ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί η μάχη των μεγάλων παικτών του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων να επικεντρώνεται στο ποιος θα κυριαρχήσει στο γήπεδο των καταστημάτων γειτονιάς, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι «μεγάλες σάλες» εξακολουθούν να διατηρούν δυνάμεις.
Τα hypermarkets όχι μόνο αντιστέκονται στην πίεση των μικρών καταστημάτων αλλά καταγράφουν και τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου στο πρώτο πεντάμηνο του 2025.
Δυναμική ανάπτυξη και για τις δύο κατηγορίες
Τόσο τα hypermarkets όσο και τα μικρά καταστήματα έως 400 τ.μ. συμβάλλουν ισότιμα στον συνολικό τζίρο του οργανωμένου λιανεμπορίου, με μερίδιο 12,1% το καθένα. Επιπλέον, αναπτύσσονται σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό, γεγονός που αναδεικνύει τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο άκρων του φάσματος — της μεγάλης κλίμακας από τη μία και της τοπικής εγγύτητας από την άλλη. Αν και στην αρχή της χρονιάς τα hypermarkets έδειχναν να παίρνουν το προβάδισμα στην κούρσα της ανάπτυξης, τα στοιχεία του πενταμήνου φέρνουν τις μικρές αλυσίδες ξανά στο προσκήνιο. Τα καταστήματα γειτονιάς έως 400 τ.μ., που τα τελευταία δύο χρόνια προηγούνταν σε ρυθμούς ανάπτυξης, εμφανίζουν και φέτος δυναμική, παρά την προσωρινή «αλλαγή σκυτάλης» που φάνηκε να διαμορφώνεται στις αρχές του 2025.
Σύμφωνα τα τελευταία στοιχεία της Circana, τα μεγάλα καταστήματα άνω των 2.500 τ.μ., που αντιστοιχούν στο 12,1% του συνολικού τζίρου, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων σε αξία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, με +7,4%. Πολύ κοντά όμως βρίσκονται και τα μικρά (0–400 τ.μ.), τα οποία συνεισφέρουν επίσης το 12,1% του τζίρου και εμφάνισαν άνοδο +7,2%. Αντίθετα, πιο συγκρατημένοι ρυθμοί σημειώθηκαν στις μεσαίου μεγέθους καταστήματα, που συνθέτουν τον πυρήνα της αγορά των σούπερ μάρκετ. Τα καταστήματα 1.000–2.500 τ.μ., με μερίδιο 43,2%, κινήθηκαν στο +5,8%, ενώ τα σημεία των 400–1.000 τ.μ., με 32,6% του τζίρου, στο +4,2%.
Ο παράγοντας τουρισμός και η γεωγραφική κατανομή
Πίσω από την επαναφορά των μικρών αλυσίδων στον «πρώτο γύρο» της φετινής κούρσας ανάπτυξης βρίσκεται, σε μεγάλο βαθμό, η γεωγραφική κατανομή της κατανάλωσης. Οι τουριστικές περιοχές, όπου οι μικρές και ευέλικτες μονάδες έχουν μεγαλύτερη παρουσία, καταγράφουν τις πιο έντονες αυξήσεις. Ετσι στα νησιά η ανάπτυξη είναι στο +8,7%, στην Κρήτη στο +8,2% και στην Πελοπόννησο στο +6,7%. Την ίδια ώρα, η Αττική –που παράγει το 44,1% του συνολικού τζίρου– σημειώνει πιο συγκρατημένη άνοδο +5,8% ενώ η Θεσσαλονίκη τρέχει με 5,9% και η Βόρεια Ελλάδα με 3,9%.
Στα 5,41 δις οι πωλήσεις των ταχυκίνητων προϊόντων
Σε επίπεδο συνολικής αγοράς, οι πωλήσεις ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών (FMCG) στο οργανωμένο λιανεμπόριο ανήλθαν σε 5,41 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2025, έναντι 5,08 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η μεταβολή μεταφράζεται σε άνοδο 6,6%, με τη μεγαλύτερη συνεισφορά να προέρχεται από τα τρόφιμα, τα οποία αντιπροσωπεύουν πλέον το 82,8% της συνολικής αξίας πωλήσεων.
