Είναι επίσημο. Η Νοτιοαφρικανή καλλιτέχνιδα Μαρλίν Ντιμά, της οποίας ο πίνακας «Δεσποινίς Ιανουάριος» του 1997 έγραψε ιστορία στην αγορά τέχνης, γίνεται σήμερα η ακριβότερη εν ζωή γυναίκα εικαστικός με έργο της, που πουλήθηκε σε δημοπρασία. Ακριβώς μάλιστα γι΄ αυτό το τολμηρό της έργο, την «Μις Ιανουάριος» με μία ημίγυμνη γυναίκα, που έσπασε το ρεκόρ την Τετάρτη το βράδυ στην δημοπρασία των Christie’s στη Νέα Υόρκη φθάνοντας τα 13,6 εκατομμύρια δολάρια. Ενδιαφέρον έχει, εξάλλου, το γεγονός ότι τρία από τα τέσσερα ρεκόρ που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πώλησης αφορούσαν γυναίκες καλλιτέχνες, ενώ γυναίκες διακρίθηκαν επίσης και στη δημοπρασία της περασμένης Δευτέρας.

Το πανύψηλο πορτρέτο της Μαρλίν Ντιμά, με ύψος 2,80 μέτρα, απεικονίζει μια βασίλισσα ομορφιάς να στέκεται με αυτοπεποίθηση, γυμνή από τη μέση και κάτω, εκτός από μια μόνο ροζ κάλτσα. Πωλήθηκε από τη συλλογή των μεγαλοσυλλεκτών του Μαϊάμι Μίρα και Ντον Ρούμπελ, οι οποίοι το είχαν αποκτήσει από την Galerie Paul Andriesse στο Άμστερνταμ, όπου είναι κι η έδρα της Ντιμά, πριν από 20 χρόνια και πλέον. Άγνωστος ωστόσο, ο νέος κάτοχος του έργου, καθώς δεν ανακοινώθηκε κατά την πάγια δέσμευση μυστικότητας των οίκων δημοπρασιών.

1

Μαρλίν Ντιμά, δημοπρασία
Μαρλίν Ντιμά «Μις Ιανουάριος», 1997

Ρεκόρ και για την Σιμόν Λι

Η «Μις Ιανουάριος» εκτοπίζει έτσι, την προηγούμενη κάτοχο του ρεκόρ Τζένι Σάβιλ, της οποίας ο πίνακας «Propped» (1992) πουλήθηκε το 2018 στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο για περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια τότε. Το έως τώρα ρεκόρ εξάλλου, της Ντιμά σε δημοπρασία ήταν 6,3 εκατομμύρια δολάρια για τον πίνακα «Ο Επισκέπτης» (1995), ο οποίος πουλήθηκε στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου το 2008.

Μία από τις λίγες μονομαχίες μεγάλων προσφορών της βραδιάς πάντως δόθηκε για ένα άλλο έργο, το «Sentinel IV» της Σιμόν Λι. Το μνημειώδες χάλκινο γλυπτό της αφροαμερικανίδας καλλιτέχνιδας είχε αγοραστεί το 2020, το έτος της δημιουργίας του, από την Hauser & Wirth, που την εκπροσωπούσε τότε. Τρεις πλειοδότες πάλεψαν για το έργο, που έφθασε τελικά στα 5,7 εκατομμύρια δολάρια, λίγο υψηλότερα από το ανώτερο όριο της εκτίμησης που ήταν από 3,5 έως 5,5 εκατομμύρια. Αυτό ωστόσο ήταν υπεραρκετό για να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ της Λι, ύψους 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχε καταγραφεί στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο το 2023.

Μαρλίν Ντιμά, δημοπρασία
Η Σιμόν Λι με έργο της που έκανε ρεκόρ σε δημοπρασία

Τόσο η Σιμόν Λι όμως, όσο και η Μαρλίν Ντιμά δίνουν το «παρών» μέσα από έργα τους αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα. Ήδη στην Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζονται τρία εντυπωσιακά γλυπτά της Σιμόν Λι ενώ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο σημαντική έκθεση της Μαρλίν Ντιμά με έργα της, από την τελευταία εικοσαετία.

Γυναικεία υπόθεση

Επιτυχημένες πωλήσεις έκαναν όμως δύο ακόμη καλλιτέχνιδες: Η Ελιζαμπεθ Πέιτον, της οποίας ο πίνακας «Jarvis and Liam Smoking» έφθασε στο 1,6 εκατομμύρια δολάρια – πάνω από την υψηλότερη εκτίμηση του, των 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων- καθώς και το γλυπτό από χυτό γυαλί «Opposite of White v 2» (2007) της Ρόνι Χορν, το οποίο απέφερε 1,1 εκατομμύρια δολάρια έναντι εκτίμησης από 700.000 έως 1 εκατομμύριο.

Μαρλίν Ντιμά, δημοπρασία
Έργο της Έμα ΜακΙντάιρ

Επιπλέον, ρεκόρ σημειώθηκε και για την νεώτερη Έμα ΜακΙντάιρ, που το έργο της «Up bubbles her amorous breath» πωλήθηκε για 201.000 δολάρια επιβιώνοντας σε μια αγορά με πολύ μεγάλα ονόματα.

Την περασμένη Δευτέρα τέλος, ιδιαίτερη απήχηση είχαν στην δημοπρασία των Christie’s πίνακες της Ντοροτέα Τάνιγνκ (1910-2012) και της Ρεμέδιος Βάρο (1908 -1963), που ήταν σπουδαίες δημιουργοί και οι δύο του 20ού αιώνα.

Διαβάστε επίσης 

Με την υπογραφή Τζακομέτι: Ένα κεφάλι για 70 εκατομμύρια δολάρια

Ένα χρυσό νόμισμα, το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς και μια δημοπρασία

Η βαλίτσα που «είδε» πρώτη τον τάφο του Τουταγχαμών – Πωλείται σε δημοπρασία