ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε έναν πλανήτη που μεταβαίνει με ενθουσιασμό προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η συζήτηση σχετικά με τις μεθόδους αξιοποίησης του ανέμου, του ήλιου και του νερού βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο, καθώς ο ήλιος είναι “διαθέσιμος” μόνο την ημέρα και ο “ταμίας των ανέμων” δεν εμφανίζεται αναγκαστικά όποτε υπάρχει ζήτηση.
Την ώρα που η αστάθεια των ΑΠΕ προκαλεί ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, οι ενεργειακοί κολοσσοί βρίσκουν την ευκαιρία να δώσουν ένα “boost” στα προϊόντα τους, που αν μη τι άλλο, υποστηρίζουν ότι δημιουργούν περισσότερη ενεργειακή σταθερότητα.
Ορισμένοι από τους κορυφαίους παγκόσμιους προμηθευτές φυσικού αερίου προτείνουν το καύσιμο ως τη λύση για τις χώρες που αγωνίζονται με την επέκταση της χρήσης διαλειπουσών ΑΠΕ για τη μείωση των βλαβερών για το περιβάλλον εκπομπών άνθρακα.
“Η καύση φυσικού αερίου εκπέμπει περίπου την μισή ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου από τον άνθρακα, και οι χώρες δεν πρέπει να αγνοούν τα οφέλη ενός τέτοιου σταδιακού βήματος προς τη μείωση των ρύπων”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Πατρίκ Πουγιάν.
Σήμα για μείωση του κόστους
Παράλληλα, μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικού Αερίου στο Πεκίνο, εξέφρασε την άποψη ότι οι παραγωγοί φυσικού αερίου θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση του κόστους, προκειμένου να ανταγωνιστούν τον άνθρακα στις αναδυόμενες αγορές.
“Ο άνθρακας είναι ο πραγματικός εχθρός του φυσικού αερίου, ο ανταγωνιστής, επειδή παράγεται σε πολλές αναδυόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, παρέχει θέσεις εργασίας και, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι φθηνός”, είπε ο Πουγιάν.
Η άποψη αυτή ωστόσο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι αντί να αποκτήσει ρόλο προσωρινής γέφυρας προς την καθαρή ενέργεια, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να εδραιωθεί όπως έγινε κάποτε και με τον άνθρακα.
Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία φυσικού αερίου παράγει περισσότερο μεθάνιο από ό,τι αναφέρεται.
Η επικρατούσα άποψη είναι ότι τέτοιου είδους εκπομπές αποτελούν μεγαλύτερη άμεση απειλή για το κλίμα από το διοξείδιο του άνθρακα.
Από την άλλη, σύμφωνα με τον Πουγιάν, φυσικό αέριο και ΑΠΕ αλληλοσυμπληρώνονται, καθώς τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που στηρίζονται στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, βασίζονται κυρίως στις κατάλληλες καιρικές συνθήκες.
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση επιδιώκει να κατασκευάσει περισσότερους σταθμούς φυσικού αερίου μετά από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής αιολικής ενέργειας νωρίτερα φέτος, που οδήγησε σε απώλειες στην ηλεκτρική.
Σύστημα “back up”
“Χρειάζεται ένα σύστημα back up”, επισημαίνει ο Πουγιάν.
“Οι καταναλωτές χρειάζονται ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα”, εξηγεί.
Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι χαρακτηρίζουν το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο, την ώρα που οι χώρες κινούνται προς την τελική κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Εντούτοις, αυτό δεν είναι εφικτό στην Ασία για παράδειγμα όπου η ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται σημαντικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα πρόκειται να σημειώνει νέα ρεκόρ κάθε χρόνο τουλάχιστον έως το 2027, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) τον Δεκέμβριο του 2024.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Fitch, προειδοποίησε πέρσι ότι με πολύ αργό ρυθμό προχωρά η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και η απαλλαγή από τις βλαβερές εκπομπές άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις αναδυόμενες αγορές να παρουσιάζουν τη μικρότερη μείωση, καθώς είναι πιο ασταθείς και συχνά αντιδρούν υπερβολικά σε νέες πληροφορίες.
Επομένως, το ζητούμενο για τις εταιρείες φυσικού αερίου είναι η ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου των εκπομπών που προκαλούν την πλανητική υπερθέρμανση και προέρχονται από την καύση ή την απελευθέρωση του καυσίμου.
Προς το παρόν συζητούνται μακροπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις που δεν εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, όπως αυτή της αμμωνίας και του υδρογόνου, όμως οι εταιρείες θα πρέπει να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα ακόμη, προκειμένου αυτού του είδους πηγές ενέργειας αναπτυχθούν ευρέως ώστε να καλύψουν τον πλανήτη, και σε ανταγωνιστικές τιμές.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΗ: Αναβάθμιση κατά 17 μονάδες από την S&P Global σε θέματα εταιρικής βιωσιμότητας
Ίος: Στην κορυφή των 10 κορυφαίων προορισμών της Ευρώπης για το καλοκαίρι του 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρούμπιο: Δεν επιβάλαμε κυρώσεις στη Ρωσία γιατί θα σταματούσαν τις συνομιλίες για ειρήνη
- Wall Street: Τέλος στο 6ημερο ανοδικό σερί του S&P 500 με πιέσεις από τις τεχνολογικές μετοχές
- Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται ο συνοριακός σταθμός Ευζώνων
- Μεντβέντεφ: Τελευταία ευκαιρία για την Ουκρανία, αλλιώς θα αντιμετωπίσει παράδοση άνευ όρων
