναμική αυτή αποδίδεται στην ενίσχυση των επώνυμων πωλήσεων φέτας, χαλουμιού και γιαουρτιού σε αγορές-στόχους, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ολλανδία και η Ισπανία, όπου η εταιρεία κατέγραψε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, συνδυαστικά με διεύρυνση διανομής και νέες τοποθετήσεις προϊόντων.

Αλμα και στο επώνυμο γιαούρτι

Ιδιαίτερη δυναμική εμφάνισε η αγορά των ΗΠΑ με αύξηση πωλήσεων κατά 45,7%, της Ολλανδίας με 78,5% και της Ισπανίας με 22,2%. Ειδικά στην ολλανδική αγορά, η ανάπτυξη οφείλεται σε νέες τοποθετήσεις επώνυμων γιαουρτιών στη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής της χώρας, καθώς και σε συνολική αύξηση της παρουσίας του brand Dodoni στα ράφια των αλυσίδων λιανεμπορίου καθιστώντας το brand Δωδώνη το Νο 1 σε πωλήσεις γιαουρτιού στην ολλανδική αγορά.

Η εμπορική αυτή ενίσχυση αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα της χρήσης, καθώς οι καθαρές ζημίες του ομίλου περιορίστηκαν σημαντικά στα 4,67 εκατ. ευρώ, από 9,4 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ τα λειτουργικά έσοδα ενισχύθηκαν στα 3,7 εκατ. ευρώ, έναντι λιγότερο του 1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Η ισχυρή εμπορική παρουσία της Δωδώνη υποστηρίζεται και από βελτιωμένα χρηματοοικονομικά μεγέθη. Το καθαρό χρέος του ομίλου μειώθηκε στα 68,3 εκατ. ευρώ, από 74,7 εκατ. ευρώ το 2023, κυρίως λόγω της αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεών του μέσω κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου. Παράλληλα, το περιθώριο μικτού κέρδους ενισχύθηκε στο 15,9% για την εταιρεία και στο 14,6% σε επίπεδο ομίλου, ως αποτέλεσμα επενδύσεων σε παραγωγικές υποδομές και της σταδιακής εφαρμογής μέτρων εξορθολογισμού στις λειτουργίες της.

Ετοιμη για το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων η οικογένεια Σαράντη

Ο τζίρος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία διαμορφώθηκε το 2024 στα 650 εκατ. ευρώ, από 594 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ τα EBITDA ανήλθαν σε περίπου 80 εκατ. ευρώ. Περίπου το 70% του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας προέρχεται από τις διεθνείς αγορές, ενώ το υπόλοιπο 30% παράγεται στην εγχώρια αγορά. Η αγορά στο πρώτο τετράμηνο του 2025 κινείται με ρυθμούς αύξησης 6%–7%, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η θετική αυτή πορεία θα διατηρηθεί σε επίπεδο δωδεκαμήνου, οδηγώντας τον τζίρο της εταιρείας κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.

Τα ντεσού της συμφωνίας

Η συμφωνία για τη μεταβίβαση της Δωδώνη οριστικοποιήθηκε έπειτα από πολύμηνες και ιδιαίτερα απαιτητικές διαπραγματεύσεις, με την αξία του deal να διαμορφώνεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό περιλαμβάνει τόσο ίδια κεφάλαια όσο και ανάληψη υφιστάμενου δανεισμού και κινείται εντός του πλαισίου που είχε θέσει το CVC για την αποεπένδυσή του από τη Δωδώνη.

Υπενθυμίζεται ότι η δεσμευτική πρόταση από πλευράς Ελληνικά Γαλακτοκομεία είχε κατατεθεί στα μέσα Απριλίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence) της Δωδώνη, στις 17 Απριλίου 2025. Δύο και πλέον μήνες αργότερα, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την υπογραφή της δεσμευτικής σύμβασης που καθορίζει τους όρους της συμφωνίας μεταξύ αγοραστή και πωλητή.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο όμιλος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία διαμορφώνεται πλέον σε έναν παίκτη με κύκλο εργασιών άνω των 900 εκατ. ευρώ και ηγετική θέση όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στις αγορές των Βαλκανίων και της Κύπρου, όπου διατηρεί ήδη ενεργή δραστηριότητα.