Το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, και όσον αφορά τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, την ισχυρότερη άνοδο σε αξία πωλήσεων παρουσίασαν τα τρόφιμα, με αύξηση 7,5%. Ακολούθησαν οι κατηγορίες Οικιακής Φροντίδας και Υγείας – Ομορφιάς, με πολύ ηπιότερη ανάπτυξη, στο 1,4% και 1,6% αντίστοιχα. Τα τρόφιμα αποτελούν τη σημαντικότερη κατηγορία στο οργανωμένο λιανεμπόριο, καθώς συνεισφέρουν το 82,8% του συνολικού τζίρου του πενταμήνου (4,48 δισ. ευρώ από τα συνολικά 5,41 δισ.), με τα τυποποιημένα προϊόντα να προσφέρουν το 60% και τα επί ζυγίω το 22,8%.
Συνολικά, η αύξηση αξίας πωλήσεων στα τυποποιημένα προϊόντα διαμορφώθηκε στο 5,9%, με τις πωλήσεις σε όγκο να υποχωρούν κατά 4,1%. Η απόκλιση αυτή μεταφράζεται σε μέση αύξηση τιμής κατά 1,7%. Πιο αναλυτικά, στα τρόφιμα η μέση τιμή ανά μονάδα ενισχύθηκε κατά 2,6%, ενώ αντίθετα, στα προϊόντα υγείας και ομορφιάς καταγράφηκε μείωση τιμής κατά 1,9% και στα είδη οικιακής φροντίδας κατά 1,2%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τρόφιμα με barcode (fixed weight) η αξία πωλήσεων αυξήθηκε κατά 6,9%, με τον όγκο πωλήσεων να ενισχύεται κατά 4,2%. Η κατηγορία των ειδών οικιακής φροντίδας, που αντιστοιχεί στο 7,2% του συνολικού τζίρου, αναπτύχθηκε κατά 1,4% σε αξία και 3,6% σε όγκο, ενώ τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς (με μερίδιο 7,9%) σημείωσαν άνοδο 1,6% σε αξία και επίσης 3,6% σε όγκο πωλήσεων.
Μέσα από το ψηφιακό κανάλι το 2,5% του συνολικού τζίρου
Αν και το ηλεκτρονικό κανάλι εξακολουθεί να κατέχει μικρό μερίδιο στον συνολικό τζίρο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, η ανάπτυξή του παραμένει σταθερή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group, οι online πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 131 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2025, καταγράφοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 2,5% του συνολικού τζίρου της αγοράς FMCG, επιβεβαιώνοντας τον περιορισμένο αλλά σταθερά αυξανόμενο ρόλο του ηλεκτρονικού καναλιού, κυρίως στα τυποποιημένα προϊόντα.
Η θετική μεταβολή στην αξία πωλήσεων συνδέεται κυρίως με την αύξηση του αριθμού παραγγελιών κατά 10%, καθώς τα υπόλοιπα βασικά μεγέθη του καλαθιού εμφανίζουν στασιμότητα ή και μικρή κάμψη. Συγκεκριμένα, το μέσο καλάθι (σε αξία) παρέμεινε αμετάβλητο, ενώ ο αριθμός τεμαχίων ανά παραγγελία μειώθηκε κατά 3%, όπως και η μέση τιμή ανά μονάδα προϊόντος.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικά Γαλακτοκομεία – Δωδώνη: Η επόμενη ημέρα ενός deal που αλλάζει τον χάρτη
Χαμηλότερα από τον τζίρο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας το σύνολο της αγοράς κρασιού
Κων. Φρουζής (Adus): Πώς κερδίζεται η μάχη ενός brand στο ράφι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναρτήθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών και Αστυνομικών σχολών
- Γάζα: Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινές επιθέσεις
- Optima Bank για ελληνικές τράπεζες: Top Pick η Πειραιώς μετά το ράλι του κλάδου – Οι νέες τιμές στόχοι
- My market: Επιβράβευση της στρατηγικής τους στο θεσμό των Retail Business Awards!
